Rehber Toshiba SSD Secure Erase İşlemi Nasıl Yapılır?

Selamlar dostlar bugün 6 aydır kullandığım ve aşırı bir kullanım yaptığım Toshiba TR200 240 GB SSD'yi fabrika ayarlarına döndürmeye karar verdim. Fakat internet üzerinde bir anlatıma ulaşamadım. Daha doğrusu var fakat anlatımda hem İngilizce hemde SSD harici olarak takıldığında bu işlemi yapılışı anlatılmış, benim gibi dizüstü bilgisayara takıp tek SSD ile kullanan kullanıcılar için bir anlatım yok. Yani işletim sistemi başka bir diskte olacak, SSD ayrıca takılacak ve bu şekilde işletim sistemi üzerinden yapılan bir silme işleminin anlatımı var.

Bilgisi olmayan yada bir başka birisine, teknik servise SSD taktıran arkadaşlar olabilir ve bu arkadaşlarımız bilgisayarı açıp içinden SSD'yi çıkarıp, HDD yada başka bir SSD takma işlemine girmesine gerek kalmadan bu işlemler ile SSD'yi Secure Erase işlemini yapabilirler.

Uyarı: Bu işlem diskinizdeki tüm dosyalarınızı silecektir !

İlk olarak SSD Utility adlı yazılımı indirip bilgisayara kurulumu yapınız.
SSD Utility: TIKLA

Adsız.png


Daha sonra programın kurulumunu yapıp açtıktan sonra görüntüdeki gibi ilk önce Maintenance bölümüne girin daha sonra sol kısımdan Bootable SSD Utility bölümüne tıklayın. Sonra içi boş bir USB bellek takınız. Program belleği direk olarak algılayacaktır. Son olarak Create butonuna tıkladığınızda ve uyarıyı onayladıktan sonra USB belleğe boot edilebilir SSD Utility yazılımı yazdırılacaktır.

İşlem bittikten sonra Bios'a giriş yapınız. Secure Boot aktif ise devre dışı bırakıp Usb belleğinizi Boot Ediniz. Boot Ettikten sonra 5 saniye geri sayım başlayacak ve iki seçenek sunulacak. Bu seçeneklerde SSD Support (Safe Mode) yazan kısıma giriş yapacaksınız. Bir süre bekledikten sonra otomatik olarak ekrana SSD Utility yazılımı gelecektir.

SSD_Utility_Maintenance_Tab.jpg


Bu aşamada üst kısımdan yine Maintenance ardında Tools bölümüne giriş yaptıktan sonra Erase butonuna tıkladığınızda uyarı gelecektir. Kısaca şöyle yazıyor "Bu işlem diskinizdeki tüm verileri silecektir." yazıyor. Devamında ise kurulum sırasında yapmanız gerekler yazıyor yine özetle şu şekilde " Silme işlemi sırasında ekrana görüntüsü kesilecektir, bu işlem 10 dakikaya kadar sürebilir. İşlem sırasında uzun bir süre tepkime olmaz ise bilgisayarınızı manuel olarak yeniden başlatabilirsiniz."

Uyarı olarak bu şekilde yazıyor. Benim size önerim Erase dedikten sonra disk ışığınızın yanmaya başlayacaktır ve sönene kadar bekleyin söndükten 30 saniye sonra sistem tekrar başlayıp işlem bitmiş olacaktır. İşlem sırasında hiç bir müdahale etmeyiniz tuşlara falan dokunmayınız.

İşlem bittikten sonra diskinize yeniden işletim sistemi kurabilirsiniz işlem tamamlanmıştır. SSD'nin tüm hücreleri tamamen silinmiştir.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Yeni konular

Geri
Yukarı