İnceleme Philips 242E1GAJ monitör incelemesi

Günlerdir yaptığım araştırmalar ile aldığım bu monitör üzerinden sizlere yazıyorum. Herkese merhabalar. Forumda açılan bir sürü konu ve monitörün yeni çıkmış olması sebebiyle inceleme yazmaya karar verdim. Bu modelin Philips markasının ilk VA panel monitörü olduğunu sanıyorum. Yaklaşık 1 sene önce İPS panel monitörlerini piyasaya sürmüştü ve geri dönüşleri olumluydu. Şimdi bu monitörün geri dönüşünü, avantaj ve dezavantajlarını paylaşıcam.
Öncelikle kutusu ve içeriğinden bahsedeyim.
20201107_114232.jpg

Sade, minimal bir kutuya sahip. İçerisinden bildiğimiz şeylerin dışında, bir HDMİ kablosu ve bir DP kablosu çıkıyor ki bu bir artı. Kablosu da ideal uzunlukta.
20201107_114302.jpg

Her neyse gelelim asıl odaklandığımız yere. Monitörün VA panel olduğundan bahsettim. İlk kez VA panel kullanıyorum. Panelin mükemmel olduğunu söyleyemicem fakat TN panelden geçerek kendime büyük bir iyilik yaptığımı fark ettim. Yani monitörünüz ile CS:GO oynamak dışında hiçbir şey yapmıyorsanız TN alınabilir ama bunların dışında film, dizi izlemek gibi şeyler de yapıyorsanız ben VA paneli öneriyorum. Bu monitör kontrast olarak zirvede olan standart VA monitörlerden daha fazla kontrast oranına sahip. 3500:1 çok iyi bir değer.Renk gamutları da bayağı yüksek ve gerçek 8 bit renk derinliğine sahip. Renk kalitesi olarak şahane gözüküyor.
20201107_114525.jpg


Özetle iyi bir görüş açısı olsun, kaliteli renkler olsun, görüntü canlı olsun derseniz Philips, ghosting vs. çok az olsun gecikme daha düşük olsun derseniz TN. Ghosting olayı bu monitörde en çok kafa karıştıran konulardan biri. Fakat şunu unutmayın ki İPS ve VA paneller ghosting sorunu olan monitörler. Yani alıp da yaşamama ihtimaliniz zaten sıfır. Bu konuda yapabileceğiniz tek şey ghosting sorununu azaltmak. Ben monitörün ayarlarını kurcalamadan CS:GO oyununa girdiğimde, dust2 tünelinde siyah renklerin çok olması sebebiyle ghosting olayını direk fark ettim. Siyah, gri renk ne kadar çok olursa ghosting de o kadar fazla olur.
Bu olayın ardından yaptığım birkaç arayüz ayarı ile bu sorunu azalttım.
20201107_114649.jpg

Ek olarak Smartimagine kapalı.
20201107_114714.jpg

Monitörde Freesync Premium mevcut. Monitör arayüzünde bunu etkinleştirip devredışı bırakamıyorsunuz. Radeon ayarlarından açıp kapamak gerekiyor. Bir dezavantaj olarak MPRT açıkken Freesync açamıyorsunuz. Yani online oyunlarda MPRT açık, singleplayer oyunlarda ise kapalı ve Freesync açık şekilde oynamanızı tavsiye ederim. Böylece 1ms özelliğinden feragat etmemiş olursunuz. Monitörü almış olan diğer forum kullanıcılarının da bir şeyler eklemesi çok iyi olur. Bu monitörün alacak insanlar adına en büyük sorunu, yeni çıkması sebebiyle kullanıcısının az olması ve yorumlarından mahrum kalmaları. Youtube aramalarında bile yalnızca iki tane incelemesi çıkıyor. Bu incelemeler de yabancı kanallara ait. Her neyse bu yazı umarım almak isteyip de kararsız kalanlara ışık tutabilir. Hepiniz bol teknoloji ile sağlıcakla kalın.
 
@cankrgi ben de bugün siparişimi verdim bekliyorum. Yaptığın, önereceğin ayarlar vb. olursa benim konuma da not düşersen sevinirim.

 
@cankrgi ben de bugün siparişimi verdim bekliyorum. Yaptığın, önereceğin ayarlar vb. olursa benim konuma da not düşersen sevinirim.


Kanka sistemlerimiz aynı galiba okudum da birkaç yorumunu.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı