Xiaomi Mi TV Stick incelemesi

Merhaba, Xiaomi'nin Mi TV Stick ürününe son zamanlarda yoğun ilgi var. Biz de ailecek bu üründen satın aldık ve bu ürünü satın almak isteyenlere rehber olmak istiyorum.

İlk önce "neden bu cihaz" sorusunu cevaplamak isterim. Piyasada bu fiyata bir sürü Android kutu bulabilirsiniz fakat bunu seçmemizin sebebi güvenilir ve yeni olması. Çünkü diğer kutular genelde bilinmeyen marka oluyor. En azından Xiaomi daha güvenilir bir marka ne olduğu bilinmeyen bir ürün alacağıma bunu alırım daha iyi. Zaten amacı video oynatmak olduğundan bizi memnun edecek üstelik Android sürümü de iyi sırf daha iyi donanım için ( Daha kötüleri var. ) neden risk alayım?


Kargo süresi, kutu içeriği ve fiyat

Ürünü ben almadığım için hangi firma ile geldiğini bilmiyorum fakat kargo süresi iyi. Kuponlarla, indirimlerle 200 TL gibi fiyatlara alabilenler olmuş ayrıca A101'e 300 TL'ye geldiğini gördüm. Bence kaçırmayın 300 TL iyi bir fiyat. Biz bir tık daha ucuza aldığımız için sorun olmadı.

download.jpg


Kutusu böyle. Fakat içeriği aynı değil galiba çünkü mesela bazı kişilerde kutu içerisinde ürünleri taşıyan malzeme kağıt gibi kartondan gelirken bizde sert bir kartondan geldi.

İçinden çıkanlar ise şöyle: Mi TV Stick, Kumanda, HDMI uzatma kablosu, 1.0A 5W Şarj adaptörü, Micro USB kablo, toplam 3 tane ayrı ayrı çok dilli kullanım ve kurulum kılavuzu.

HDMI uzatma kablosu, adaptör ve Micro USB kablosu sizin aldığınız kutudan çıkmayabilir.

Şimdi diyebilirsiniz adaptör ve kablo tamam HDMI uzatma kablosu ne alaka? Bazı televizyonlar duvara asılı ve Stick'in yapısı gereğiyle oraya uyumlu olmayabiliyorlar. Uzatma kablosu ise oradan sarkıtmanıza işe yarıyor ve bence çok gerekli. Mesela bizim televizyon duvara asılı değil fakat HDMI yuvası biraz çukurda ve köşede o yüzden tam girmiyor. HDMI uzatma kablosu ile kullanıyoruz.

Bazı televizyonlarda gömülü USB portu bulunuyormuş. Oraya takıp gücü oradan alabilirsiniz isterseniz fakat her TV aynı gücü veremiyor çalışmayabilir.



Tasarım, dayanıklılık ve görünüm

download.jpg



Ne yalan söyleyeyim, ürünün kendisi büyük geldi. Beklediğimden büyük yani. Kumanda ise beklediğimden küçük geldi.

Gayet şık bir tasarıma sahipler. Kumanda, kumanda pili dediğimiz yanlış tabir etmediysem 3A piller ile çalışıyor. İçinde pil ile gelmedi kendimiz taktık 2 adet pil yeterli.

Kumanda üzerinde dikkatli bakarsanız Android'in popüler sanal tuşlarının bir benzerini göreceksiniz. Tam yuvarlağın altında. Solda olan siz bir uygulamada iken diğer uygulamalara geçiş yapabileceğiniz sayfayı açıyor, ortada olan geri tuşu sizi bir önceki sayfaya atıyor. Sağda olan tuş ise yanlış hatırlamıyorsam direkt ana menüye atıyor. Yuvarlak olan tuşlar zaten belli ileri sağ sol falan. En altta ses kısma-açma düğmesi bulunuyor. Netflix, Google Asistan düğmesine falan değinmiyorum bile.

Kumandanın üst kısmında, yani geleneksel kumandalarda alıcının bulunduğu kısımda bir mikrofon var. Google Asistan düğmesine basıp bu tuş ile istediğinizi söyleyebiliyorsunuz. Fakat telefonlarda bulunan asistan gibi muhabbet edecek kadar gelişmiş değil sadece "Youtube'u aç" gibi komutları yapıyor. "Nasılsın" diye sorduğumda şarkı önerdi anladınız yani.

Kurulum

Cihazı HDMI portuna takıyorsunuz. Yan tarafında USB yeri var oraya kabloyu takıp güç veriyorsunuz ve cihaz otomatik olarak açılıyor. TV üzerinde ilk başta görüntü kalitesi kötü gözükebilir ve yavaş olabilir fakat ilk açılış olduğu için. Ardından kumanda resmi geliyor ve size yuvarlağın ortasına basmanızı söylüyor. Bastığınız zaman hemen kurulum ekranı geliyor. Cihazı kurduktan sonra kullanıma başlayabilirsiniz.


Ana menü

Ana menü sadece. En üst kısımda arama yapabileceğiniz ayarlara gidebileceğiniz küçük bir yer var. Hemen altında ise indirdiğiniz uygulamaların gözüktüğü yer var. Bir altında Netflix onun altında Youtube önerilenleri var. Gayet güzel ve kullanışlı bir arayüzü var. Arayüzde takılma yok. Netflix, Amazon Prime, Youtube, Google Play Filmler, Google Play Store ve Google Play Oyunlar uygulamaları yüklü geliyor. Play Store üzerinden bir sürü uygulama yükleyebiliyorsunuz.


Kullanımı zor mu?

Aslında hayır. Ben daha gün bitmeden neredeyse her şeyini anladım fakat geleneksel uydu alıcılarına alışmış aile büyükleri alışmakta zorluk çekebilir. O yüzden tavsiyem televizyonunuzda hem geleneksel uyduyu hem de bu cihazı takmanız. Böylece daha rahat olur.


Performans

İlk açtığınızda biraz kötü gelebilir fakat zamanla iyi olacaktır. Tavsiyem daha iyi performans için kullandığınız uygulamayı kapatıp yeni uygulamaya öyle girmeniz çünkü üst üste bir kaç uygulama açabiliyorsunuz fakat performans için negatif.

Bir de yeni bir uygulama açtığınızda biraz bekletebiliyor. Fakat uzun değil.

Isınıyor mu?

Bazı kişiler cihazın nükleer santral gibi ısındığından bahsetmiş fakat ben hiç o kadar sıcaklık hissetmedim. Hatta bence gayet soğuk çalışıyor. Evet bir ısınma var fakat çok ciddi bir ısınma değil. Muhtemelen oyun falan açarsanız ısınacaktır fakat bu cihaz oyun cihazı değil.


8GB Depolama yeterli mi?

Aslında ilk bakışta ben yetersiz geleceğini düşündüm. Fakat gayet yeterli hatta bir sürü uygulama indirmeme rağmen en son 4 GB civarı boş alanım var. İlk kurduğumda 600 MB boyutunda güncelleme gözüküyordu ona rağmen bu kadar boş alanım var.


Donma, kasma var mı?

Sadece TV+ uygulamasını ilk açtığımda biraz dondu fakat hemen düzeldi. Onun dışında hiç problem yaşamadım.


Görüntü kalitesi nasıl?

Gayet güzel. FHD çözünürlük bence günümüz için halen yeterli bir çözünürlük.

İnternet bağlantısı nasıl?

Gayet iyi. İlk kurulumda hemen 5G ağını gördü ve bağlandı. Videolarda sadece bir kere çözünürlük kaybı yaşadım onun dışında hiç problem yaşamadım modeme uzak olsa bile gayet yeterli bir bağlantı hızı sunuyor.


Chromecast nasıl?

Sadece bir kere denedim fakat başarısız oldum. Fakat benim telefonumun şarjı azdı ve eskiydi. O yüzden olabilir siz sorunsuz kullanabilirsiniz.


Geleneksel uydu kanallarına nasıl erişebilirim?

Bunun için en iyi uygulama BluTV. Hiç üye olmanıza bile gerek yok reklamsız TV kanallarının bir çoğunu izleyebiliyorsunuz. KanalD, Star, Show, TRT1, TV8 hepsini izleyebiliyorsunuz. Sadece FOX için ücret istedi fakat onunda çözümü kanal listesinin en sonuna gitmek. Orada logosu olmayan onun yerine bozuk gibi gözüken bir kanal var o kanal FOX. Bir de ATV yok.

Ayrıca Turkcell TV+ daha farklı ve güzel bir seçenek fakat para istiyor.


Önerebileceğin uygulamalar var mı?

-PuhuTV: Ay Yapım ve Star dizilerini gördüm gayet güzeller. Ayrıca Şahsiyet gibi diziler var ve ücretsiz. Reklam konusu ise garip reklam başlayacak gibi oluyor fakat hemen bitiyor.

-BluTV: Hemen yukarıda yazdım zaten. Canlı TV kanallarını ücretsiz bir şekilde izlemenize olanak sağlıyor. Ayrıca güzel yapımlar var satın almak isterseniz.

-TRT İzle: TRT'nin yayınlanan dizilerini ve TRT kanallarının canlı yayınını izleyebiliyorsunuz. Ayrıca güzel belgesellere sahip ve eski popüler dizileri izleyebiliyorsunuz. Eski derken cidden eski Perihan Abla, Yedi Numara falan var.

-ATV: Pek sevmem hatta hiç sevmem fakat eğer ailenizde ATV izleyenler varsa indirebilirsiniz. Ayrıca gördüğüm kadarı ile ATV ve A2'nin canlı yayınını izleyebildiğiniz tek uygulama. Yayınlanan yeni bölümler de burada oluyor.

-Turkcell TV+ : Ücretli fakat ben 1 haftalık ücretsiz kupon kazanarak girdim. Bir çok dizi var içinde gerçekten geniş bir kütüphaneye sahip hatta ilk Filmi buradan izledim gayet stabil. 1 Haftalık ücretsiz üyelik Cips paketlerinden çıkıyor onu bir uygulama tanıtıp hediye kodu alabiliyorsunuz.

-Spotify: Anlatmama gerek yok galiba. Müzik dinleyebildiğiniz uygulama.

Ben şimdilik bunları kurdum ve size öneriyorum. Çoğunu biliyorsunuzdur zaten fakat yazayım dedim ayrıca Play Store'da TED gibi uygulamalar var. Onlar direkt önerildiği için önermedim zaten görür görmez indirirsiniz.

Kumanda nasıl

Aslında değindim fakat daha ayrıntılı burada değinmek istiyorum. Kumanda bombeli yapısı sayesinde baya rahat. Büyük değil tatlı güzel bir kumandası var fakat kaybolmaya küçük yapısı dolayısı ile meraklı. Eğer kumanda kaybolursa Xiaomi telefon ile kontrol edilebilir muhtemelen.

Galiba Bluetooth ile bağlanıyor ve bence çok güzel bir artı. Çünkü artık alıcı gibi cihazlarla uğraşmak zorunda değilsiniz illa kumandayı televizyona uzatmak gerekmiyor.

Sesi direkt kapatabileceğimiz bir buton olsa güzel olabilirdi. Tabi ses kısmak ve açmak zor değil hatta ses barı eski cihazlar gibi 50 barlı falan değil 15 seviye o yüzden sesi direkt kısmak kolay.

Sesi iyi algılayabiliyor mikrofon. Şu ana kadar yanlış algıladığı hiç bir şey görmedim hatta baya sesli bir ortamda bile güzelce anladı. Tek endişem her hangi bir saldırı durumunda bütün seslerin dinlenebileceği bir yapıca olması. Güvenlik takıntınız varsa iyi bir özellik değil.

Şimdi diyebilirsiniz eğer kumanda ile uzaklaşırsam ne oluyor? O zaman karşınıza bir sayfa geliyor ve kumandanın belirli tuşlarına basılmasını istiyor. Basarsanız kumanda geri bağlanıyor.

Bluetooth olduğu için gecikme olmasından şüphe ettim fakat yok. Olsa bile rahatsız edecek düzeyde değil.


İnternet tarayıcısı var mı?

Maalesef yok. Fakat Puffin Browser isimli bir tarayıcı var. İsterseniz indirin ihtiyacım olmadığı için indirmedim.


IPTV performansı nasıl?

Maalesef hiç denemedim. Fakat çok iyi olduğu söyleniyor bir sürü IPTV uygulamasına denk geldim zaten.

Youtube-Netflix performansı nasıl?

Gayet akıcı. Netflix denemedik fakat Youtube gayet akıcı ne donma ne kasma yok. Modeme uzak olsak bile hızlı.

Artılar ve Eksiler

+Uygun fiyat. Bu fiyata gayet başarılı.-Kumanda da Mikrofon olması güvenlik korkusu olanları üzebilir.
+Performans olarak iyi-Kumanda da "Sustur" tuşu olabilirdi.
+Kutu içeriği bol-Klavye fare bağlamak zorlayabilir
+Mağaza geniş. Çoğu uygulama bulunuyor.-İçine film atıp izlemek vs. uğraştırabilir.
+Chromecast güzel bir özellik-İnternet tarayıcısı yok.
-Uzun vadede donacakmış hissiyatı veriyor



Yazımı okuduğumuz için teşekkürler. Eğer sorunuz varsa hemen cevaplayabilirim. Hatam varsa kusuruma bakmayın.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bir şeyi merak ediyorum bu cihazla ilgili. Diyelim ki yanlışlıkla veya bir şekilde cihazın bluetooth'unu kapattınız. Bu durumda cihaza nasıl tekrar erişiyorsunuz? Sonuçta cihaz üzerinde başka bir bağlantı noktası yok.
 
Bir şeyi merak ediyorum bu cihazla ilgili. Diyelim ki yanlışlıkla veya bir şekilde cihazın bluetooth'unu kapattınız. Bu durumda cihaza nasıl tekrar erişiyorsunuz? Sonuçta cihaz üzerinde başka bir bağlantı noktası yok.
Çok güzel soru. Yanlış bilmiyorsam Bluetooth kapanmıyor ha eğer bozulursa yapısından dolayı muhtemelen ya tamir görecek ya da çöpe gidecek.

Ayrıca desteği var mı bilmiyorum (muhtemelen Android olduğundan vardır.) ama Micro USB girişine çoklayıcı ile Fare-Klavye bağlanabilir gibi.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı