OpenSUSE hakkında

Bu yazımda OpenSUSE ile hakkında kısa bilgiler ve kendi deneyimlerimi aktaracağım.
İyi ve keyifli okumalar.

190px-OpenSUSE_Logo.svg.png


OpenSUSE, Novell firması tarafında geliştirilen RPM paket biçimini ile kendi paket yöneticisi Zypper aracını kullanan bağımsız taban bir Linux dağıtımıdır?
OpenSUSE Ana sürüm olarak KDE ile gelen kendi kurulum ve sistem yapılandırma aracı olan YaST ile sistemi çok kolay ve rahat bir kurulum yaparsanız.

YaST (Yet Another Setup Tool):
1996 yılının da geliştirilmeye başlamıştır. YaST'ın önemli bir özelliği hem metin tabanlı kullanıcı arayüzüne hem de grafik tabanlı kullanıcı arayüzüne sahip olmasıdır. Aynı zamanda yaptığı işlemler sabit disk bölümleme, sistem ayarları, RPM paket yöneticisi kullanımı, güncelleme, yerel ağ ayarları, kullanıcı yönetimi ve fazlasını bütünleşik bir arayüzle gerçekleştirebilir.
YaST'ın yanı sıra OBS, OpenQA, Kiwi, OSEM isimli kendi özgü araçları vardır.

OpenSUSE cinnamon ile daha kararlı çalışmaktadır
OpenSUSE daha çok Linux konusunda deneyimli, yazılımcı, tasarımcı ve hackerlar tarafından tercih edilen bir sistem olmuştur ancak son kullanıcı için cinnamon ile güzel bir ikilidir.
Ayrıca sistem Windows için özel yazılan sürücüleride tanımaktadır.

Daha Çok Sunucu tarafında çok kullanılan bir dağıtımdır.
Benim deneyimlerim:
Çok kararlı çalışan bir sistem ayrıca kde veya Xfce kullanmanız arasında RAM için bir fark oluşturmuyor.

Bağımsız taban olsa da sistemin paket biçimi olarak RPM kullandığı için uygulama konusunda sıkıntı yaşanmıyor.
Ancak paket yöneticisi benim hoşuma gitmedi ayrıca bana hantal geldi bunun yerine terminalden Zypper aracını kullanmanız daha iyi olur.
Sistem Gnome ve cinnamon ile daha kararlı hızlı çalışmaktadır ayrıca gnome buglarına OpenSUSE ile rastlamadım. OpenSUSE RPM tarafında bağımsız dağıtım olması beni hayran bıraktı bence Pardus içinde APT tarafında bağımsız taban bir dağıtım olmalıydı.

Kurulum diğer dağıtımlara göre uzun sürmektedir.
Kurulumu DVD kalıbı yaparsanız daha iyi olur Live CD kalıbı sadece canlı sürüm için içinde kurulum yapılamıyor DVD kalıbı indirip tekrar yapıyor bu zaman kaybı demek.

Bazı ekran görüntüleri:

800px-OpenSUSE_15.1_KDE_default.png


images-2.jpeg


Xfce-4.14-terminal.png



Bu yazı 46imt blog sayfasından alıntıdır.

Yorumlar

Elinize sağlık hocam güzel rehber olmuş.


Bu yazım hatası otomatik düzeltmeden olmuş sanırım.
46imt dedi:
OpenSUSE, Novell firması tarafında geliştirilen RPM paket biçimini ile kendi paket yöneticisi Zypper aracını kullanan bağımsız taban bir Linux dağıtı mıdır?
 
openSUSE Leap 15.2'yi evdeki eski makine daha rahat çalışsın diye ona yüklemiştim. Abartısız söylüyorum şimdiye kadar kullandığım en stabil Linux dağıtımı olmuştur. Ardından gelen dağıtım WSL'dir. İkisinin kararlılığını ölümüne kapıştırırım. :)

Bu arada KDE sürümü ile deneyimlemiştim openSUSE'yi. Gerçekten o işletim sistemine KDE çok yakışıyor.

Ekleme yapacak olursam, openSUSE imaj dosyalarında ise şöyle güzel bir özellik daha var: "Çevrimiçi Yükleme". Bu sayede indirdiğiniz imaj dosyası ne kadar eski olursa olsun (tabii ki cihazın ağ sürücülerinin o imajda hazır olması gerekli) işletim sistemi için tüm gereken dosyalar ve ön-yüklü gelecek olan paketler internetten en güncel halleri indirilerek kuruluyor. Hatta bu ekranda iken ön-yüklü gelmesini istediğiniz modülleri dahi ayarlayabiliyorsunuz. Sonuç olarak işletim sisteminiz daha ilk kurulum esnasında şekillenmiş oluyor. Sistem boot ettikten sonra tek yapmanız gereken kozmetik ayarları isteğinize göre ayarlamak ve varsa indirdiğiniz modüllere giriş yapmak. :)
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
46imt
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
1.431
Yorumlar
8
Son güncelleme

Yazılım kategorisindeki diğer girdiler

46imt adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı