Osmanlı'nın son dönemindeki fikir akımları.

1- Batıcılık: Batının mandası olma ve batıyı örnek alıp daha sonra da ona örnek olmayı hedefleyen fikir akımı. Lale devrinde başlayıp Osmanlı'nın yıkılışına kadar yaşatılmış bir düşüncedir. Türkiye Cumhuriyeti kurulurken de Türkçülük akımından sonra en etkili akımdır, Türkiye de "batıyı örnek alıp daha sonra ona örnek olma" şeklinde uygulanmıştır.

2- Osmanlıcılık: Tazminat fermanından itibaren etkili olmuş fikir akımıdır. Dil, din, ırk, cinsiyet fark etmeksizin "ben Osmanlı vatandaşıyım" diyen herkesin tek bir bayrak altında yaşamasını amaçlamıştır ama sanayi devriminin etkisi ile ayaklanan azınlıklar yüzünden etkili olamamıştır.

3- İslamcılık: Osmanlı'da yaşayan tüm Müslümanların bir bayrak altında yaşamasını hedefleyen fikir akımı. Arapların, Türkleri arkalarından vurmaları sayesinde bu fikir akımı da bir işe yaramamıştır.

4- Türkçülük: İslamcılık etkisini kayıp etmeye başlayınca belirginleşmiştir. "Ben Türküm" (Irk olarak değil, millet olarak) diyen herkesin bir bayrak altında yaşamasını hedeflemiş ve bu hedefine ulaşmış fikir akımıdır.
Yazar hakkında
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yorumlar

Hatalı bir blog girdisi.

Öncelikle, "batıcılık" batı mandasına girmek değildir. Batı'nın kültürel ve ekonomik özelliklerini osmanlı devletine katıp ülkeyi reformlamaktır. Bunun en büyük öncüsü de 2. mahmud'dur.

"Osmanlıcılık" başlığı altında bahsettiğiniz azınlıklar azınlık değildi. Balkanlarda yaşayan kendi topraklarında çoğunluk olan halklardı.(bkz: Sırplar, yunanlar, bulgarlar, romanlar, arnavutlar) osmanlıcılık sadece isyanlarla değil, isyancılar bağımsızlıklarını kazandıktan sonra da balkan savaşları ile beraber son sınırları çizmesi ile sona ermiştir. Bu maddedeki son bilgi hatası da balkan halkları sanayi devrimi yüzünden değil, fransız ihtilalinin yarattığı milliyetçilik akımı sebebiyle isyan etmiştir.

"İslamcılık" sizin tabir ettiğiniz gibi Arap'ların türkleri "arkadan vurması" ile çöken bir sistem değildir. Arap'lar zaten türkleri desteklemiyordu. Ayrıca cemal paşa'nın mısır cephesinde Arap'lara karşı işlediği savaş suçları isyanlarını alevlendirmiştir.

"Türkçülük" etkisini önceki fikir akımı etkisini kaybettiği için güçlenmemiştir. 1913'deki bâb-ı âli baskını ile osmanlı imparatorluğunun kontrolü 3 paşa'ya (enver, cemal ve talat paşa) geçmiştir. 3 paşa ıttihat ve Terraki'nin liderleri idi ve bu hükümet zaten türkçü bir politika izliyordu. Cemal paşa'nın Arap'lara karşı işlediği savaş suçları, ermeni techiri, batı Anadolu'daki yunanlara karşı nefret bu hükümet tarafından yapılmıştır. Ayrıca "türkçülük" akımının başarıya ulaştığı da tartışma konusudur. 3 paşa hükümetinin azınlıklara karşı işlediği suçlara rağmen ülkemizde belirli sayıda azınlık vardır. Ayrıca doğudaki kürt popülasyonunu da unutmayalım. Yunan-Türk mübadelesi ve 6-7 Eylül olayları ile ülkemizdeki rum nüfusu gözle görülür bir ölçüde azalmış olsa da ülkemiz halen bir sürü farklı ulusu içinde barındıyor.

Böyle bir blog girmeden önce araştırmanızı tavsiye ederim çünkü okulda gördüğünüz tarih dersi gerçeği yansıtmıyor.
 
@Ulaş Ezgin

Dedikleriniz doğru değil, yanlış da değil. Bu fikir akımları ateizm, komünizm gibi tam olarak nitelendirilememiştir, kaynaklar da farklı anlamlarda geçer. Sizin "gerçeği yansıtmıyor" dediğiniz tarih bu yorumların en popülerini anlatmaktadır.

2. Mahmut batıcı değildi, batılaşmak isteyen bir padişahtı; o yüzden devrimler yaptı. Batıcılık ile batılaşmak farklı şeylerdir.

Bahsettiğiniz halklar azınlık, bölgesel değil; devlet genelinde azınlık.

İslamcılık = hilafet ve hilafet de genel olarak Arap'lar yüzünden etkisini kayıp etti.

Türkçülük hem diğer fikir akımları etkisizleştiği için hem de halkı yöneten insanların ideolojisi olduğu için güç kazandı.

Engin tarih bilginizden bize da damlattığınız için teşekkürler :p.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Blog girdisi detayları

Ekleyen
EKAloji
Okuma süresi
1 dakika okuma
Görüntüleme
695
Yorumlar
4
Son güncelleme
Yazar değerlendirmesi
5,00 yıldız

Tarih kategorisindeki diğer girdiler

EKAloji adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı