Turgut Özal

1 Aydan sonra Yeniden Döndüm Bloğumu Umarım beğenirsiniz.

Konu ile İlgilenen Arkadaşlara duyurulur.
@KırAtlıLiberal
@Strider0628

Turgut Özal 1927 yılında banka memuru bir baba ve ilkokul öğretmeni bir annenin çocuğu olarak Malatya'da dünyaya geldi. İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünden 1950'de mezun oldu. Devam eden yıllarda Amerika'da Texas Tech Üniversitesi'nde ekonomi alanında ihtisas yaptı. Döndüğünde Türkiye'de elektrifikasyona ilişkin bazı projelerde yer aldı. 1958 yılında Planlama Teşkilatı'nda sekretarya görevinden sonra 1960 yılında 27 Mayıs darbesiyle birlikte askere alındı.

1965 seçimlerinden sonra Süleyman Demirel'in danışmanı olarak görev yaptı. 1967 yılında DPT Müsteşarı oldu. 1971'den 1973'e kadar Dünya Bankası Sanayi Dairesi'nde danışman olarak çalışan Özal yurda döndükten sonra başta Sabancı Holding'te genel koordinatörlük olmak üzere birçok sektörde, birçok şirket için yönetici olarak çalıştı. Adalet Partisi'nin 43. Türkiye Hükümeti döneminde (1977) Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşar Vekilliği görevine getirildi. Süleyman Demirel tarafından kendisine bazı ekonomik dönüşümleri içeren 24 Ocak 1979 kararları tasarısını oluşturma talimatı verildi. Bu kararlar karma ekonomiden serbest piyasa ekonomisine geçişe ilişkin bazı uygulamaları baz alıyordu. Ancak bunların teşkil edilmesi için hiç de uygun bir zaman değildi. Nitekim zaten kötü durumda olan ekonominin kaynama düzeyine ulaşan siyasi atmosferle birleşmesi bazı dönemsel problemler yaratıyordu.

1980 darbesinin ardından ekonomide duyulan yenilenme ve ıslahat isteği oldukça yüksek seviyelere ulaşmıştı. Bu dönem Turgut Özal dikkat çeken bir isim olması nedeniyle Devlet Planlama Teşkilatı'ndaki görevinden alınarak Ekonomiden Sorumlu Bakan Yardımcılığına getirildi. Bu dönemde banka faizlerini serbest bırakan bir tasarının oluşturulmasında yer aldı. Tasarıyla birlikte büyük bir hızla yayılan bankercilik faaliyetlerinin faizleri hızla artırması, artan faizlerin ülke içindeki kurumsal bankaları zora sokması neticesinde bankerlerin büyük çoğunluğu battı. Tasarı yeniden düzenlenerek bankerler tasviye edildi. Bu durum üzerine 22 aylık Ekonomi Bakanı Yardımcılığından Temmuz 1982'de istifa etti.

20 Mayıs 1983 yılında kurduğu Anavatan Partisi 400 kişilik parlementoda 211 vekil çıkararak Kasım 1983 seçimlerinden galip olarak ayrıldı. Özal 45. Türkiye Hükümetini kurma görevini üstlendi.

Yeni hükümetin ve yeni hükümetin organlarının teşkili aşamasında Özal oldukça titiz davrandı ve mümkün olduğunca çekirdek, işlerlikli bir kadro oluşturmaya çalıştı. Önceki yıllarda kararnamelerle kurulan ve sayıları 50'nin üzerinde olan bakanlık ve komisyonların çoğunu tasviye etti. Adalet, Ulaştırma, İç işleri, Bayındırlık, Milli Savunma gibi yalnızca olan 24 bakanlık kurdu.

Özal serbest piyasaya geçiş sürecindeki sıkıntıların farkında olmanın ötesinde birebir şahit de olmuştu. Piyasa ekonomisine hızlı geçişin deflasyona* neden olacağını biliyordu. Bu nedenle bu işi aceleye getirmedi. Keynes tarafından ortaya atılan 'Gevşek Maliye Politikası'nın bir takipçisi oldu. Bu tutum kapsamında kamu harcamalarının, transfer ve vergi planlamalarının belirli bir kurala bağlanmadan etkin istemin artırılmasını öngören bir ekonomik uygulamaya gitti. Türk lirasını koruma kanunu kapsamında döviz taşınmasını yasaklayan döneminden önce oluşturulan yasayı kaldırdı. Bazı ihracat teşvik kanunları oluşturdu. Teşvik kanunları döneminde bazı yolsuzlulklara, naylon fatura skandallarına neden olsa da Türk Piyasasının 1980 sonrasında yeniden kurulmasının önünü açtı. İthalat ve dışa dönüklük hızlandı. Ülke globallaşen ekonomiye daha sıkı sarınır bir pozisyona geldi. Yeni ürünler vitrinlerde daha hızlı yer almaya başladı.

Özal her şeye rağmen Türk siyasetine bir başbakanın şort giyerek yüzebileceğini, haşlanmış mısır yiyebileceğini, atari oynayabileceğini öğretti. Sarsıntılı bir geçiş döneminin doğruluğu gelecekte anlaşılacak veya anlaşılmayacak bir temsilcisi olarak siyasi yaşamımızda yer tuttu.

Dipnotlar: *(fiyatların hızlıca düşmesi neticesinde firmaların karlarının azalması ve buna bağlı olarak işsizlik ve neticesinde halkın para harcama isteğinin azalması ile baş gösteren para kıtlığı)

(Turgut özalın Fotoğrafları)

Turgut_ÖZAL.jpg


(Turgut Özal'ın Şarkışla belediyesi'ni Ziyaretinden Bir kare 1986)

220px-Bush_ozal_bos.jpg


(Dönemin ABD Başkanı George Bush İle İstanbul da 1991)

Son incelemeler

Yazınız güzel olmuş ama daha detaylı olabilirdi.

Liberal ekonomiyi getirdiğinden dolayı kendisinden haz ettiğim söylenemez. Ama gerçi o dönem neoliberalizm rövanştaydı, ABD'ye kafa tutup ayakta kalabilir miydi şüpheli.
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yorumlar

"Dipnotlar: *(fiyatların hızlıca düşmesi neticesinde firmaların karlarının azalması ve buna bağlı olarak işsizlik ve neticesinde halkın para harcama isteğinin azalması ile baş gösteren para kıtlığı)"

Sonrasında ise bildiğimiz üzere memurların bir şekilde para alamama gibi durumlarda yaşandı. Daha da ötesi hastanelerdi ciddi bir rüşvet dalgası da yaygınlaşmıştı dönem dönem. Hatta memurlar rüşvet uğruna her türlü şeyleri yapmaya mecbur edilmişti.
Rüşvet istemeyenler ise elinde pazar arabası ile hıyar sattığı da kayıtlara ne yazık ki geçmiştir. Adana'daki Hastanede bebek kaçırılma, aslında bu olay o dönem ki rüşvet davalarında görülüyordu gibi gibi. KDV olayına değinmeyeceğim. Yaptığı açılışlar ve icraat'ler önemlidir. Köprü yapılmaları barajlar vesaire bunlar önemsenmeyecek detaylarda değillerdir. Bu arada zehirlendiği olayı da doğrudur. Öldüğü yıllarda ki iç karışıklık da ciddi bir mesela haline de gelmişti. Özellikle madımak olayı, pkk'ların köyleri basıp bebeklere kadar katliam yaptığı. Eşref Bitlisin uçağının düşmesi gibi gibi, felaketlerde vardı. Türkiye dönüp dolaştıkça hep aynı yere gelen bir ülke. Bu arada neden etiketlediğinizi bilmiyorum beni ama teşekkürler. Güzel bir yazı olmuş elinize sağlık.
 
Eline sağlık. Kendisi 12 tane cumhurbaşkanı arasından bakış açısı en geniş cumhurbaşkanıdır, hiçbir iktidar Batı ile Özal kadar anlaşamamıştır. Türkiye bugün Afrika ve Asya ülkelerine göre daha refahsa bu Özal sayesindedir. Tabi kendisini yetiştiren Demirel'dir.
 
Eline sağlık. Kendisi 12 tane Cumhurbaşkanı arasından bakış açısı en geniş Cumhurbaşkanı'dır, hiçbir iktidar batı ile özal kadar anlaşamamıştır. Türkiye bugün Afrika ve Asya ülkelerine göre daha refahsa bu özal sayesindedir. Tabi kendisini yetiştiren Demirel'dir.

Yani doğru hiçbir iktidar özal kadar batı ile anlaşamamıştır, demireli de severim fakat dindar tayfadan "şeriatı getireceğim" diye oy toplayan oydu galiba.
Özal zaten Türk piyasasına ve ekonomisi devrim yapmıştır eskiyen o sistemden daha modern bir sistem getirmesi de özalın icraatlarındandır.
İyi sosyaller.
 
Yani doğru hiçbir iktidar özal kadar batı ile anlaşamamıştır, demireli de severim fakat dindar tayfadan "şeriatı getireceğim" diye oy toplayan oydu galiba.
Özal zaten Türk piyasasına ve ekonomisi devrim yapmıştır eskiyen o sistemden daha modern bir sistem getirmesi de özalın icraatlarındandır.
İyi sosyaller.
Özal Demirel'den daha dincidir hatta dincilik konusunda Demirel Özal'ın 10/1 etmez. :D
 
Yani doğru hiçbir iktidar özal kadar batı ile anlaşamamıştır, demireli de severim fakat dindar tayfadan "şeriatı getireceğim" diye oy toplayan oydu galiba.
Özal zaten Türk piyasasına ve ekonomisi devrim yapmıştır eskiyen o sistemden daha modern bir sistem getirmesi de özalın icraatlarındandır.
İyi sosyaller.
Demirel şeriatı getireceğiz dedi, sonrasında şeriatçı tayfaya yallah arabistan'a demiştir. 😁
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Blog girdisi detayları

Ekleyen
388526
Okuma süresi
3 dakika okuma
Görüntüleme
1.012
Yorumlar
12
İncelemeler
1
Son güncelleme
Değerlendirme
4,00 yıldız 1 değerlendirme

Tarih kategorisindeki diğer girdiler

388526 adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı