Kripto Para Nedir

Kripto Paralar:
Kripto paralar yapılan işlemleri takip edilemez kılmak ve güvence altına almak için matematiğin kriptografi bilim dalından faydalanan dijital dövizlerdir. Alternatif döviz veya sanal döviz olarak da adlandırılan kripto paralar merkeziyetsiz para birimleridir. Her bir kripto para biriminin merkeziyetsizliği, umumi işlem veri tabanı olan dağıtık muhasebe defteri olarak işlev gören bir blok zincirinden gelmektedir.
2009 senesinde Satoshi Nakamoto (Bu adam hakkında Barış Özcan'ın çok iyi bir videosu var. Buraya tıklayarak videoya ulaşabilirsiniz) tarafından oluşturulan ve piyasaya sürülen Bitcoin ilk merkeziyetsiz kripto paradır. Bitcoin harici kripto para birimlerine genel olarak altcoin adı verilmektedir. Uzmanlar, kripto paraların toplam piyasa değerinin ileriki yıllarda 3–4 trilyon Amerikan dolarına kadar çıkabileceğini tahmin etmekte.

Özellikleri:
1) Merkeziyetsizlik
2) İşlem ve sahip kayıtları
3) Yeni arz oluşturma kuralları
4) Sahipliğinin kriptografik tekniklerle sadece sahibince ispat edilebilmesi
5) Paranın sadece sahibinin emriyle el değiştirebilmesi
6) Aynı anda aynı kripto para için birden fazla işlem yapılırsa sadece birinin yerine getirilmesi

Coin Madenciliği:
Coin mining yada coin madenciliği zannedildiği kadar kolay bir işlem olmamakla beraber oldukça maliyetli bir işlemdir. Yapılan mining türlerine göre gereken parçaların güç gereği de değişir. Örneğin CPU mining yapacaksanız adından da anlayacağınız üzere sağlam bir işlemciye ihtiyaç duyacaksınız.
Türleri:
1) CPU madencilik
2) GPU madencilik
3) Cloud madencilik
Açıklamaları:
1) CPU madencilik örneğini de verdiğimiz ve adından da anlayacağınız üzere işlemci gücüyle yapılan mining işlemine denir. GPU madencilikten sonra en çok tercih edilen mining türüdür. Bu mining işleminde işlemcinizin ömrü GPU mininge nazaran daha kısa süreli olur.

2) GPU madencilik adından da anlaşılacağı üzere ekran kartıyla yapılan mining işlemine denir. En çok enerji hacayan mining türüdür. Daha kısa sürede daha fazla coin üretmeyi sağlayan bu mining türünde ekran kartları fazla enerji harcadığından mining yapacağınız coini iyi seçmeli ve zararınızı karşılamasını sağlamanız lazım. Yazmış olduğum çip krizi blogunda da belirttiğim gibi ekran kartı yapaken de çip gerekmektedir ve dünya üzerinde yaşanan çip krizi yüzünden ekran kartı fiyatları da oldukça artmış durumda. Üstüne üstlük günümüzde mining çiftliği kuran veya kendi evinde mining yapmak isteyen insanlar da arttıkça piyasada zaten az sayıda bulunan ekran kartları iyice azalmakta ve fiyatları artmakta. Bu da dolaylı olarak coinlerin fiyatlarını da arttırmakta.

3) Cloud mining ise aralarından en zahmetsiz, en karlı fakat bir o kadar da kötü bir yöntem ve alınan hizmete göre mantıklı veya mantıksız bir seçim olabilecek şekilde ikiye ayrılmakta. Cloud mining hizmeti veren bazı şirketler var, bu şirketlerden bir bilgisayar kiralayıp uzaktan kontrol ederek istediğiniz coini kazabilirsiniz. Belli bir ücret ödediğiniz bu bilgisayarın kazdığı bütün coinler sizin cüzdanınıza aktarılmakla beraber coin seçimini iyi yaptığınız takdirde inanılmaz kar edebileceğiniz bir işlemdir. Bir diğer yol ise başkasının bilgisayarına sızmak. Trojan olarak adlandırdığımız yazılımları mining yapmak istediğiniz bilgisayara sahibinin haberi olmadan bir şekilde (örneğin oltalama/yemleme) yüklemeniz ardından onun bilgisayarıyla haberi olmadan mining yapabilirsiniz. Fiziksel olarak kurbanınızın bilgisayarından yaptığınız mining işleminin elektrik faturası veya donanım hasarı gibi masrafları kurbanınızın boynuna yüklenecektir ve siz de sıfır zararla coinlerinizi cüzdanınıza yükleyeceksiniz. Bana soracak olursanız denememeniz gereken bir yöntem.

Kendi Yorumum:
Bana soracak olursanız kripto paralar geleceğin para birimleri ve bir yazımda da bahsetmiş olduğum metaverse evreninde kullanılacak bir teknoloji. Daha pratik ve işlevsel olması onu daha tercih edilebilirr kılmakta. Aynı zamanda günümüzde El Salvador ülkesi BTC'yi milli para birimi olarak kabul etmekte ve kullanmakta. İlerleyen zamanlarda daha çok tercih edileceğinden eminim.

Yorumlar


Blog girdisi detayları

Ekleyen
Kenan Sabri Çilli
Okuma süresi
3 dakika okuma
Görüntüleme
398
Yorumlar
3
Son güncelleme
Değerlendirme
5,00 yıldız 2 değerlendirme

Teknoloji kategorisindeki diğer girdiler

Kenan Sabri Çilli adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı