Neden iPhone'a Geçiyorum?

Uzun süre Galaxy S21 Ultra 5G kullandıktan sonra nihayet iPhone 13 ile Apple topraklarına geri dönüyorum. İlk iPhone cihazım iPhone 6 idi. 2014’te aldığım telefonu 3 yıl kullandım. Sonra annemin ve en sonunda da yeğenimin kullanması ile cihaz 5 yıl boyunca aktif bir biçimde kullanıldı.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

S21 Ultra 5G’ye geçemeden önce uzun süre Huawei Mate 20 Pro kullandım. Kullandığım en iyi Android telefon idi. Lazerli yüz tanıması, kameraları ve pil ömrü ile cihaz Android’in Nirvana’sı idi. Maalesef telefon ile denize girme gafletinde bulundum. Suya dayanıklı olmasına rağmen bozulunca S21 Ultra 5G’ye geçtim.

iPhone 13.jpg


S21 Ultra 5G ile ise yıldızım pek barışmadı açıkçası. Telefonda yaşadığım sorunlardan bahsedeyim:
  • İş bankası uygulaması yüklü olduğu halde aramada İş yazınca çıkmıyor. Bu telefonu Samsung’dan kimse kullanmıyor sanırım ki bu hata bugüne kadar halen daha çözülmedi. Şaka gibi gerçekten!
    • Bu sorun Z Flip 3 5G’e de devam ediyor.
  • Telefonda HDR özelliği var ama cihaz ısınınca HDR kapanıyor. Amazon Prime’da Expanse izlerken bir anda kapkaranlık bir diziyi izliyormuş halde buluyorsunuz kendinizi.
  • Telefonu uçak moduna alıp yatıyorum, telefon gecenin bir yarısında OneDrive yedeklemesi yapamıyorum diye titriyor.
  • Snapchat yükleyip filtre ile animasyon yapıyorum, 20.000 TL’lik telefon 5 FPS performans veriyor.
  • Instagram’da hikâye paylaşıyorum, kalite düşüyor. Sene oldu 2022 ve halen daha bu sorunlar çözülmedi Android’de.
    • Siz de bu tür Android eksikleri biliyorsanız yorumlarda belirtin.
  • Bir başka Samsung modeli olan Z Flip 3 5G modeline geçiyorum, birçok Samsung ayarı ve özelliği aktarılmıyor.
İşte bütün bunlardan bıktığım için iPhone 13’e geçiyorum. Aslında bu geçişi daha erken yapacaktım fakat uzun süre WhatsApp’ın resmi olarak konuşmaları Android’den iPhone’a aktarma desteği getirmesini bekledim. Artık daha fazla bekleyemeyeceğimden ötürü bugün geçişi yapıyorum.

Bir süre daha WhatsApp konuşmalarım için çift telefon kullanacağım. Resmi Android’den iPhone’a konuşma aktarma desteği geldiğinde ona da bir rehber yapabilirim.

Fakat geçmeden önce Apple ile ilgili de bir eleştiri yapmak istiyorum: 5 GB iCloud depolama alanı 21. Yüzyılda kabul edilemez. Google Drive, 15 GB ile bunun üç katını ücretsiz sunarken Apple’ın daha ilk çıktığı zamanlar gibi 5 GB sunması ancak tatsız bir şaka olabilir. Apple, bunu düzelt!

Yorumlar

Recep hocam tabii ki geçiş hakkı size ait ve kullanıcı deneyimleri cihazdan cihaza ve hatta kullanıcı alışkanlıklarına göre değişebilir.

Bende yaşadığınız ve sorun olarak gördüğünüz maddelerin bazılarını cevaplyayım.
  • Arama ile ilgili ben böyle bir sorun yaşamadım, Türkçe karakterler çok rahat algılanıyor. (Cihazım M31s ve Android 11 üzerinde OneUI Core 3.1 sürümü çalıştırıyor.)
Screenshot_20220527-174738_Finder.jpg
  • Ne Note 4 ne de M31s üzerinde HDR içerik oynatırken (özellikle Expanse serisini bende izledim) böyle bir sorunla karşılaşmadım. Tam parlaklık ayarı açık iken uzun süre kullanımlarda ısınma kaynaklı değil de paneli açık unutup gidenlere karşı alınan bir önleme denk gelmiş olabilirsiniz. (Yine de bu önlemde medya yürütme durumunun kontrol edilmiyor olması büyük bir QA hatası.)
  • Uçak modunda iken yedeklemeyi başaramayan OneDrive'ın bildirim göndermesi Samsung'a atanabilecek bir suç olduğunu düşünmüyorum. Cloud yedeklemesinde evet OneDrive ile çalışıyorlar fakat OneDrive uygulamasının bakımını Microsoft sağlıyor. Burada uçak modunu kontrol edemeyip sesli bildirim veren sorumlu taraf OneDrive'dır. Ki sadece bu bildirimi sessiz bildirimler içerisine de alabiliyorsunuz.
  • Kamera API erişimi maalesef Android tarafında çok farklı çalışıyor. Düz kullanıcı tarafına yüklenmiş bir kamera uygulamasının erişebildiği kamera hizmetleri çok sınırlı. Buna Google müdahale etmediği sürece her cihazda aynı sıkıntıları yaşayacaksınız.
  • Smart Switch ile aktarım yapıyorsanız eğer GoodLock vb ile genişlettiğiniz ayarlar hariç tüm genel ayarlarınız otomatik olarak aktarılması gerekiyor. Son 5 senedir Android 6'dan 11'e kadar bir sürü Samsung arayüzü tabablı Custom ROM kurulumları yaptım. Cloud üzerinden yüklediğim yedekte bile birçok ayarım (kişilerim, mesajlarım, bildirim seslerim, klavye tahmin modelim, kayıtlı WiFi ağ listem, ses kayıtlarım, tuttuğum notlar vs) otomatik olarak yeni cihaza aktarılıyor. Hatta arayüzdeki uygulama sıranızı bile taşıyabiliyorsunuz Cloud üzerinde uygulamaların APK'larını yedeklemeyi kabul ediyorsanız. Hatta desteklenen uygulamalarda uygulama verileriniz dahi kayıpsız kaldığınız yerden aktarılıyor. (Son seçeneği Smart Switch aktarımları destekliyor diye biliyorum. İhtiyacım olmadığı için daha önce denemedim bu opsiyonu.) (Burada önemli olan "Daha başka ne gibi bir ayar beklentisi içerisindesiniz?" sorusudur.)
Gelelim eksiklik kısımlarına;
  • Klavye tahminleme modeli yeni sürümlerde tahmin motorunun değişmesi kaynaklı eksi yönde gelişmiş. Özellikle çok dilli modelleme kullanıldığında kararsız kalabiliyor.
  • Arayüz altyapısını Core ve Normal olarak ayırması gereksiz. Core denilen yapı genelliklr Normal olarak çalışan yapıda CSC ile özelliklerin kapatılmasıyla elde ediliyor. Cihaz spesifik özelliklerde derlemeden kaldırılıyor sadece.
  • Tüm uygulama verileri güvenli uygulamalar (markanın kendi Migration araçları tarafından) yeni cihaza yüklenemiyor.) Burada Google'ın bir migration altyapısı getirmesi gerekmektedir.
  • Uygulama mağazası daha toplu olabilir. (Hem Google hem Galaxy Apps)
  • Cihaz Bakımı, Game Launcher vb biraz fazla Çinli üreticilerin etkisinde kalmış.

Son olarak dediğim gibi kullanıcı deneyimleri ve tecrübeler değişiklik gösterebilir.
 
Güzel tercih. Hayırlı olsun. :)

NFC'nin Apple Pay dışında mobil ödeme için kullanılamaması ve ekranın sadece 60 Hz olması da kötü yönleri denilebilir. Sırf mobil ödeme için ayrı cep telefonu taşımak zorunda kalıyorum.
 
Snapchat'te bazı Android telefonlarda kasma sorunu oluyor evet ama Instagram bilerek Android cihazlardan yapılan paylaşımların kalitesini düşürüyor. Sorun Instagram'ın kamerasının optimizasyonunda olsaydı basit bir şekilde telefonun kendi kamera uygulamasını fotoğraf çekmek için kullanmak işe yarardı. Sırf bunu denemek için bir yeni bir hesap oluşturdum, telefonumun kendi kamera uygulamasından bir fotoğraf çektim. Telefondan hiçbir ayarı ellemeden fotoğrafı paylaştığımda Instagram'daki çözünürlüğü 1080x1080 oldu.(Veri tasarrufu modu aktif değildi, kontrol ettim.) Aynı fotoğraf dosyasını bilgisayara aktarıp bilgisayardan paylaştığımda çözünürlük 1440x1440 oldu. Bilgisayarım da telefonum da FHD çözünürlükte. Kim bilir çözünürlük dışında başka neleri düşürüyorlar. Bu denemeyi başka cihazlarla da yapmıştım, paylaşılan dosya aynı olmasına rağmen bariz bir şekilde cihazlar arasında kalite farkı var.
 
S21 FE'da aynı sorun gene var iş yazınca çıkmıyor uygulama İş yazınca çıkıyor. Sanırım komple One UI sıkıntılı.
 
Snapchat ve Instagram konusunu açıklığa kavuşturmam gerekirse;

Bu yaşanan "5 FPS" ve hikaye / gönderi kalitesinin düşmesi olayının sebebi tamamen anlaşmalardan kaynaklanıyor. Stok olarak Android mağazasına yüklenen Snapchat ve Instagram uygulamaları bu durumun olmasını KASITLI OLARAK sağlıyorlar.

Instagram ve Snapchat uygulamaların 3. parti sürümlerini internetten APK olarak indirdiğiniz zaman tam kalitede yüklediğinizi görebilirsiniz. Ama tabii ki de bu yöntemi önermiyorum. Instagram API kullansalar da güvenceli değil.

Bu konuda her koşulda Android'in suçlanması çok hoş gelmiyor bana açıkçası. Eğer yanlış bilgi sahibi değilsem tabi.
 
İphone güzel cihaz her yönüyle. Ama tek sorunu kullanıcılarını fazla kısıtlıyor. APK kuramadığım için, bazı uygulamalar App Store'de olamadığı için; Android cihazlarda ki özgürlüğü sağlayamadığı için Android cihaz kullanıyorum. Tabi işim ve ilgim gereği Android cihaz kullanıyorum ama İphone de güzel telefon. APK Vb. işi olmayan zaten İphone kullanabilir. Kamerası, temasıyla bir adım öndedir bu marka ve telefonları.
 
IOS işletim sistemi telefonlar arasında en sevdiğim işletim sistemi olsa da 120Hz ekrandan 60hz'e düşmek can sıkıcı olabilir ve alışması zaman alabilir onun haricinde evet özellikle Instagram'da ki kalite düşme sorununu halen çözemediler üçüncü parti uygulamalarla çözülebiliyor olsada güvenilir olduklarını düşünmüyorum.
 
Xiaomi Redmi Note 8 kullanıyorum 2 senedir. Bu sorunların hiç birini yaşamadım. Arada bir jiroskop çalışmıyor, telefonu kapatıp açınca düzeliyor.
2015'ten 2019'a kadar da Samsung Note 4 kullanmıştım ve çok beğendiğim bir telefondu. Sorunsuzdu ama 4 sene sonunda batarya şarj sıkıntısı yaşadım.
 
Öncelikle hayırlısı olsun. Bu cihazınızı da uzun süre kullanmanız dileğiyle. Çok doğru bir seçim yapmışsınız. iPhone hızlı ve insanı kendine çekiyor. Android'ler ise, belli bir süre kullandıktan sonra yavaşlama ve belli belirsiz sorunlar... Tekrardan hayırlısı olsun.
 
iPhone ben olsam o kadar para vermezdim nedenini de hiç bilmiyorum. Redmi Note 11 Pro daha iyi bir cihaz ben onu alacağım. Bazen telefonlarda hatalar olabiliyor getirilen güncellemeden kaynaklıysa güncelleme ile yine düzeltilir zaten bu markaya bağlı. Bazen duyduğuma göre telefonu sıfırlama işlemi bile çözebiliyor.
 
iPhone ben olsam o kadar para vermezdim nedenini de hiç bilmiyorum. Redmi Note 11 Pro daha iyi bir cihaz ben onu alacağım. Bazen telefonlarda hatalar olabiliyor getirilen güncellemeden kaynaklıysa güncelleme ile yine düzeltilir zaten bu markaya bağlı. Bazen duyduğuma göre telefonu sıfırlama işlemi bile çözebiliyor.
Redmi yerine Mi serisini tercih ediniz. Yüksek bütçe kıyaslamalarında iPhone'a yakın performans veren telefonlar var. Ama iPhone daha iyi geliyor bana.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Recep Baltaş
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
2.228
Yorumlar
20
Son güncelleme
Değerlendirme
3,40 yıldız 5 değerlendirme

Teknoloji kategorisindeki diğer girdiler

Recep Baltaş adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı