A Plague Tale: Innocence İncelemesi

grgrgr.jpg
Merhaba. Bu gün sizler Asobo Studios'un geliştirmiş olduğu A Plague Tale: İnnocence incelememi sunacağım. Oyunumuz AAA indie veya AA olarak geçiyor. AC oyunları, Call Of Duty oyunları gibi yüksek bütçeli değil ama Undertale, Katana Zero kadar da indie değil.
İncelemem 5 kategoriden oluşacak.

1- Hikaye, Hikaye Anlatımı ve Karakterler

2- Grafikler, Karakter Modellemeleri ve Optimizasyon

3- Oynanış ve Mekanikler

4- Seslendirme, Müzikler ve Ses Efektleri

5- Sonuç, Artı ve Eksiler


Hikayeden başlayalım. Spoiler'lar süprizbozan'ın içinde olacak, merak etmeyin.

1- Hikaye, Hikaye Anlatımı ve Karakterler

Senaryodan başlayalım. Oyun 1340'larda, karaveba salgınının olduğu dönemlerde geçiyor.
Oyunda Amicia De Rune adlı karakteri yönetiyoruz, Amicia diye geçiyoruz. Engizisyon askerlerinin muhabbetleri dışında "Amicia De Rune" kelimesini pek duymuyoruz. Babamız bize sapanvari aletimiz ile eğitim veriyor, elmaları vuruyoruz.
Oyun böylece temel mekanik olan "Sapan ile bir şeyler fırlatma"yı öğretiyor. Sunumu iyi ve anlaşılır idi, sağda "Merdivene tırmanmak için E'ye basın" yazısı yerine böyle başlamak çok hoşuma gitti diyebilirim.

Oyun ise genel olarak kardeşimiz Hugo'yu kara veba'dan ve kilise engizisyonundan korumak üzerine.
Askerler Hugo'yu arıyor ve kaçırmaya çalışıyor, sebebi ise oyun ilerlerken yavaştan ortaya çıkıyor. Evet, bir yolculuk hikayesi bu.

Bu yolculuğa 2 kişi başlayıp (3 de denebilir ama kısa bir süre sonra malum olayın olmasıyla 2 kişiye düşüp uzun süre böyle devam ediyoruz) artarak toplamda tam kadro olarak 6 kişiye kadar çıkıyoruz.

Hikaye ilk gerçekçi gitse de sonlara doğru fantastiğe bağlıyor biraz.
Bu fantastiğe bağlama olayını eksi olarak görmüyorum kesinlikle, hatta 1 kısım dışında oyunu oyun yapan kısımlardı diyebilirim.

Hikayede kara veba'nın düşmanımız konumunda olan engizisyon için de ciddi bir sorun olduğunu ve mücadele etmeye çalıştıklarını görebiliyoruz, gerçekçi ve güzel olmuş.

Hugo'nun annesini bulmak için kaçarken Lord'un onu götürmesi kısmındaki fantastik ögeler gereksizdi bence, kolaya kaçılmış.

Hikaye oyunun 3/1'inden sonra sarıyor, merak uyandırıyor. Başları pek de sürükleyici değil, kaçıyorsunuz işte.



Hikaye anlatımı ara sahneler ve diyaloglar ile bol bol desteklenmiş, üzerine düşünülmüş. Genelde yapmacık ve kasıntı hissettirmiyor diyaloglar.
Mekanlardaki ambiyans, seslendirme, kasvetli hava ve müzikler de bunu oldukça destekliyor.


En önemli şeylerden biri olan karakterlere geldik.

Amicia De Rune

fefefe.PNG

15 yaşında ama çok daha büyük gösteriyor, olgun birisi. Ara ara ergenlik tripleri tutsa da karakter özelliği diyebilecek kadar sık karşılaşmıyoruz, 3-4 kere falan karşılaşmışızdır. Onlar da bayağı kısa, anlık öfkeler.

Kardeşine ilk başlarda soğuk olsa da sonradan çok ısınıyor ve seviyor. "Sen benim için çok özelsin, seni seviyorum" gibi cümlelerinden değil de onun için endişelenmesinin katlanarak artmasından ve daha samimileşen üslubundan anlıyoruz.
Çok yoğun bir kişiliği yok, normal bir insan. Ekibi iyi toparlıyor.


Hugo De Rune

SOURCE⁄hello-turtless⁄Hugo⁄1.jpg

Hugo, 5 yaşında masum, oldukça saf bir çocuk. Bu masumluğu da kara veba farelerinin saçtığı vahşet karşısında verdiği tepkiler ile çok iyi sağlanmış.
Ses tonu ve diyalogları da bunu destekliyor. En stresli bölümleri bile masumiyeti ile keyifli yapabilen bir karakter.

Annesi konusunda çok hassas, çünkü babasını çok az gördü. Amicia için de annesi bu durumda ama Amicia'nın babasına böyle bir "fazladan" hassasiyeti yok.
Babası artık yaşamadığı için olabilir mi?😁

Hugo'ya bayağı ısınıyoruz, seviyoruz. Kısa bir süreden sonra onu korumak oyunun dayattığı bir görev değil kişisel bir vazifemiz oluyor.

Hugo'nun uzun süreli kaçırılışlarında bayağı üzülüyoruz, keyfimiz kaçıyor. Yani bağlanıyoruz Hugo'ya.


Melie

htt.jpg

Oyunun yarısına yakın bir yerinde peşlerine takılıp başımızı belaya soktuktan sonra erkek kardeşi Arthur ile birlikte tanıştığımız karakter. Erkek kardeşiyle tam da tanışmıyoruz o zaman ama olsun. Kardeşi ile birlikte haydutluk yapıyorlar.

De Rune ailesi gibi bir yaşamları olmadığından bizi garipsiyor. Şehirli-Köylü gibi ama daha büyük bir fark.
Mesela Amicia "Huh" dediğinde dalga geçiyor. Hugo'dan sonra en yoğun kişilikli karakterin bu olduğunu söyleyebilirim. "Çılgın" ve esprili birisi.


Arthur

APlagueTale_Arthur1.png

Melie'nin kardeşi. Bize en çok yardımı dokunup hayatımızı kurtaran karakter olsa da pek samimi olamıyoruz. Hem geç tanışıyoruz, hem de çok sosyal birisi olduğu da söylenemez.
Ölümünde şahsen Arthur'un ölmesinden çok Melie'ye üzüldüm.

Rodrick

e3e3.jpg

Zırhlı askerlerin boynunu kıracak kadar, kapıları omuzlarıyla parçalayacak kadar kuvvetli birisi. Oldukça da cesaretli birisi. Grubumuza en son ekleniyor ama çabuk samimileşiyoruz.
Kolay öfkelenebilen (İnsanlara öfkelendiğini hiç görmedik, tahtalara tekme falan atıyor :D) ve esprili birisi.
Ölümü üzdü be ;( Bölümün en başından belliydi, offlaya puflaya geçtim o bölümden.)


Lucas

yj.jpg

Lucas adamın dibidir.

İlk tanıştığımız karakter bu. İyi bir kimyacı ve bize çok katkısı oluyor. Kafayı kimya ile bozmuş birisi. Hayatını ona adıyor yani.

Ama gülmüyor. Adamın gülme duyusunu silmişler. Gizli gizli arabesk mi dinliyor diyeceğim de yıl 1342.
Güldüyse de ya hafifçe sırıtmıştır ya da hatırlamıyorumdur. Çok ısınamadım ama emeği çok.


Beatrise

dede.png

Bayağı saygın (Kimse saygı duymuyor ama hareketleri öyle) ve zeki bir kadın. Bıraktıkları vay dedirtiyor insana.
Hugo'ya bizden önce hep o baktı.
Ama ben ısınamadım, muhtemelen oynadığımız karakter ile samimi olmadıklarından.

Lord

rgrg.jpg

Baş düşmanın sağ kolu. Ayı gibi bir şey. Biraz daha zorlasalar Gulyabani olacakmış. Fazla iri bir karakter.
Ama iri olması oyuna çok büyük avantaj sağlıyor. Hem korkutucu hem de tehlikeli hissettiriyor.
Epi topu 2 defa görüyoruz, boyutu da az görmemize rağmen aklımızda kalmasını sağlıyor.

2.Boss savaşında olduğundan avantaj iri olması, epiklik katıyor.

Vitalis

hggh.jpg

Baş düşman. Kötü adam işte. Ürkütücü birisi.
Son Boss idi ve çok zevkliydi.

Bu kadardı. Karakterler iyi işlenmiş ve hikayeyi en çok destekleyen ögeler. Bu arada 6 kişilik ekibin 6'sını da aynı anda nadir görüyoruz, genelde parça parça ahreket ediyoruz.

2- Grafikler, Karakter Modellemeleri ve Optimizasyon

Grafikler mükemmel, çoğu AAA oyuna taş çıkartır. Işıklandırma, gölgelendirme, tasarımlar falan efsane. Karakter modelleri oyunun en öne çıktığı şey bence. Her ne kadar mimik animasyonları çok da iyi olmasa da görüntü süper. Dokular da gayet iyi ama nadir de olsa patlak verdiği yerler olabiliyor. Bazen durup oyunu izlemek istiyorsunuz.
Şu grafiklere bir bakın ya😍

1000090.jpg



1000100.jpg


1000093.jpg


Bir de muhteşem ötesi karakter modellemeleri var. Bkz.


1017510.jpg



e3e3.jpg




hggh.jpg




Oyunu 2K sabit 60FPS deneyim etmek çok iyiydi. Ha bu arada, optimizasyona gelelim;

Oyunu RX 5600XT, 16GB RAM ve R7 2700X ile birkaç ayar dışında 1440p ultra'da oynadım.

Ekran kartı normalde daha serin çalışırken bu oyunda sapıtıyordu, bu yüzden FPS'yi 60'a sabitledim. Bu sistemle genelde 60-80FPS arası bir performans alabiliyordum. Bence gayet tatmin edici böyle grafiklere göre. Ama bazı yerlerde FPS drop olabiliyor, onu anlamış değilim. Can sıkıcı ama göz arda edilebilir.

Grafik olarak oyuna tam puan veriyorum.



3- Oynanış ve Mekanikler


Bir oyunu oyun yapan şeylerden biri olan, oyundan aldığımız eğlenceyi etkileyen en önemli yere geldik.

Mekanikler nasıl?
Şimdi şöyle anlatayım; mekanikler yavaş ve ağır, onun kafasına sık, oradan koş ona vur, sonra oradan atla vs. yok. Yeni bir bölüme geldiniz; ilk önce düşmanların hareket şemasını ezberleyeceksiniz, sonra mekanı analiz edeceksiniz, kaynaklarınızı kontrol edip gerekli craft'ları yapacaksınız ve sonra geçmeye çalışacaksınız.
Bileğinizden çok aklınızı kullanmanız lazım.
Yukarıda bahsettiğim bütün hesapları yaptıktan sonra da seri ve soğukkanlı olmalısınız, en ufak hatada fareler ve engizisyon birlikleri sizin içinizden geçeceklerdir.
Sapanvari aletimiz Auto-Aim mesela, kafayı veya belli başlı nesneleri hedef alıyor yaklaştırınca. Yavaş oynayışlara gelemeyip hemen sıkılan biriyseniz bu oyunu sevmeniz mümkün değil, aksiyon sekansları dışında bölüm tasarımı olarak çok yavaş ilerleyen bir yapısı var.


Mekanik olarak temel mekanik sapan, her şeyi bu aletle yapıyoruz. İlk başta sadece taş atabilen bu sapan sonradan alev, fareleri bir yere toplayan büyü, alev söndürücü, uyutucu, asit gibi ilerledikçe açılan güzel çeşitlilikler var.
Bkz. çarkın tam açılmış hali

r3r3.jpg

Sondaki boşluk ise verebileceğim en büyük spoiler.

Aynı şekilde bunlar da farklı farklı kullanılabiliyor ve en iyi örnek taş. Katil de olabilirsiniz, ses de çıkarabilirsiniz, zincir de kırabilirsiniz. Zincir kırma olayı da ses, birini kurtarma, birini öldürme gibi farklı farklı şeylerde kullanılabiliyor. Yani sadece sapan ile olabildiğince çeşitlilik oluşturmaya çalışmışlar. Diğer aletler de çeşitlilik sunsa da hiçbirinin taş kadar olmadığını söylemeliyim.


Ayrıca gruba yeni katılan her yeni karakter de yeni özellikler ekliyor. Mesela Melie kilitli kapıları, kasaları açabiliyor, Rodrick kaba kuvvet isteyen yerleri kırabiliyor ve zırhlı askerleri öldürebiliyor, Lucas sürekli yeni şeyler icat edip kullanmamız için veriyor vs.

Bizi olabildiğince sıkmamaya çalışmış oyun. Gizlilik mekanikleri de gayet iyi çalışıyor, zaten oyun gizlilik oyunu.

Eleştirmenler mekaniklerin bir süre sonra sıktığını söylese de oyunun başları dışında ben hiç sıkılmadım, çok hoşuma gitti.

Mekan tasarımları da bence gayet iyi.

Bulmacalar da eh işte. Gizlilik bölümlerini ne kadar sevdiysem bulmacalarda da o kadar sıkıldım. "Işık tut, fareleri kaçır"'ı daha komplike hale getirip duruyor oyun. Bazı kısımları güzel olsa da sıkıyor bir yerden sonra.


Boss savaşları olarak 3 tane boss savaşı var. 1.'si katil olma mekaniğini açıyor, 2.si sonlara doğru, bayağı zorlayıcı ve zevkli, 3.sü ise epik.
trtrrt.jpg




Boss savaşlarının sayısı az ama olanlar da hakkını veriyor. İlki hariç, o miniboss gibi.


4- Seslendirme, Müzikler ve Ses Efektleri

Seslendirmeleri tek bir video ile anlatacağım:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Mükemmel. Kötü yüz mimiklerinin açığını kapatıp üzerine bir de hikayeye en çok destek olan ögelerden biri oluyor. O atmosferi çok iyi yaşatıyor. Karakterlere bağlanmamızı sağlayan en büyük etken o. Karakterlerin yüzlerini biraz unuttum ama sesleri hala aklımda. Çok harika seslendirmeler var kısaca.

Müzikler olması gerektiği gibi. Hiçbiri aklımda değil ama durup dikkat edince atmosferin hakkını veriyor. Soundtrack'ini açıp dinlemem ama insanı olması gereken moda iyi sokuyor.


Ses efektleri de iyi. Neden başlığa yazdım bilmiyorum, bir şey patlayınca "bum" diye ses falan çıkıyor işte.



SONUÇ:

Oyun sağlam, bug'lar ve ayrıntı olarak iyi cilalanmış.
Hikayesi saracak oyun arayanlar için birebir. Grafikleri ve seslendirmeleri çoğu AAA oyuna taş çıkartır. XBOX Gamepass ile 1 ayda oynayıp bitirmenizi öneririm.

ARTILARI
-Muhteşem Grafikler
-Muhteşem Seslendirme
-Güzel ve Sağlam Karakterler
-Sürükleyici senaryo
-Özgün Mekanikler


EKSİLERİ
-Sıkıcı Başlangıç
-Pek De İyi Olmayan Surat Mimikleri
-Bulmacaların Bir Süre Sonra Bayması
-Fantastik Ögeler Oyunu Oyun Yapan Şeyler Olsa Da Biraz Daha Ağırdan Verilmeliydi


Kimlere öneririm?
-Sürükleyici hikaye ve farklı bir şeyler denemek isteyenler mutlaka şans vermeli derim.

Kimlere önermem?
-Eğlence ve aksiyon arayıp hızlı oynanış seven insanlara önermem, sıkacaktır.



İncelememi okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Eğer incelememi incelerseniz sevinirim çünkü ilk defa oyun inceliyorum ve herhangi bir donanımı incelemekten çok daha farklı ve zor olduğunu anladım, hatalarımı görmek isterim.
  • 086048.jpg
    086048.jpg
    71,5 KB · Görüntüleme: 94
  • ytytyt.jpg
    ytytyt.jpg
    207,1 KB · Görüntüleme: 87

Yorumlar

Grafikler harikaydı, hikaye de muazzamdı. Ama duygu neredeyse yoktu, baş yapıt olabilecek bir oyunu mahvetmişler ne yazık ki. Oyunun çoğu kilit sahnesinde duygu namına hiçbir şey göremedim, bazı yerlerde olay o kadar hızlı gelişiyordu ki anlam veremiyordum. Daha iyi şeyler görmeyi beklerdim.
 
Grafikler harikaydı, hikaye de muazzamdı. Ama duygu neredeyse yoktu, baş yapıt olabilecek bir oyunu mahvetmişler ne yazık ki. Oyunun çoğu kilit sahnesinde duygu namına hiçbir şey göremedim, bazı yerlerde olay o kadar hızlı gelişiyordu ki anlam veremiyordum. Daha iyi şeyler görmeyi beklerdim.
Evet, oldu da bittiye getirme olayi var maalesef. Zaman hızlı geçiyor diye düşündüm ama sizden duyunca emin oldum.
 
Oyun güzeldi lakin ben sapanla adam indirme olayını aşırı saçma bulmuştum :) Bana göre o kısımda gerçekten kolaya kaçılmış. Oyunun başlangıcında karakter bize o hissiyatı sunmuyor. Karakter biraz daha asi kız olsaydı örneğin Game of Thrones'taki Arya gibi. Kılıç veya oka merak salsaydı bizim için çok daha iyi bir oynanış sunabilirlerdi. Oyun güzel sözüm yok ama sapan olayı da saçma :)
 
Oyun güzeldi lakin ben sapanla adam indirme olayını aşırı saçma bulmuştum :) bana göre o kısımda gerçekten kolaya kaçılmış oyunun başlangıcında karakter bize o hissiyatı sunmuyor. Karakter biraz daha asi kız olsaydı örneğin Game of thrones taki Arya gibi. Kılıç veya oka merak salsaydı bizim için çok daha iyi bir oynanış sunabilirlerdi. Oyun güzel sözüm yok ama sapan olayı da saçma :)
Bence de. Ok ve yay kesinlikle daha iyi olurdu.
 
Dostum bu oyunu bitirdim, çok zevk aldım. Buna benzer bir türlü oyun bulamıyorum. Grafikleri güzel açık dünya olmayan oyun önerir misin?
 
Stüdyo büyüklüğüne göre devasa oyun. Dediğin gibi AAA oyunlara taş çıkaracak cinsten. Acaba hangi oyun motorunu kullanışlardır, merak ettim.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
SkyRose
Okuma süresi
6 dakika okuma
Görüntüleme
8.024
Yorumlar
18
Son güncelleme
Değerlendirme
5,00 yıldız 1 değerlendirme

Oyun kategorisindeki diğer girdiler

SkyRose adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı