1.6 TDI ve 2.0 TDI upgrade rehberi

TDI yani "Turbo Direct ınjection" olarak anılan, yakıtın %5ikisini mekanik enerjiye çevirebilen, Turbo beslemeli ve enjeksiyonlu bir motordur. Volkswagen grubunun yüksek performans potansiyeline sahip motorları arasında yer alan TDI motorlar doğru yükseltmeler uygulandığında hem güç hem de dayanıklılık bakımından ciddi geri dönütler verebilir.
Bu rehberimde 1.6 TDI ve 2.0 TDI motorlara sahip olup aracını güçlü ve dayanıklı hale getirmek isteyen kullanıcılar için yükseltme (upgrade) işlemlerinden bahsedeceğim.

🛠️ Downpipe

1764671305666.png

Downpipe, Turbo beslemeli araçlarda Turbo çıkışı ile egzoz sisteminin devamı arasındaki borudur. Bu boru fabrika çıkışı olarak genelde dar, katalitik konvertörlü ve kısıtlayıcıdır. Performans downpipe ise daha geniş ve yüksek akışlı katalitik konvertöre sahiptir. Geniş çaplı performans downpipe kullanımıyla Turbo lag azalır, egzoz gazı daha hızlı çıkar, Turbo çevresindeki sıcaklığı azaltır.
❗Downpipe uygulaması katalitik iptali ve çevresel şartlardan dolayı muayeneden geçmez.

🛠️ Metanol kiti

1764671649356.png

Water-methanol injection adı verilen bu kit, özellikle Turbo ve yüksek performanslı araçlarda motorun emme hattına su + metanol karışımı püskürterek yanma verimini arttırır ve ısıyı düşürür.
Stage 2-3 Turbo araç sahipleri, yüksek Boost basıncı kullanan araç sahipleri veya drag-pist kullanıcıları için kurtarıcıdır.

🛠️ Açık hava filtresi kiti.

1764671854429.png

Aracın motoruna daha fazla ve daha rahat hava girmesini sağlayan sistemdir. Hava akışını arttırır, gazlayınca emme sesi duyulur, gaz tepkilerini iyileştirir.
❗Maf problemlerine yol açabilir, muayenede geçmeyebilir.

🛠️ Dizel Turbo

1764672039332.png

Egzozdan çıkan basınçlı gazı kullanarak havayı sıkıştırır ve motora daha fazla hava gönderir. Bu özelliğiyle gücü, torku ve verimi arttırır.
Daha düşük devirde yüksek tork değerleri vereceği için yakıt tüketimini etkiler.
❗Yağ kaçırma ihtimali artabilir, Turbo lag problemleri gözlenmelidir.

🛠️ Chip tuning
Aracın ECU yazılımını değiştirerek gücü, torku, gaz tepkisini ve verimliliğini arttıran işlemlerdir. Yakıt, hava, Turbo basıncı gibi parametreler performans odaklı düzenlenir. Stage 1 ( sadece yazılım ) - stage 2 ( yazılım + downpipe + soğutma sistemi ) - stage 3 ( Turbo + enjektör + intercooler + ekstra mod ve eklentiler ) olmak üzere üçe ayrılır.

‼️‼️Bu makalede sizlere belirttiğim tüm upgradelerin chip tuning hizmeti ile yazılımları doğru bir şekilde yapılmalı, aracınıza uygun profillerle montajları emin ellerde olmalıdır. Bu upgradelerde kullanılacak ürünlerin herhangi birinin kalitesiz olması veya yazılım konusunda uygun parametreler kullanılmaması ciddi sorunlara yol açabilir. Yanlış yazılım aşırı Turbo basıncından başlayarak motorunuza ciddi yükler bindirebilir.

🛠️ Common rail piston kolu takımı.
🛠️ Güçlendirilmiş silindir kapağı takımı.
🛠️ Yarış eksantrik mili kiti.
🛠️ Nitro oksit kiti ( nos )
🛠️ 6 Pot'lu fren sistemi ve 15mm spacer
🛠️ Platform kule gergisi.
🛠️ Turbo çıkış damper yükseltme kiti
ile 1.6 ve 2.0 TDI motora sahip kullanıcılar 12 işlem sonucunda proje arabasını yapabilir :)

Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür eder, soruları olan kullanıcılarımız için yorumlarda buluşmayı temenni ederim.

Hocam ben Audi A4 1.8 B6 Turbo benzinli araç kullanıyorum. 150 beygir. Bu araça baska Turbo takıp beygir gücünü yükseltebilir miyim?

Evet hocam yükseltebilirsiniz. 1.8T'nin kendi Turbo'su K03 veya K03s olması lazım. Turbo değiştirmeden sadece yazılımla 195-210, K04 gibi biraz daha büyük Turbo'larda 250-270, GT28 tarzı daha da büyük Turbo'larla 350-400+ beygir almanız mümkün.

Evet hocam yükseltebilirsiniz. 1.8T'nin kendi Turbo'su K03 veya K03s olması lazım. Turbo değiştirmeden sadece yazılımla 195-210, K04 gibi biraz daha büyük Turbo'larda 250-270, GT28 tarzı daha da büyük Turbo'larla 350-400+ beygir almanız mümkün.
Bunları yaparsa, 3-4 ay sonra komple motor yaptırır artık.

Bunları yaparsa, 3-4 ay sonra komple motor yaptırır artık.

Yani %100 araç motor yer diyemeyiz. Yaşına, kmsine ve yapılan işlemlere göre değişir. Arkadaşın sorusunu yanıtlamak istedim sadece :)

Yani %100 araç motor yer diyemeyiz. Yaşına, kmsine ve yapılan işlemlere göre değişir. Arkadaşın sorusunu yanıtlamak istedim sadece :)
Bende 2006 model 98.000'de Renault Modus 1.4 16V 98Hp (K4J) var. Bu arabaya bir aylığına cut-out, pop bang, stage 1 yazılım ve açık hava filtresi yaptırdım. 2 ay sonra 30 binlik oldum. Krank kasnağı, triger, su pompası, klima kasnağı vs hepsi değişti. Kasnak yamulmuştu. Yani diyeceğim araçları çok ellememek lazım.

Hatıra videosu (4.Vites Redline)
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bende 2006 model 98.000'de Renault Modus 1.4 16V 98HP (K4J) var. Bu arabaya bir aylığına cut-out, pop bang, stage 1 yazılım ve açık hava filtresi yaptırdım. 2 ay sonra 30 binlik oldum. Krank kasnağı, triger, su pompası, klima kasnağı vs hepsi değişti. Kasnak yamulmuştu. Yani diyeceğim araçları çok ellememek lazım.

Hatıra videosu (4.Vites Redline)
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Geçmiş olsun hocam. Uygun proje araçları hariç ellememek konusunda eyvallah diyebilirim :)

Hocam yazılım yaptırsam herhangi sorun yasarmıyım motorda? 195-210 arası iyi beygir gücü.

Arabayı yaşlı adamdan aldım tertemiz kullanmış. Kilometresi henüz 120.970. Bakımlarını VW serviste yaptırmış.

Hocam yazılım yaptırsam herhangi sorun yasar mıyım motorda? 195-210 arası iyi beygir gücü.

Arabayı yaşlı adamdan aldım tertemiz kullanmış. Kilometresi henüz 120.970. Bakımlarını VW serviste yaptırmış.

Stage 1 soft yazılım için önce ustanızla görüşün. Turbo basınç değerlerini vs iyicene kontrol ettirin. Sonrasında ECU konusuna bakarsınız. En sağlıklısı bu olur.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı