1 ay asgari ücretle 3070 sistem toplamak

Sessiz ol, yakında kripto paralara da vergi geliyor... Şş. Yeni saray yolda... 🤫 dün doğalgaza zam geldi, biz zam yapmaya devam... 🤫🤫

Zaten kripto para zammını görünce bu konuyu açtım, dolar 8.50'den 7'ye düşünce benzine zam yapmaya devam ettiler. Brent düşerken bile zam yaptılar, köprüden geçiyorsun, yoldan gidiyorsun para ödüyorsun.

24 yaşında bir genç olarak öyle yoruldum ki, bu ülke beni yordu. Afrika'da yaşasaydın en azından avlanırdın ederdin, ne kadar çalışırsan o kadar karşılığını alırdın. Burada öyle bir sistem var ki: Köle gibi çalış ama elde edeceğin şeyler aşırı sınırlı olsun.

9 ay önce 0 km Clio aldığımda benimle aynı birim parayı alan Almanya'daki kuzen BMW m serisi araba çekti altına 0 km bir şekilde. Çocuk her gün barlarda lüks otellerde takılıyordu ben günde 10₺ harcasam 1 hafta para harcamıyordum hala arabanın 3 taksidi var.

Köle gibi çalış, ihtiyaçlarını gider şükret, onun dışında eğlenmeye veya başka şeyler yapmaya ne vakit bulabiliyorsun ne de para.
 
Daha kötü de olabilirdi. Bu yandan bakın.

Abi hangi ülkede bir ünlü başka bir ülkeye göç edip yerleşiyor?

Tolga karel burada aşırı fazla para kazanan bir ünlü olmasına rağmen yurtdışında tırcılık yapıyor ve buradakinden kat kat daha yüksek refaha sahibim diyor. Geçen aldığı evi görsen saray gibi, burada bir sanatçı bile bu mantıktaysa orta gelirli halk ne yapsın? hiçbir ülkede asgari ücret alan sayısı %70 değildir bu arada 🙂

Ülkemizde zengin çok zengin fakir çok fakirleşmeye başladı.

Babam emekli, çalışıyor, ben çalışıyorum, evimiz kirada ona rağmen ayda +6.000₺ borç ödüyoruz yıllardır. (ev + araba borcu)

Mal sahibi olabilmek ayrı bir dert, 300₺ klavye alacağım kaç tane konu açtım o parayı vermeye kıyamıyor insan, yurtdışındakiler 50 birim paraya cebinden çıkarıp alacağı klavyeler bizde lüks.
 
Orada asgari ücret 2000 ama ev kirası 1000+ dolar. Faturalar ve vergilerle çok daha fazlaya çıkar.


Tabii siz Z nesli olduğunuz için her şeyi teknoloji sanıyorsunuz.
Çok haklısınız onlarda doğalgaz faturası 300+ dolar geliyor internet 90 dolar normal bir telefon 3 bin dolar et 60 dolar sebze meyve kilosu 3-10 dolar(!)
 
Orada asgari ücret 2000 ama ev kirası 1000+ dolar. Faturalar ve vergilerle çok daha fazlaya çıkar.


Tabii siz Z nesli olduğunuz için her şeyi teknoloji sanıyorsunuz.
Boş bir argüman. Ben açıklamaktan bıktım, sizler doğrusunu görmezden gelme devam ediyorsunuz.
Elbette orada yaşam toz pembe değil ama fatura ve vergiler Türkiye'den çok daha uyguna geliyor.

Sadece kira üzerinden konuşacaksak Ümraniye'de ortalama düzeyde 2+1 ev kirasına göz atın. Asgari ücret 2800₺ ama kira 2.000₺ olacaktır. Biraz geniş aileyseniz 3+1 için 2500₺ gözden çıkarmanız gerekecek.

Yani elma ile portakalı toplamak doğruluğa sevk etmez...
 
Orada asgari ücret 2000 ama ev kirası 1000+ dolar. Faturalar ve vergilerle çok daha fazlaya çıkar.


Tabii siz Z nesli olduğunuz için her şeyi teknoloji sanıyorsunuz.
Aynen hocam. İstanbul’da kira 200₺, elektrik su vs 50₺ zaten. Yeni çıkan telefonlar 400-500₺, 30 liraya sınırsız cep interneti alıyoruz. Gigabitlerle yaşıyoruz.
Elon Musk bir yılda Teslanın kazancı olan 792m doları bitcoinden kazanıyor, gelmiş herşey teknoloji değil diyor.
 
Zenginler vizyonsuz.

Bu söze aşırı hak veriyorum, babam yıllardır bir firmada hammallık yaptı asgari ücretle, patronlarının 8 tane sanayi sitesi vardı.
Tekstil işindelerdi, bir yerde ürünün ipi üretiliyor diper yandan kumaşı dikiliyor sonrasında pantolon vs. en son da satış... Her aşamasını kendileri yapıyordu yani iflas etme durumu vs. yoktu, işçilerine tatil ve asgari ücret veriyorlardı sadece, kendilerinin ise her fabrikasında 3 katlı garajında dünyanın en pahalı arabaları vardı. Bir kere garajlarına gitmiştim Premium sınıf araçlar tozlanmış fakat o arabayı alacakları parayı kazandıran kişilere harcamıyorlar. Bu mantıkla para kazanamayan insan yalnızca geçimi düşünür bir şeyler icat etmeyi üretmeyi değil.

Ben vardiyalı çalışıyorum 1 gün sabah 12 saat, akşam gelince erken uyuyorum. Sonraki gün uyanınca öğleden sonra ile gideceğim diye uyumam gerekiyor 1 gün akşam 12 saat, ertesi gün işten gelip uyuyorum o günüm ziyan oluyor. Sonraki gün tatil ama "yarın işe erken giderim" diye düşünerek o gün de bitiyor. Vücut yorgunluğu da cabası, insanlar alışmış basit sanıyor.
 
2021 yılı verilerine göre asgari ücretin 2000 Amerikan Doları ve üstünde olduğu 3 ülke var: Hollanda, İrlanda ve Lüksemburg. ABD'de asgari ücret 1256$.
 

Geri
Yukarı