10. sınıf için açık liseye geçmek mantıklı mı?

Hocam açık liseye geçmek istememin sebebinin çoğunluğu hocaların çok saçma ve aşırı performans ödevi vermeleri en basit bir seçmeli dersten bile çok uğraştıracak ödevler veriyor ana dersleri siz düşünün açık lisede hocalar ödev falan vermiyor diye zannediyorum sadece sınavlaramı giriyoruz açık lisede.

Açığa geçmek çok mantıklı ama ben 12. sınıfta geçmeni öneririm. 12'ye kadar okulda okuman AYT'de sana yardım edecektir.

Bu arada ben ailemi ikna edemediğim için 12 de açığa geçmemiştim. Tüm yakın arkadaşlarım açığa geçip çalışıyorlardı her istediklerini alıyorlar ben sürünüyorum yanlarında :D aileni ne yap ne et günde en fazla 8 saat calisacagın bir işe gir. Ders çalışmaya gezmeye tozmaya vaktin de kalır cebinden para da eksik olmaz.

Açığa geçmenin bir mantığı yok. Lisende devam etmen hayırlısı tabii hedefin güzel bir üniversitede okumaksa. Okuldan dolayı sınava çalışamıyoruz olayı hikayeden ibaret.
Dediğiniz mantıklı fakat aileniz sorun çıkarabilir.
Ailesi tabii ki sorun çıkarır, aklı selim bir insan neden 400 puanla girdiği liseyi bırakıp ne idüğü belirsiz açığa geçer? Ayrıca daha yaşınız çok genç neden çalışmak? Aileniz için en güzel hediye zaten okulu güzelce bitirip iyi bir üniversiteden mezun olmanız. Ayrıca küçümsenen performans ödevleri sorumlu olduğunuz ezbere derslerden çok daha fazla şey katacak size, ileride daha iyi anlarsınız. Lise eğitimi salt test çözüp sınav geçme odaklı bir döneme indirgenemez. Orada belirli bir seviyenin üstünde insanlarla sosyokültürel etkileşime girip gelecek yirmi yılınızı şekillendiriyorsunuz. Bizim dönemimizde sadece lisede iki enstrüman öğretiliyordu, iyi değerlendirmenizi tavsiye ederim.

Son düzenleme:
Açığa geçmenin bir mantığı yok. Lisende devam etmen hayırlısı tabii hedefin güzel bir üniversitede okumaksa. Okuldan dolayı sınava çalışamıyoruz olayı hikayeden ibaret.

Ailesi tabii ki sorun çıkarır, aklı selim bir insan neden 400 puanla girdiği liseyi bırakıp ne idüğü belirsiz açığa geçer? Ayrıca daha yaşınız çok genç neden çalışmak? Aileniz için en güzel hediye zaten okulu güzelce bitirip iyi bir üniversiteden mezun olmanız. Ayrıca küçümsenen performans ödevleri sorumlu olduğunuz ezbere derslerden çok daha fazla şey katacak size, ileride daha iyi anlarsınız. Lise eğitimi salt test çözüp sınav geçme odaklı bir döneme indirgenemez. Orada belirli bir seviyenin üstünde insanlarla sosyokültürel etkileşime girip gelecek yirmi yılınızı şekillendiriyorsunuz. Bizim dönemimizde sadece lisede iki enstrüman öğretiliyordu, iyi değerlendirmenizi tavsiye ederim.

Hocam burada verilen ödevlerin fazlalığını size şöyle özetliyim ilk hafta bir hoca 15 sayfa PDF yazısını a4'e yazdırmıştı mesela şu an sabahın bu saatinde uyanık olmamın sebebi resim performans ödevini yapmak Allah'tan bitirdim ben zaten ders çalışmadım neredeyse hayatımda ama notlarım iyice düşmeye başladı ilk dönem iyiyken ikinci dönem ortalamam mafoldu açığa geçersem bir yerde çalışıp üniversite için para biriktirmeyi planlıyorum kalan zamanımda ise ders videoları atan yerlerden konu dinlerim biraz test çözerim hedefim zaten çok aşırı yüksek değil 50000 civarı.

Açık liseye geçerseniz herhangi bir sorun yaşamazsınız ancak açık liseye geçip de ders çalışmazsanız o zaman sıkıntı olur. Zaman akıyor, boşa harcamamanız gerek zamanı ve açık liseye geçmek için bir işte çalışmanız gerekiyor demiş arkadaşın teki, öyle bir şey yok. O da yanlış bilgi, onu da belirtmiş olayım.

Aileniz için en güzel hediye zaten okulu güzelce bitirip iyi bir üniversiteden mezun olmanız. Ayrıca küçümsenen performans ödevleri sorumlu olduğunuz ezbere derslerden çok daha fazla şey katacak size, ileride daha iyi anlarsınız. Lise eğitimi salt test çözüp sınav geçme odaklı bir döneme indirgenemez. Orada belirli bir seviyenin üstünde insanlarla sosyokültürel etkileşime girip gelecek yirmi yılınızı şekillendiriyorsunuz. Bizim dönemimizde sadece lisede iki enstrüman öğretiliyordu, iyi değerlendirmenizi tavsiye ederim.
Bunu okuyan da sancak ki Türkiye en iyi eğitim veren ülkelerden. Komik bir yazı olmuş.
Kosta Rika'da bile daha iyi lise eğitimi aldım. Fizik, Biyoloji gibi dersler uygulamalıydı. Mesela çiçeği parçalara ayırdık tek tek inceledik. Türkiye'deki gibi kitaptan ezberletmediler. Zaten olması gereken de bu ama nedense Türkiye'de yapılmıyor? Eğitim endeksine bir göz atın isterseniz.
Sıralamalarda nasibini alıyor Türkiye. Yani, benim bunları anlatmama bile gerek yok.

Ayrıca, sizin döneminizde lisede enstrüman öğretiliyordu demek o da iyiymiş çünkü Türkiye'de lise okuyup müzik bölümünü seçen arkadaşlarım "enstrüman falan öğretilmiyor sadece şarkı söyletiliyor ve nefes, diyafram egzersizleri yaptırılıyor" demişlerdi. :D

Bu arada sosyokültürel etkileşimden bahsetmişsiniz. Hangi kültür? Türk vatandaşlarının kültür seviyesi oldukça düşük. Bunun başlıca sebebi alım gücüdür. Çoğunlukla bir Avrupa genci 20 yaşında en az 10 ülke gezmiş olabiliyorken Türk genci 20 yaşında daha şehirden hatta köyden dışarı çıkmamış bile olabiliyor. Kitap okuma oranını söylemiyorum bile.

Sonuç: Türkiye'de akademi, eğitim yok. Dolayısıyla okumanıza bile gerek yok fakat zorunluluktan okuyorsunuz çünkü okumazsanız işsiz kalırsınız yada iyi bir işiniz olmaz.
Gerçi artık okuyunca da olmuyor da bir ihtimal oluyor hala.
Kısacası, ders çalışmak şartıyla açık liseye geçilebilir.

@88602 ilk 500'de üniversitemiz yok. ODTÜ ve Boğaziçi bile bu sıralamaya giremedi, durumumuz oldukça vahim o yüzden.

@Rory ilk 500'de üniversitemiz yok. ODTÜ ve Boğaziçi bile bu sıralamaya giremedi, durumumuz oldukça vahim o yüzden.
Türkiye'den ilk 500'e girebilen 2 tane üniversite var onlar da vakıf.
Arkadaşın anlattığı kadar harika bir eğitim sistemi olsaydı devlet üniversiteleri de girerdi o sıralamaya.
Ama gel gör ki öğrenci örneğini verdiğiniz ODTÜ ve Boğaziçi gibi en iyi devlet üniversitesinden bile kaçıyor. Mobbing, kalitesiz eğitimden vb. nedenlerden dolayı.
Vakıflarda kaliteli eğitim var ancak bu da akademisyenlerin işten atılma korkusuyla gösterdiği bir özen.

@88602 devlette denetim adamakıllı yapılmıyor. Özeldeki çoğu öğretmenin iyi olmasının sebebi zaten bu, adamlar kendini sürekli geliştiriyor. Özelde eğer yetersizsen asgari ücretin altına bile çalışırsın, mümkün şeyler bunlar. Denetim ve kaliteli eğitim şart.

@88602 devlette denetim adamakıllı yapılmıyor. Özeldeki çoğu öğretmenin iyi olmasının sebebi zaten bu, adamlar kendini sürekli geliştiriyor. Özelde eğer yetersizsen asgari ücretin altına bile çalışırsın, mümkün şeyler bunlar. Denetim ve kaliteli eğitim şart.
Hocam ilk önce altyapı oturtulur. Senin altyapın çürük. Sen geliyorsun böyle bir altyapıyla 10 katlı bina dikiyorsun tabiiki ilk sallanışta yıkılır.

Demek istediğim şey şu; Devlet üniversitelerindeki öğretmenler yeterli eğitim kültürü görmediğinden böyleler. İlk ve orta öğretim bu kadar kötü olmasa bu kadar kötü öğretmenler çıkmaz. Yani, altyapın bu kadar kötüyken denetlesen nolur ki? Eğitim sistemi acilen düzeltilmeli tipik, geleneksel ezbere dayalı eğitimden uygulamalı bilimlere geçilmeli.

Bildiğim kadarıyla açığa geçmek için bir işte çalışıyor olman gerekiyor.
Hayır yanlış ben çalışmıyorum.
Hocam açık lise iyidir de bence 12.sınıfta geçilmeli temel oluşturmak açısından. Ama ben kendim oluştururum diyorsan çok iyidir. Bu arada aile baskısı görüyorsan geçmeni tavsiye etmem doğru düzgün çalışılmaz evde.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı