10. sınıf ilk yazılıların düşük gelmesi

Ders dinleyebiliyor musunız? Lisede eğer ders vaktinde vaktinizi ve kafanızı ders için kullanırsanız gün içinde kendinize ayıracak bolca vakit bulabilirsiniz. Defter tutmayı ihmal etmeyin. Hocalar anlattıklarından sorarlar. Kitaplara sıfırdan çalışıp ekstra bilgi almanıza gerek yok. Anlatılanı iyi takip edin. Hocanın anlattığı konunun farkında olup dersten sonra konuyu kafanızın içinde başlıklar ve maddeler halinde çıkarabilin. Notlar alıp bu notları kitap üzerinde işaretleyerek pratik yapıp arkadaşlarınızla tartışın. Hepsini okul vakti+ okuldan dönüşteki 1-2 belki 3 saate sığdırabilirseniz günün geri kalanı size kalır. Yazılılara da oturup sıfırdan konu çalışıp değil son 1 hafta konu tekrarı yaparak girmiş olursunuz. Çok çalışıp kendinizi paralamanıza gerek kalmaz. Okulda inek görüntüsü çizeceğim diye de korkmayın. Okul dışında daha az ders çalışıp herkesten daha yüksek notlar alabilirsiniz bu yöntemle.

Sahip olabileceğiniz en değerli şey vakittir. Vaktinizi iyi kullanın. Yani okulda boş yapmayın :D
Peki 2.yazılılara kadar konu açığını nasıl kapatmalıyım?

Kahrolsun ezberci eğitim sistemi dostum. Günlük çalışıp dersi derste dinlersen senin karına olacaktır. Birde kitap okuyabilirsin.
Aynen kaç yıldır düzeltemediler şu sistemi.
 
Çalışmaya ne kadar zaman ayırıyorsun. Programın var mı? Nasıl ayarladın.

- Günlük çalışma programın yoksa kesinlikle yapmalısın.
- Her insanın öğrenme ve akılda kalması için tekrar etme da sayıları farklıdır. Kendi tekrar sayını ve çalışma süreni bulmalısın. Kimi insan 1 kez okuması yeterli olur kimisi için 3-4 kez.
- Kendin için Doğru çalışma tekniğini bulmalısın. Kimi insan okuyarak ezber yapabildiği halde kimi insan yazarak ancak aynı sonuca ulaşabilir.
- Okulda dersleri iyi dinlemeli çalışma programında ise o gün dinlediğin derslerin tekrarını yapacağın bir süre koymalısın.
- Yazılı zamanları fazladan çalışmak için programına ek süre koymalısın.
- Kendine hedef belirlermi belirlediğin hedef ulaşılabilir olmalı. Örneğin sayısal bir zekaya sahip değilsen tüm matematik notların 100 olması doğru belirlenmiş bir hedef değildir.
- Ev ortamı en önemli unsurdur. Anne, baba varsa kardeş hep birlikte yardımcı olmalıdır.
.
.
.
.

Liste uzayıp gider. Başarı kişinin kendisi ile başlar.
 
10. sınıf hiç de en kolay sınıf değil. Matematiği 9. sınıfın devamı niteliğinde. Bir çok formül ve aynı sorunun birden çok çözülme tekniği var. 9. sınıftan ayrı olarak yeni konular var mesela Binom. Yani hiç de en basit değil emin olun. Bence sayısala ağırlık veriyim derken sözelden açık verme ve günlük çalış. Tabii sana kalmış nasıl çalışacağın.
 
Peki 2.yazılılara kadar konu açığını nasıl kapatmalıyım?


Aynen kaç yıldır düzeltemediler şu sistemi.
Kendi taktiklerimi anlatayım. Yani ben böyle rahat çalışıyorum. Senin için bu kriterler değişebilir;

Öncelikle, çalışma ortamı benim için çok önemli. Odamda çalışacaksam o oda düzenli olmalı. Yatağımın toplu olması bile zihnimi olumlu yönde etkiliyor. :) Odamın tertipini çalışmaya yönelik kurmaya çalışırım. Çalışma masamın ışık almasına özen gösteririm. Masamda geniş yer bulundururum. Kitapları masamdan ayrı kitaplıkta tutarım. Masada sadece odaklanmam gereken şeyleri bulundururum. Odayı günlük havalandırırım. Masada sürekli su bulundururum. Fındık, ceviz gibi besinleri de ihmal etmemek lazım. İmkan oldukça alıp kenara koyarım. Zihni açık tutmak için bunlar kahveden çaydan daha önemli. :) Yoğun çalışmam gereken dönemlerde akıllı telefonla, bilgisayarla arama mesafe koymaya çalışırım.

Çalışma kısmına gelelim. :kitapkurdu: Bu kısım çoğunlukla herkesin kendi deneyip bulduğu yollardan oluşuyor. Ben dosya tutarım. Çalıştığım konulardan notlar alırım ve bu dosyanın içinde bu notları tutarım. Çalışmayı planladığım her dersin konu listesini her dersi ayrı kağıda olacak şekilde kağıtlara yazarım. Dosyaya koyarım veya odamda bi köşeyi pano köşesi yapar oraya asarım.

Her günü seanslara ayırırım. Sabah - öğleden sonra - akşam. 1 konuyu genellikle 1 seansta bitirebildiğimi bildiğim için yoğun çalıştığım günlerde her güne minimum 2 konu hedef koyarım. Bi seansı da dinlenme seansı olarak seçerim. Okul varsa okul 2 seansı alıyor zaten. Okulda geçirilen zaman kesinlikle küçümsenmemeli. :kızgın: İyi değerlendirilmeli tam olarak bu yüzden. Çalışmak için seçtiğim seansta veya seanslarda o konuyu baştan aşağı çalışırım. Konu uzunsa farklı seanslara da bölünebilir. Çalıştığım kadar ve yaptığım tekrar kadar panodaki/dosyamdaki konu listesinde konuların yanlarına işaretler koyarım ve notlar alırım. Böylece ne kadar ilerlediğimin somut kanıtları elimde olur. İlerlemeyi gördükçe hevesleniyorum. :vaybe: Konunun yanına 4 tane çarpı attım, 4 tekrar yaptım; konuyu süper biliyorum demek olmuyor. Kendime sorular yöneltirim veya yönelttiririm. Bu soruları cevaplayabiliyor muyum ona bakarım. Bir arkadaşıma hatta kendime konuyu anlatırım. Test sorularını çözüp çözemediğime, konuyu akıcı bir biçimde anlatıp anlatamadığıma bakarım. Sonuca bu şekilde vardığımı düşünüyorum.

Zahmetli gözüküyor biliyorum. Alışkanlıklar zor kazanılıyor. Kendi alışkanlıklarını zaman içinde oluşturacaksın. Önemli olan kendini verebilmek. Ders zamanı derse, eğlence zamanı eğlenceye kendini ver. Başarının en büyük anahtarı zaman yönetimidir.
:uyan:
 
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı