10 yıl boyunca hiç değiştirilmemiş termal macun

Benim de 2006'dan kalma Toshiba laptopum vardı hiç değiştirmedim termal macunu geçen hafta aklıma geldi bir bakayım macununa dedim. İşlemci üzerinde hâla işlevsel AMD'nin macuna benzer akışkanlıkta macun vardı.
 
Vallahi şaşırdım ne yalan söyleyeyim. Bende Ryzen 3 1200 var stok soğutucu ile kullanıyorum ve termal macunu 6-7 gün önce değiştirdim şimdi AIDA64'den baktığımda boşta sadece Chrome açık 48 derece.

Sanırım bana denk gelenin silikonu iyiydi. Bir de güç kaynağını geçen ay değiştirmiştim, eskisi 4 yaşına yaklaşmıştı nereden baksan hem ekran kartının hem de işlemcinin sıcaklığı 5'er derece düştü ondan sonra.

 
Benim işlemci AMD FX 70° derecede kapanır.
Bazen 65° derecede bile kapanıyor.
O yüzden devasa bir soğutucu aldım, işlemciyle soğutucunun fiyatı aynıydı.
Sözde AMD Sistem toplamak daha ucuza maal olur palavralarına kanmıştım.
 
Bende geçenlerde bir sorun konusu açmıştım 10 senelik ve hiç kullanılmamış Casper kasa için. İşlemci, fan ve macun resmen artık ortak bir maddeye dönmüşlerdi. Elimle vurarak söktüm fanı. İşlemcinin üzerinden macunu tornavida ile aldım.
 
Yeni işlemciler içinde geçerli mi bu? :) Bendeki 40 dereceyi geçmiyor.
Yeni işlemciler de değil, yüksek performanslı işlemcilerde oluyor ısınma olayı. Telefon ve tabletlerde de işlemci var ama hiçbirinin içini açıp macun sürmüyoruz çünkü hem içlerinde fan yok hem de performansını etkileyecek sıcaklığa ulaşmıyorlar. Ablamın çöp bilgisayarı var şu an kullanıyorum -kendi cihazım serviste olduğu için. 60-65'i geçtiğini görmedim hiç. Bu yüzden macun sürmedim. Kendi bilgisayarımın fan tetik sıcaklığı 60 dereceydi.
 
Son düzenleme:
En son 4 sene önce değişildi.😁
 

Dosya Ekleri

  • Screenshot_11.png
    Screenshot_11.png
    8,8 KB · Görüntüleme: 38
CPU sıcaklığı boşta kaç derece oluyordu ki?
Boşta 60-70, yük altında 90 civarı.
Elinizde fazladan bilgisayar varsa bunu kurcalamak için kullanabilirsiniz. Bence sürmeye gerek yok. Ayrıca düşük performanslı işlemciler fazla ısınmıyor. O yüzden 80 dereceyi görmeyen bir islemciye veya çipe macun sürmenin mantığı yok diyebilirim.
Başka bilgisayarım yok maalesef. Az öncede dediğim gibi 90 dereceyi geçiyor.
 

Geri
Yukarı