Merhaba arkadaşlar, ilk kez bilgisayar toplayacağım. Yaklaşık 100.000 TL bütçem var. Oyun oynayacağım ama sanallaştırma ve benzeri mühendislik için kullanacağım işlemler de yapacağım. Benim için sistemin performansı kadar kasanın düzeni, göze hitap etmesi ve renk uyumu da önemli. Bu konuda biraz takıntılıyım. O yüzden kasa konusunda "
Lian Li O11D EVO RGB" gibi sistemi sergileyebileceğim önü ve yan tarafı cam bir kasa istiyorum. Karmaşık ve her yerinden çirkin kablolar görünen bir kasa mümkün olduğunca istemiyorum. Bu noktada MSI Project Zero anakart tavsiye eder misiniz bunu da konuşabiliriz. Tercihen tamamen beyaz, ya da şu tarzda yapabilirsek siyah bir sisteme de hayır demem
• Ekran Kartı: Tercihim
4080 Super. (Sistem beyaz olursa el mecbur
Gigabyte GeForce RTX 4080 Super Aero OC olacak diğerlerine göre uygun fiyatlı ve stoklarda bu var) Bu kadar harcama yapıp 4070 TI veya 4070 TI Super'e düşmek mantıksız geliyor. Bir oyunu 4K rahat oynatsın isterim.
• İşlemci : Ryzen 9 7950X3D. Ryzen 7 7800X3D tercih etmeme sebebim yukarıda da söylediğim gibi sadece oyun odaklı değilim. O yüzden tavsiyeler 7950 x3d oldu. Ancak aradaki 3-4 bin TL farka değer mi yorumu size bırakıyorum.
Temelde en önemli iki parça için bunları düşünüyorum. Bunlar tamamsa geriye kalanlar için de tavsiyelerde bulunup bir sistem önerisi verebilirseniz çok sevinirim.
• Anakartları pek bilmiyorum. mATX, ATX, EATX gibi seçenekler var. mATX'lerde fazla ısınma sorunu olabiliyormuş. Wifi destekli olursa daha iyi olur. Geriye kalan desteklediği hızlar, soket sayısı ve benzeri özellikler için güzel bir anakart seçelim.
• PSU 850W yeter dediler ama gerekirse 1000 yapalım.
• RAM şimdilik 32 kurtarır gibi ama 48 veya 64 yapabilirsek uzun süre başım ağrımaz
Duruma göre bakabiliriz. Çünkü sanallaştırma da yapacağım dediğim gibi.
• Geriye fanlar ve işlemci soğutucu kaldı sanırım. Bunları tek bir markadan LCD ekranlı olanlardan yapabilirsek güzel olur.
Her türlü öneri benim için çok değerli. Kabul edilebilir fiyat artışları sorun değil. 100.000 üzerine de bir miktar çıkabilir.
Açıklayıcı olsun istedim biraz uzun oldu kusura bakmayın.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.