Ön açıklama: Konuyu tam okuduktan sonra gelen yorumlar altın kıymetindedir. Bir de öneride bulunurken gerekçesi de olursa tadından yenmez.
Bundan beş yıl önce sistemimi toplarken beş yıl idare etsin kafasındaydım ve günün sonunda beş yılı devirmiş bulunuyorum. Aslında sistem en az 3 yıl daha götürür, 2K'da oynatmadığı oyun hala yok ama ekran kartını açıp kurcalayınca biraz zarar vermiş olabilirim, oyunlarda hotspot sıcaklık değeri 105'lere çıkıyor (2K)
O yüzden yeni denizleri keşfetmenin zamanı geldi.
Mevcut Sistem:
İşlemci: Ryzen 5 3600X
Soğutucu:
Masterliquid ML240L V2 RGB (bunu kullanmaya devam)
Anakart: ROG STRIX B550-E Gaming
Ekran Kartı: Nitro+ RX 5700XT SE
RAM: G.Skill Trident Z Neo 2x8 3600MHz CL16
PSU: XPG Core Reactor 750W 80+ Gold
Uzun ömürlü sistem toplamanın dezavantajı da güncel teknolojiyi çok takip edememek oluyor. Özellikle anakart ve işlemci konusunda çok geride kaldım. Yardımlarınıza ihtiyacım olacak.
Eski sistemimden sadece Soğutucu ve SSD'lerimi kullanmaya devam edeceğim gibi gözüküyor. Diğer parçalar sanırım mevcut teknolojiye ayak uyduramayacak.
Yeni sistemden beklentim yine uzun ömürlü olması olacak, o yüzden olabildiğince yeni serileri seçmeye çalışacağım. Şimdi toplayıp bir sene sonra bir parçasını değiştirmekle falan uğraşmayacağım (SSD Hariç). Ve olabildiğince
sade, görsel olarak gösterişsiz bir sistem olacak.
Aklımdaki bileşenler:
Kasa: ProArt PA602 Wood Edition veya
Fractal Design North XL Mesh
Tahmini bütçe 10.000 TL
Her ikisinin de stok durumu sıkıntılı. Eğer bulamazsam benzer yapıda başka kasalar arayacağım. Akvaryum kasa istemiyorum.
Anakart: hiçbir fikrim yok, yeni yeni araştırmalara başladım. X870-E veya B850 serisi olabilir. Eklenecek Ekran Kartı ve SSD'lerin performanslarını tam yansıtabilecek altyapısı olsun yeter. Şimdilik 2 tane M.2 kullanacağım.
Maksimum bütçe 22.000 TL
İşlemci: Yine çok takip edemedim ama 9800x3D olacak gibi. Bütçeye göre 9950x3D'ye çıkabiliriz.
Tahmini bütçe 20.000 TL, arttırabiliriz.
Ekran Kartı: RX 9700 XT (AMD olacak, 5000 serisi önerisine gerek yok)
Tahmini bütçe 35-40.000 TL
RAM: 2x16 6000MHz CL30
Tahmini bütçe 6-10.000 TL
Güç Kaynağı: ASUS TUF 850W 80+ Gold
Tahmini bütçe 6-8.000 TL
Bu şekilde henüz indirim vs kovalamadan yaklaşık 105.000 TL yapıyor. O yüzden parçalar üzerinde oynama yapabiliriz. Belki yeni bir soğutucu ekleyebiliriz, belki işlemciyi, belki RAM yükseltiriz. Bilemedim. 120bine kadar yolu var. Önerilerinize açığım.