1080i ile 1080p Arasındaki Fark

Kaan Arslan

Kilopat
Katılım
1 Temmuz 2012
Mesajlar
2.873
Çözümler
1
Yer
Çankaya, Ankara
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Bazı arkadaşlar, 1080i için ''1080x720'' çözünürlüğe sahip, 1080p için ''1920x1080'' çözünürlüğe sahip demişler. 1080i için olan kısmı tamamiyle yanlış, bahsi geçen durum sadece taram farkıdır. Çözünürlük iki durumda da (1080i ve 1080p'yi kastediyorum.) aynıdır. Bu iki standart arasındaki fark çözünürlük değil. Zira ikisi de 1920x1080 çözünürlüğe sahipler. Aradaki fark ise taramadır.

1080i'deki i, Interlaced demek, yani geçmeli taramayı temsil etmektedir.

1080p'deki P, Progressive demek, yani ilerlemeli taramayı temsil eder.

1080i'nin saniyede ekrana verdiği kare oranı 30 FPS iken, 1080p'de bu durum 60 FPS'dir. Aynı oyunlarda olduğu gibi 30 FPS ile 60 FPS arasındaki akıcılık farkını hepimiz biliriz. Hele 60 FPS'de bir oyun oynadıktan sonra, 30 FPS'de oyunu yavaş oynadığımızı iliklerimize kadar hissederiz.

Elbette bu kadar değil. Interlaced, adından da anlaşıldığı gibi görüntü taraması yaparken kare atlayarak bu işlemi gerçekleştirir. Fakat elbette Progressive'de adından anlaşıldığı üzere görüntüleri sırasıyla ilerleyerek işler.

Kısacası ekrana yansıyan görüntüde herhangi bir kalite farkı yoktur. Fakat hareketli sahnelerde yaşanılan gecikmeyi ve hayalet etkisini iliklerinize kadar hissediyorsunuz. Aşağıdaki Video bir yerde anlattıklarımı betimlemiş. Göz atmadan konuyu kapatmamanızı tavsiye ederim :

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bilgileri nereden aldın bilmiyorum ama ilgimi çekti.
Bazı detaylarda karışıklık olduğu düşüncesindeyim.
İnterlaced tarama ile progresif tarama özelliklerinin çözünürlükle ilgisi yoktur. İnterlaced (geçmeli) tarama her bir kareyi tek tek satırlarla taramaktadır. Ekrana çizilirken de önce satır sıralamasındaki tek satırlar sonra da çift satırlar yerleştirilirler.
Horizontal frekansına bağlı olarak vertikal hızı da artırılmış ise interlacad taramayı da 50 FPS olarak ekrana çizebiliriz. Eski tarihte çıkmış bazı 100 Hz TV lerin prensibi budur.
720 pixellik bir görüntüyü ekrana interlaced tarama olarak ta yansıtabiliriz, progresive tarama da olarak yansıtabiliriz. İkisi arasındaki tek fark haliyle FPS olacaktır. Çünkü interlaced taramada bir görüntünün tam oluşturulabilmesi için 2 adet görüntü yansıtılmaktadır.
Gerek interlaced taramada gerekse progresive taramada düşey çözünürlük belli şekillerde çoğaltılabilmektedir. Bu işleme PİXEL-UPSCALLING denilmektedir. Ekrana yansıtılan görüntü karesini interlacet tarama ile iki kez taradıktan sonra her bir yarım kare birbirleriyle tamamlanarak 2 adet yüksek çözünürlüklü kare elde edilebilmektedir. Bu işi yıllar önce bir firma, ürettiği DVD player ürünlerinde uygulamış ve iyi bir başarı elde etmişti.
 
Ben de yukarıda belirttim zaten çözünürlükte fark olmadığını Yamyam. :D Fakat biraz anlatım bozukluğu olabilir. Düzeltirim birazdan. Teşekkür ederim eklediğin bilgiler için de.
 
Ben de yukarıda belirttim zaten çözünürlükte fark olmadığını Yamyam. :D Fakat biraz anlatım bozukluğu olabilir. Düzeltirim birazdan. Teşekkür ederim eklediğin bilgiler için de.

Sen böyle bilimsel konuları paylaş. Ben ne kadar da muhalefet gibi olsam da, bu tür konuları severim. Sonuçta herkesler tartışarak birşeyler öğrenirler.
 
Konu benzer ama aradığım cevabı bulamadığım için yazıyorum. Samsung el kamerası var. 1920x1080 çözünürlük var fakat 60i yazmışlar. 1280x720 ayarda 60p diyor. 60i orda 30FPS'i mi kastediyor. 600 lira bir cihaz alınır mı sizce? Modeli şu: Samsung HMX QF30WP
 
Ben google'den yeni bu konuyu aradim yine Technopat'a denk geldim. :)
Benim receiver (Opticum x406p) en yüksek 1080i destekliyor...
Lakin televizyonum 4k destekliyor...

Demek ki maksimum 1080i kalitesinde bakacagiz Türk kanallarina.
Zira receiver'i sadece Türk kanallari icin kullaniyorum. Diger hersey kablolu yayinda var zaten...

Tamda TRT 4K yayina gecince hevesim kursagimda kaldi.
4K destekli emu'su olan bir receiver aramasi derdine düsecegim gibi yakinda... :D
 
Arkadaşlar 4k tvimiz var digitürk kullanıyoruz digitürk kalite ayarlarında 1080 i seçili ve kumandanın sağ okuna bastığımda başka kaliteye geçecek digitürk kutum 4k değil. Ne yapacağımı bilemedim bozulur diye korkuyorum. Varmı digitürk kullanan cevap yazarsanız sevinirim
 

Geri
Yukarı