1080p Oyunculuğun Ömrü Ne Kadar?

Ya neden 1070'i beğenmiyorsunuz :( bende oda yok 1060'a bile razıyım hatta Eki Görüntüle 412502

Hatta kartım o kadar dandik ki driver güncelleyince ismi değişiyor :(( He neyse elinizin altındaki makinenin tadını çıkarın dostlar
Ben 1070'i beğenmiyor değilim, 1070 kullanıyorum ve çok memnunum. 1080'im de vardı gerek yok diye satmıştım ama ufaktan pişmanım biraz :)
Sadece 2K'ya geçecek olsam daha güçlü bir kart alırdım diyorum 2080 gibi.

Benim Laptop'da da 7640G var, önceden bf4 bile oynuyordum şu an PUBG LITE'ı açmıyor ama nasılsa PUBG mobile oynatıyor.
AMD güncelleme desteğini çok erken kesiyor. Son driver 2015'te çıktı kart 2014 üretimi.
 
Bu mantıkla bayağı iyi devam ediyorsunuz. Herkesin 2K'yı oynatacak ekran kartı mı var? 1080P Ultra'yı her türlü 2K High'a tercih ederim. Oyunları monitörden oynuyoruz elbet, ama onun arkasında yatan parça da çok önemli.

Zaten kimse sana 1050Ti ya da GTX 1060 ile 2K kullan demiyor. Burada RTX 2080 ile 1080p kullanmayı normalleştiren kafalar var. Onlardan bahsediyoruz.

İstisnasız tüm FPS oyunlarında, 75-80 FPS ve üzerindeki tüm değerler çok akıcı bir oyun sağlar ve rekabetçi oyunlara da uygun bir değerdir. Bugün GTX 1070, 1070Ti, 1080, 1080Ti, 2070, 2080, 2080Ti ve hatta RTX 2060, 2K'da 75-80 FPS'i çok rahat görecek ve devirebilecek kartlar.

Bu saydığım kartlara sahip arkadaşlar, 1080p ve altındaki çözünürlükte oynayarak, hem kartlarını tam kapasitede kullanamazlar hem de işlemcilerine fazla yük bindirirler. Bunun sonucunda da işlemcinin tek çekirdek performansı çok iyi değilse, ani droplar ve problemler çıkar. Bu saydığımın altındaki kartlar ise zaten 720p ve 1080p için idealdir.

Şimdi bu somut veriyi inkar edecek adamlar var. Bu verileri reddeden kişi net olarak bilgisizdir. Gitsin, bilgilensin.
 
Sizin elinizde olan bir şey. Bu bir tercihtir. Mesela ben 1080p kullanıyorum ama ha deyince 2K veya 4K monitöre geçmem. Çünkü gereksiz görüyorum. Aslında bana 720p de yetiyordu fakat monitör bozulunca 1080p de uygun olunca onu aldım. Zaten sistemim de oynadığım oyunlar da beklentim de buna yetecek düzeydeydi. Her şeyin lüks olmasına gerek de yok. Senin amacına ve tercihine bağlıdır. 720p de 1080p de eskimeyecek ve yıllarca gidilebilecek görüntüdür. Her seviyeye uygun işlemci ve ekran kartları da yıllarca üretilmeye devam edecektir. Burası da bütçe meselesine girer.
 
Arkadaşlar romantizm yapmayı bırakın. 24" 1080p'de çamur gibi değil diyorsun. Sen 2K'ya geç, o zaman konuşalım.

Ben GTX 1070 ile 2K'da Ultra/High sınıfında 70 FPS'in altına düşmüyor ve birçok oyunda 90FPS'lerde dolanıyorsam, yemişim 1080p'sini. Çamur gibi görüntüde 200FPS alsam ne almasam ne. Geçiniz.

@Can Çeralp

Çözünürlük düştükçe, işlemciye binen yük artar. Öğren, öyle yorum yap. İmzadaki monitör, yan monitör. 1080p için 3 monitör değiştirdim. 3'ü de kaliteli panellerdi. Dediğim gibi ben 2 ve 4K'nın keskinliğini bahsederek, 1080p'ye çamur diyorum.

Bana FPS sabitlemeyi öğretme, biliyorum. Sen çözünürlüğün, işlemciye olan etkisini öğren önce.

Geçen gün HyperX başlığında birisi size terbiyesiz dedi diye sizi savunmuştum. Hem de yaptığınızı haksız ve üslubunuzu da agresif bulduğum halde. Çünkü yaptığınız "hoş değil"di, üslubunuz "agresif"ti ama "terbiyesiz" değildiniz.

Gördüğünüz gibi tanımlar çok önemli. Çileğe kiraz dedikten sonra söylediğiniz laf mantıklı ve faydalı olma potansiyeli olan bir laf olsa bile anlamı kayboluyor.

"Varlık amaçları" da çok önemli. Mesela arabanızı seyahat için kullanırsınız, amacı budur. Evinizin içine sokup mobilya olarak kullanırsanız amacından sapmış olur.

Bu site ne için var? Bilgiyi paylaşmak, bilgileri karşılaştırmak, tartışmak ve hatta yeni bilgiler (ve çıkarımlar) türetmek için var. Varlık amacı bu yani.

Şimdi gelelim size;

1) Üslup gerçekten çok sert. Bütçeden, paradan, alım zorluğundan bahseden bu kadar insanın arasında dalıp "1080p çamur" diyerek girerseniz mazlumun ahını alırsınız. Konu bir kere "1080p oyunculuğun ömrü ne kadar" konusu.

"Bence yeni oyunlar 2560'a daha çok yakışıyor, zamanla umarım bu geçiş hızlıca tamamlanır, hatta 4K yaygınlaşır" cümlesi çok mu zor? 4K'sı olan adam gelip "sen esas 4K'ye geç delikanlı, artizlik yapma, sonra konuşalım" dese sinirlenmez misiniz?

2) "Öğren de gel" derken? Ben aylardır forumda; bir oyunun bir sahnesi render'lanırken arka planda neler geçer, hesaplar nasıl yapılır, sahne nasıl oluşturulur, görüntü nasıl çizilir; hangi parça bu görevlerden hangilerini üstlenir anlatıp duruyorum. Oradan darboğaza geçiyorum, oradan FPS sabitlemeye geçiyorum. Ama hep yukarıda söylediğim "doğru tanım yapma" konusuna dikkat ederek. Çünkü bir kişinin bile aklına doğru bir bilgi soksam forumun varlık amacına hizmet etmiş olurum.

Üslubu bir kenara bırakıp konuya gelelim; "Çözünürlük düştükçe, işlemciye binen yük artar" bu cümle yanlış. Ama ben size öğren de gel demeyeceğim. Oturup akademik bir dille cümleniz neden yanlış onu anlatacağım üşenmeden. Umarım örnek olurum..

Bu tarz cümlelere "önerme" denir. Önermeler ancak tüme varım testinden geçirilirse "gerçek/doğru" kabul edilir. Örneğin "bir sayıyı bir başka sayıyla toplamak her zaman daha büyük bir sayıya dönüşecektir" önermesi ilk bakışta doğru gibi görülebilir. 3+2, 3'ten büyük bir sonuç verir. Ama 3+(-7) işlemi önermenin yanlış olduğunu gösterir. "Bu önerme sadece sayma sayıları için doğrudur" derseniz önermenizi hem detaylandırmış hem de doğru bir hale getirmiş olursunuz.

Sizin önermeniz yanlış. Doğrusu "Ekran kartı darboğazının olduğu bir durumda, çözünürlük yeterince düşerse ve ekran kartı darboğazdan kurtulursa; ve bu esnada işlemci daha önceden %100 yük altına ulaşmamış ise, işlemciye düşen yük artar".

Canlı örnek vereyim; benim işlemcim i5 6500. Son gelen güncellemeler ve Intel'in yeni yamaları sayesinde şu an oldukça zayıf bir işlemci. Ekran kartım RX 480. İki tane de oyun ismi söyleyeyim; GTA V ve Assassin's Creed Origins. Bu iki oyunu da aylarca hem 1080p'de hem de 1440p'de test ettim. Diğer grafik ayarlarının da türlü kombinasyonlarını denedim. Sonuç; öyle bir an var ki, iki oyunda da "şehir içi" olarak tabir edebileceğim kalabalık yerlere geldiğimde FPS değerleri sırasıyla 46-47 ve 25-26 oluyor. Çünkü işlemci o kadar NPC'yi ancak o hızda işleyebiliyor. Bu esnada çözünürlüğüm 1080p olsa da 1440p olsa da sonuç değişmiyor. Demek ki sizin önermenizin doğru olmadığını matematiksel olarak görebiliyorum.

3) Bir şey daha öğreteyim; ,işlemci ile çözünürlük arasında (oyunlarda) bir bağlantı yoktur. Nadir durumlarda bazı oyunlar Post Processing işlemlerini işlemciye yaptırabilirler, çok az görülen bir durumdur. Bir de yine nadir olarak bazı oyunlar çözünürlüğe göre ekrandaki nesne sayısını belirlerler. Nesneleri sahneye eklemek de işlemcinin görevi olduğu için işlemci bu durumdan "dolaylı olarak" etkilenebilir. Hatta bu durumla ilgili daha dün bir yazı yazdım, The Division oyununu örnek verdim. Profilimden bakmanızı öneririm.

Bu iki durum haricinde oyunlarda işlemci ile çözünürlük arasında doğrudan bir bağlantı yoktur. Çözünürlük de, bir oyunun işlemciye bindireceği yükü değiştirmez.

Şimdi bu yazdıklarımı iki kere okuyun, sonra profilimden diğer yazdıklarıma da bakın, iyice öğrenip öyle gelin.. 😛

Şaka şaka 🙂 Sadece bilgilerinizi daha serin kanlı, daha sakin bir üslupla paylaşmanızı rica ediyorum sizden. Kulaklıklar olsun, ekranlar olsun; belli ki bir çok donanımı tecrübe etme şansına erişmiş birisisiniz. Bunu yukarıda anlattığım detaylara dikkat ederek yaparsanız, burada sizin gibi insanlara ihtiyacı olan bir sürü kişiye faydanız dokunur ve hayır dualarını alırsınız.
 
Arkadaş egosunu tatmin ediyor sanırsam. Hertz'in neredeyse hiç önemi yok diyip bir kenara atmak... Eski arkadaşlarıma benzetiyorum, grafik kötüyse hiçbir şeyi oynamıyorlardı. Ben de gülüp geçiyordum bunlara, hele ki durum çözünürlük. FHD çözünürlüğe çamur demek zenginlik ibaresidir. Hertz'e önemsiz demekse bilgi yetersizliğidir. Karışmayacağım.
Bana atıfta bulunarak konuşuyorsunuz oysaki ben Hertz'in önemi yok demedim rekabetçi oyunlarda önemine vurgu yaptım sözlerimi çarpıtmayın rica ederim.Söylemek isteğim gayet açık genel olarak ekran çözünürlük değeri hertz değerinden daha önemlidir daha ön plandadır diyorum ve belli parametreleri göz önünde bulundurarak sözlerimi dile getiriyorum.

Mesela kar amacı güden oportünist büyük şirketler akıllı televizyon üreticileri PR çalışmalarında,ürün pazarlamalarında Hertz değeri üzerinde değil panel teknolojisi ve çözünürlük değeri üzerinde yoğunlaşıyorlar odak noktası olarak alıyorlar. Firmalarda müşterilerde bu durumun bilincinde.

Ayrıca isteseniz de istemeseniz de Full HD devri kapanıyor artık. Bugün 2K yı 4K yı geçin henüz standartlaşmış olmasa bile 5K Ultra HD görüntü teknolojisini konuşuyor insanlar.

Son olarak egosunu tatmin ediyor ne demek. Çözünürlükle onla bunla ego mu tatmin edilirmiş. 😀 Nasıl bir düşünce yapısına, nasıl bir mantaliteye sahipsin arkadaşım sen.
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar öncelikle iyi günler, yakın zamanda High End PC toplayacağım fakat şöyle bir düşünce kapladı beni. Günümüzde 2K-4K oyunculuk yaygınlaşmaya başladı ve herkesin hayalleri yavaş yavaş Ultra olmaktan çıkıp 2K-4K oyun oynamak alanında yoğunlaştı ki bu ekran kartlarını beğenmeme halini aldı mesela çoğumuz diyoruz ki RTX 2080 - 2080 Super 2K-4K kartıdır, Kart kendi gücünü kullanmıyor ki! Sizce böylece 2K-4K sistemler(ekran kartları) çıktıkça 1080P'nin ömrü aynı 720P oyunculuk gibi artmıyor mu?

Mesela eskiden GTX 970 aldığımda hedefim 60 FPS'ken bugün RTX 2070 veya RTX 2080 alırken hedefim 144Hz ve 1080p'de yeni sistem toplayan çoğu kimse 60 FPS alma hedefini gütmüyor. Bana kalırsa yeni çıkan seriler özellikle 1080P/144Hz (Multiplayer için söylüyorum. ) Uzun ömürlü oyunculuğa yaradı.

Sizler ne düşünüyorsunuz bu konu hakkında?
(Düşüncem mantıksızsa bile kibarca fikrinizi belirtirseniz sevinirim, aklımdakini paylaşma ihtiyacı duydum sadece. )
2025. Çünkü oyunların kalitesi de ekran kartları ile yakın oranda artıyor. PS5 ile PS4 arasında dağlar kadar fark var fakat ikisi de 1080p'de kullanılacak
 
Düşümcemi söylemeden önce kendim 1080p ve 60-75 fps ye önem veriyorum. Sistemimi de bunu sağlayacak şekilde tutmaya çalışıyorum. Benim bütçem buna yetiyo, bütçem yokken yeni oyun çıktıkça önce 30 fpslere sonra 720p lere doğru seyrediyordum. Bunu tekrar yaşamamak için tüm paramla 2k veya 4k sistem toplamıyorum. Tüm paramı verirsem 2 3 sene sonraki oyunlar 60 fps nin altına düşünce grafik kısacağım çözünürlük düşüreceğim ama göz o kaliteye alışınca okadar kötü gözüküyor ki çözünürlük düşürmek oyun zevki diye bişe kalmıyor.

Özetle 2 ve 4k oyunculukta 2 tür oyuncu olacak
1. Sistemini güncelleyen ve oynamaya devam edip standarda oturtacaklar.
2. Yeni oyunlarda akıcılığı sağlayamayan sistemi güncellemek için para ayırmayanlar 1080p ye dönecekler ve pikseller onları selamlayacak.

Ben ultra 1080p de akıcı sayılabilecek fpsde ısrarcıyım biraz :)

Rekabetçi oyunlar oynayanlar ise kolay kolay 4 k yı bir süre daha tercih etmeyeceklerdir.

Düzeltme "En üstte görünce yeni konu sandım pişmanım" 🙈
 
Sweet spot orta segment kartlarla ( RTX XX60 serisi ya da buna denk gelen AMD modeli ) rahat bir sekilde High - Ultra ayarlarda AAA oyunlari 4K - 60FPS+ oynayabilecegimiz gun 1080 olmus olacak. Daha var ama yakiniz.
 

Geri
Yukarı