1080P'nin ömrü ne kadar kaldı?

Ölmesinin daha çok fazla zamanı var diye düşünüyorum. Çünkü orta halli kartlar zaten yeni çıkan oyunları 1080P oynatmak için tasarlanmış. Eski oyunları zaman geçtikçe orta halli kartlar da 2K, 4K oynatmaya başlar ama güncel oyunlarda 1080P oyunculuk devam eder bence.
 
Kullanıcıların arasında karşılık bulup genelgeçer seviyeye ulaşması ile firmaların üfürmesi biraz farklı. Nvidia'ya baksaydık Pascal mimarili kartlar çıktığında mouse ve klavyeleri çöpe atıp VR devrine geçiyorduk, Ampere çıktığında da her yer Ray Tracing oluyordu ve oyuncuların en büyük isteği buydu. Ama gerçekte bu olmadı. Bir de piyasayı AAA oyunlar belirler ve next-gen sıçraması henüz olmadı. Ray Tracing ile piyasaya en son çıkmış AAA oyunu en son çıkan 60 serisi kartla 1080P 60 FPS'de kullanıyorsan o henüz 2K kartı olamamış demektir, vaat ettiği teknolojiyi asgari olarak kullandığı çözünürlük ve kalite önemli. Çünkü bunun 1 sene sonrası 2K ekranda ayar kısmak, 3 sene sonra 1080P çözünürlüğe düşürmek demektir. GTX 1060 ve halefi kartların bile bugünkü kullanıcısı sayısı en tepelerdeyse bu adım 1 senede gerçekleşmez. Global monitör fiyatlarında o beklenilen düşüş henüz gelmedi. $200-250 seviyesine kalıcı olarak inmesi lazım. Şu anda geçiş sürecindeyiz ama giriş ve orta seviye kartların hedefi ve ideal performansı 1080P ise en az 1, ideal olarak 2 nesil daha kart beklememiz lazım. Bu da 2-4 sene yapar 2K'nın son kullanıcı arasında çoğunluğu kazanması için.
RTX 3090 ile "8K Ultra oynayacağız" dedik ama olmadı mesela, 1080p ile 1440p arasında ciddi bir fark yok. Teknoloji her zaman bir gelişim içindedir. Bazen yavaşlar bazen hızlanır, bu eğrinin neresinde olduğumuzu ancak eğri düzleştiği zaman anlarız. Ekran kartlarında çok büyük bir devrim olmaz, "high-end" GPU'lar daha düşük fiyatlı olmazsa en azından 5-6 senesi var. Ama mesela 3090 performansını 10'da biri fiyatında sunabilecek bir kart çıkmazsa kimse anında "1080p eskidi hadi 4k alalım" demez.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı