11. Nesil Tiger Lake Mobil İşlemciler 2 Eylül’de Tanıtılacak

Ali Güngör

Technopat'ın Kurucusu ve Genel Müdürü
Yönetici
Makaleler
2
Yer
İstanbul Türkiye
Daha fazla  
Meslek
Technopat
Profil Kapağı
1523300036
11. Nesil Tiger Lake

2 Eylül için planlanan etkinlikte 11. nesil Tiger Lake mobil işlemcilerin duyurusu kesinleşti. 13 Ağustos tarihinde ise Xe grafik baş mimarı Raja Koduri önderliğinde farklı bir etkinlik düzenlenecek. Intel, 2 ...

Devamı: 11. Nesil Tiger Lake Mobil İşlemciler 2 Eylül’de Tanıtılacak
Kaynak Technopat

Devamı için yukarıdaki bağlantıya tıklayın...

Daha Comet Lake tam oturmadı, çok hızlısın Intel. Xe Grafik Birimleri iyi olursa APU Grafik Biriminde tekel olan AMD'ye de güzel bir rakip çıkar.

O da 14 nm olursa şaşırmam.

14nm'e 1 tane daha + eklerler büyük ihtimalle. 12. nesille 10nm'i bekliyorum. Belki 11. nesil ile geçerler, güzel olur.

Son düzenleyen: Moderatör:
@304191 AMD'nin Ryzen serisi ile beraber Athlon serisinde olduğu gibi "yeniden" Intel'e gerçek bir rakip olması en azından Intel'in son 10 yılda yaptığı keyfi soket değişiklikleri ve garip fiyat politikasına karşı kendisini biraz düzeltmesini sağlayacak tahminimce. Tabii AMD ileride Bulldozer serisindeki gibi saçmalayıp kendini pazarını çökertmezse.

Nokia gibi bir firmanın bile kendi saçmalıklarından eridiği, Apple'ın küllerinden yeniden doğduğu bir piyasada yanlış politikalar sonu getirir. Tabii Intel korkunç derecede büyük ve zengin bir şirket dizüstü piyasasında ve iş pazarında hiçbir şey yapmasa bile estirmeye devam eder sırf isminden dolayı ama AMD tarafından ayar çekilmesi 10. nesil işlemcilerine bile yansıdı. Piyasa dengeli oldukça kullanıcıların yararına oluyor. 😄

AMD Ryzen serisi ile demiş ki, Intel sen 10. nesilde bile bana rakip olamazsın. 11. nesili merak ediyorum.

Bunu neden dedim?
10900K işlemci 371 FPS verirken, 3900X işlemci 340 FPS alabiliyor ama...
Intel'i tercih ederseniz daha pahalı anakart, daha pahalı PSU, sıvı soğutma (en pahalısı), ay sonu ödeyeceğiniz fazladan elektrik faturası da cabası.
AMD'yi tercih ederseniz cebinizde kalan parayla ve daha düşük gelen elektrik faturasıyla ferahlamışken tam ferahlayın, gidin o fazladan parayla evinize en pahalı klimalardan birini satın alın.
İtirazlar gelecektir, İntel şöyle iyi böyle müthiş denilecek. Bence İntel'in pahalı ipiyle dipsiz kuyuya inmeye çalışanlar her metrede fazladan para ödemeye devam edecek.

AMD uyuyan devi uyandırdı diyebiliriz. Sonuçları bize iyi yansıyacak.

@304191 AMD'nin Ryzen serisi ile beraber Athlon serisinde olduğu gibi "yeniden" Intel'e gerçek bir rakip olması en azından Intel'in son 10 yılda yaptığı keyfi soket değişiklikleri ve garip fiyat politikasına karşı kendisini biraz düzeltmesini sağlayacak tahminimce. Tabii AMD ileride bulldozer serisindeki gibi saçmalayıp kendini pazarını çökertmezse.

Nokia gibi bir firmanın bile kendi saçmalıklarından eridiği, Apple'ın küllerinden yeniden doğduğu bir piyasada yanlış politikalar sonu getirir. Tabii Intel korkunç derecede büyük ve zengin bir şirket dizüstü piyasasında ve iş pazarında hiçbir şey yapmasa bile estirmeye devam eder sırf isminden dolayı ama AMD tarafından ayar çekilmesi 10. nesil işlemcilerine bile yansıdı. Piyasa dengeli oldukça kullanıcıların yararına oluyor. 😄

İşime geliyor aslında Intel tercih ederdim eskiden hep çocuksu bir övünme olarak söylemiyorum bunu bütçe sıkıntılarım yok istesem 9700K alırdım zamanında fakat bu yıl Ryzen 5 aldım çoğu arkadaşımı beraberimde AMD'ye geçirdim. İlk AMD tecrübem gayet keyifli oldu Intel'e kıyasla biraz öğrenme sürecim oldu fakat bazılarınca abartıldığı kadar zor olmadı. BIOS veya sürücü sıkıntıları çekmedim her şey stabil. AM4 platformu bana LGA775'i anımsatıyor kullanıcılar için gerçekten mükemmel bu denli geniş seçenek yelpazesi ve benim AMD tarafında hoşuma giden tam olarak bu. "AMD iyi Intel çöp" tarzı düşündüğümden değil. Intel bünyesinde çalışan mühendislerin hakkını yiyor bu tarz düşünen insanlar. Biz müşteri olarak firmanın fiyat politikalarına bakmamız bütçemize ve beklentilerimize en uygun ürünü seçmemiz doğru olandır. Tüm olay müşteri memnuniyeti, örneğin Z170 anakartıma bir tane 6 çekirdek işlemci çıkarmadı Intel, BIOS desteği vermediler ayrıca 8. ve 9. nesil için. Sonuç olarak bu tavırları beni kaybettirdi onlara müşteri olarak.

3-4 yıl içerisinde yeni sistem olarak DDR5'e geçerken Intel dersini almış olursa geri dönmeyi düşünebilirim fakat Intel'in başına kuruş hesabı yapan tipler değil bir mühendis oturmalı, tıpkı NVIDIA gibi, yoksa zor akıllanacaklar. Nokia gibi olmaz bu firmanın sonu fakat bir daha asla eskisi gibi 5 yıllık mimari farkı atamayabilir rakibine. AMD kendi ayağına sıkmadığı sürece tabi.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı