"-12-7=-19" nasıl oluyor?

Hyper_6902

Kilopat
Daha fazla  
Şimdi ben çözebiliyorum ama mantığıma biraz yatmıyor gibi dostlar. -12 sayıdan 7 çıkaracağız. Böyle düşününce biraz kafa gidiyor. Bakıyorum internette insanlar aynı işaretler toplanır diyor ama ortadaki - sayının değil ki işlemin eksisi. -12+(-7) şeklinde yazabiliyorsun ama gidip her sınavda böyle yazamam. Nasıl yapıyor altında hangi mantık var?

Son düzenleyen: Moderatör:
-12'den 7 daha çıkarıyorsunuz. -19 oluyor. Kısacası - yönüne 7 puan daha gideceksiniz diye düşünün. Örneğin 12 sayısından 7 çıkarırken de - yönüne gidiyorsunuz, 5 elde ediyorsunuz. Yön olarak bakarsanız daha rahat edersiniz.

-12'den 7 daha çıkarıyorsunuz. -19 oluyor. Kısacası - yönüne 7 puan daha gideceksiniz diye düşünün. Örneğin 12 sayısından 7 çıkarırken de - yönüne gidiyorsunuz, 5 elde ediyorsunuz. Yön olarak bakarsanız daha rahat edersiniz.

Sürekli sınavda böyle düşünsem zaman kaybı olmaz mı? Siz nasıl düşünüyorsunuz? Ben aslında direk söylüyorum cevabı ama sorguluyorum nedense.

1722929423011.png

Sayı doğrusu olarak düşünürsen kafanda canlandırabilirsin.

Bunu istersen sayı doğrusu mantığı ile düşün. Eksi işareti sayı doğrusunda sıfırın solunda kalan yöne doğru ilerlemeyi, artı işareti de sağa doğru ilerlemeyi gösteriyor. Sayının önünde ayrıca zıt işaret varsa ilerlemeyi ters yöne çevirirsin.

Şimdi elinde -12 sayısı var. Bu hali hazırda sol tarafta. Çıkarma işlemi sol tarafa ilerlemeyi temsil ediyor. Eksi işaretiyle 7 sayısı geldiğinde sol tarafa ilerlemeye devam edeceksin. 12 üzerine 7 adım daha attığında 19 olur ve yönün solda kaldığı için işaretiyle birlikte -19 olur. Bunu da işaretler aynı olduğu için önce toplayıp sonra işaretini koy diyerek pratiğini öğretirlerdi.

Eğer sayı negatif ise ilerleme yönü ters çevrilir. Yani iki eksi işareti birbirini götürmüş olur.
-12 - (-7) = -12 +7
haline dönüşmüş olur. Bu sefer sağa 7 adım gelindiğinde -5 sayısına ulaşılır. Bunu da işaretler zıt olduğu için çıkarma işlemi yap(12-7) ve sonra büyük sayının işaretini koy diye pratiğini gösterirlerdi.

Bu düşünce zaman içinde yerine oturur ve beynin senin için şipşak yapar. Soru çözmek önemli. Şimdi takıntı yapmamalısın.

Geri
Yukarı