12 GB RAM, 3.96 GB Kullanılabilir

1stChucky

Hectopat
Arkadaşlar, herkese merhaba. Başlıkta da belirttiğim üzere mevcut 12 GB olan bellekleri tam performansında kullanamıyorum. Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum, bilgisayarı arada bir kullanıyordum en son ekran kartının sürücüsü çok eskiydi, yeni sürümü yükledikten sonra bellekler bu duruma geldi, BIOS üzerinde belleklerini 12 GB olarak görüyor, XMP profilleri yapılı 3 gün öncesine kadar böyle bir sorun yoktu. Ekran kartı sürücüsünü yüklemeden önce işlemci soğutucusunu değiştirdim, sıvı soğutma arızalandı yerine stok soğutucuyu taktım. Acaba pinlere zarar vermiş olabilir miyim? Elimde termal macun olmadığı için söküp tekrar bakamıyorum şu anda.
Denediğim yöntemler belleklerin yerlerini değiştirdim soketleri hava üfleyerek temizlemeye çalıştım, RAM'leri tek tek soketlere taktım hepsi çalışıyor fakat Dual Channel olarak görmüyor, ekran görüntüsü yüklüyorum buraya belleklerin hepsi aynı yapıda ve özellikte olmasına rağmen slot 1'de görünen RAM değerleri diğerlerinden farklı görünüyor bu da kafamı kurcalıyor yardımlarını bekliyorum.

Sistem bilgisi.
  • Anakart Gigabyte 990XA-UD3 rev 3.0.
  • Ekran kartı MSI GTX 750 Ti.
  • RAM G.Skill Ripjaws 12 GB DDR3 1600 MHz CL9
  • İşlemci AMD FX 6300 six Core
  • PSU Corsair VS450 80+

Son düzenleyen: Moderatör:
Format atın Windows 10 yükleyin.

SSD alamadım dolar kuru yüzünden alamıyoruz aldıktan sonra yükseltme yapacağım.

Pinlere hasar verdiyseniz böyle bir şey yaşamanız mümkün. Soğutucuyu aşırı sıktıysanız biraz gevşeterek deneyin. Bu yöntem genelde Intel işlemcilerde işe yarıyor ama denemekten zarar gelmez.

İşlemcinin stok fanı o kadar sert değil klipsi ama sıvı soğutucuyu çıkarırken işlemcide üstünde gelmişti yapışık şekilde ama daha önce de başıma geldi sorun olmamıştı, yüzeysel olarak pinlere baktığımda bir şey görmemiştim.

Soğutucuyu şimdilik çıkarma imkanınız yoksa bellekleri çıkarın ve sarı uç taraflarını silgiyle hafifçe silin. BIOS'a girin. Exit kısmında Load Factory Defaults/Fabrika ayarlarını yükle gibi bir seçenek vardır. Onu seçerek ayarları kaydedip çıkın. Bu şekilde sorun devam edecek mi kontrol edin. Bunu yapınca BIOS ayarlarınız sıfırlanacaktır. Sorun düzelirse tekrar XMP açmayı unutmayın.

Windows 10 2004 sürümü ile birlikte neredeyse o HDD'lerdeki hantallığı kalktı diyebilirim yine de siz bilirsiniz.

Doğru diyorsunuz bilgisayar toplayacaktım fakat fiyatlar el yakıyor ikinci elde bile insanlar donanımlarını sıfır fiyatlarına yakın satıyor şimdilik sadece SSD alıp öyle kullanacağım.

3 RAM takmak yerine 2 RAM'i Dual Channel olarak takarak 8 GB görebilecek misiniz öncelikle bunu deneyin. 1. RAM dediğiniz gibi farklı değerler veriyor çünkü PC3-12800H olarak görmüş sistem. Öncelikle o RAM'i çıkartıp 1. ve 3. slota aynı kanalda olacak şekilde diğer 2 RAM bir takın bakalım ne tepki verecek. Eğer 8 görürse bu sefer o farklı olan RAM'i tek başına bir slota takın ve tekrar kontrol edin.

Son düzenleyen: Moderatör:

O şekilde de denedim sonuç yine aynı 1 ve 3. slotlarda bile aynı model ve tarihli bellekleri Dual olarak görmedi BIOS ayarları doğru son olarak işlemci pinleri kaldı yamulmuş olabilirler.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…