Sayısal 12.sınıf fizik kütle çekim sorusu

sulukurabiye

Picopat
Daha fazla  

Arkadaşlar su soruya bakabilir misiniz? Kafayı yiyeceğim 1. öncül doğru çıkıyor 2. de doğru olmalı 3. de doğru olmalı ama video çözümde ve cevap anahtarında C diyor yardım eder misiniz?

Kütle azaldıkça kütle çekim kuvvetide azalır ama dünyadan uzaklaşadabilir yaklaşadabilir o nedenle yanlış 2.öncül

Cevap 1, 2, 3 olmali.
1'in dogru oldugunda hemfikiriz zaten.

2 de dogru cunku yorungede olan bir cisimin kutlesi artarsa cekim gucu de artar bu nedenle birbirlerine yaklasirlar, kutlesi azalirsa cekim gucu azalir ve uzaklasirlar. Yani 2 de dogru

3. onculde de kutle azalirsa enerjisi de azalir

Kütle azaldıkça kütle çekim kuvvetide azalır ama dünyadan uzaklaşadabilir yaklaşadabilir o nedenle yanlış 2.öncül
Meteorun yörüngesinin nerede olduğunu bilmediğimiz için mi uzaklaşıp yakınlaşabilir mesela Dünya'nın hemen dibindeyse gidemez ama Dünya'nın çekim alanının hemen sonlarında falansa kaçabilir bu şekilde mi?

Hocam L = m. R. V formülü ile alakı olabilir. M azaldığı zaman v artıyor olabilir.

Hocam L = m. R. V formülü ile alakı olabilir. M azaldığı zaman v artıyor olabilir.

Hatamı düzelteyim. G.M1.m/r.r = m.v.v/r formülünden m ler gidiyor. Bu yüzden yörüngedeki cismin kütlesini değiştirmek yarıçapını değiştirmiyor.

Son düzenleme:
buradan yola çıkarsak 2. öncül doğru ben de o şekilde doğru buldum 2. öncülü.

Buradan yola çıkarsak 2. öncül doğru ben de o şekilde doğru buldum 2. öncülü.

Hocam buradan yola çıkarsak m ler gittiği için yörüngede bir değişiklik olmuyor. Bu sebeple yanlış çıkıyor yörünge değişiyor dediği için.

Hocam buradan yola çıkarsak m ler gittiği için yörüngede bir değişiklik olmuyor. Bu sebeple yanlış çıkıyor yörünge değişiyor dediği için.
Hocam formül G.M.m/r.r burada m azalacak o zaman kütle çekim kuvveti de azalır ve yörüngeden çıkar.

Hocam formül G.M.m/r.r burada m azalacak o zaman kütle çekim kuvveti de azalır ve yörüngeden çıkar.

Hocam G1.M1.m/r.r = m.v.v/r eşitliği bulunuyor. Sadeleştirmeleri yapınca G1.M1/r = v.v oluyor. Hatta yukarıda bunun kök içine haline alınmışını yazmışsınız. m ler sadeleşiyor. Kütlenin azalması yörüngeyi etkilemiyor bu durumda.

Kütle çekim kuvveti azalırsa yörüngenin dışına doğru sapma yaşanmaz mı?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…