1300 TL Monitör tavsiyesi

Bütçe
1300 tl

44shell

Hectopat
Katılım
28 Kasım 2020
Mesajlar
480
Çözümler
3
Yer
DevRap Freestyle
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Pentester
Sistemim şöyle:

AMD Ryzen™ 5 3500X 3.6GHz (Turbo 4.1GHz) 6 Core 6 threads 32MB cache AM4 işlemci.

Gigabyte B450M-H socket AM4, DDR4 3600MHz(OC), Ultra M.2, USB 3.1 gen1, HDMI, VGA mATX anakart.

Adata DDR4 8 GB 3200MHz XPG Gammix D30 RAM iki adet.

Sapphire Radeon RX5500 XT Pulse OC 8 GB 128Bit GDDR6 ekran kartı.

WD 1TB Blue 3, 5" SATA III 6Gbit/s 7200 RPM 64MB cache.

Adata SU630 240GB 520-450MB/s SSD.

Dark diamond Pro 4x12cm fRGB Full akrilik ön ve yan panel, USB 3.0 bilgisayar kasası.

Aerocool 500W 80+ Bronze Cylon serisi aktif PFC güç kaynağı.

Dark Freezer X90, 92mm 4pin PWM fanlı, 2X ısı borusu, direkt kontak Intel / AMD uyumlu işlemci soğutucu.

Bu sisteme monitör tavsiyesi bekliyorum (maks 1300 TL)
 
Son düzenleyen: Moderatör:
91 TL aşarak VA panelli 144 Hz monitör alabilirsiniz. TN panel alınmaz artık. Aşamazsanız;
 
100 TL aşabilirim ona göre önerebilirsiniz.
Bunlar iyidir.
 
91 TL aşarak VA panelli 144 Hz monitör alabilirsiniz. TN panel alınmaz artık. Aşamazsanız;
Hay ağzını seveyim ya. Yıllardır şunu anlatmaya çalışıyorum. Mantık doğru ama tanımlamalar yanlış. O tarafı da naçizane ben düzelteyim.

GtG gri tonları değil gri'ye geçiş. Monitörbir resim verirken her piksel siyah başlar renklenir, resimdeki vermesi gereken rengi verir ve siyaha döner. Bu black to black ms'dir ki asıl ms budur aslında.

Gtg ise ilk gri tonundan resim rengini alıp, tekrar gri tonuna dönüp diğer rengi vermeye hazır olduğu süreye denir.

MPRT ise yukarıda bahsettiğim siyah süresi ve gri süresinin ortadan kaldırılıp, hatta griden, resim rengine dönüştüğü süre de kaldırılıp sadece resimdeki vermesi gereken rengi verdiği süredir. GtG'den çok daha az bir süreyi kapsadığından 1ms olarak gözükmesi normal zaten. Hatta bunun da bokunu çıkarıp oraya 1ms yazabilmek için MPRT süresinin de %80'ini %90'ını falan alıyorlar. Bunu da küçük puntoyla yazıyolar. Hatta kimileri yazmıyor bile. Bu oranlamaya göre de 1ms mprt minimum 2ms ila maksimum 8-10 ms gtg'ye eşit oluyor.

FastIPS ve NanoIPS işleri de pazarlama arkadaşlar. Yalan onlar. IPS panelin, fiziksel etmenlerden ötürü (piksellerin dizimi ve tasarımı) 1ms gtg vermesi imkansız. Bu yüzden zaten halen TN panel satılıyor.

Şu an IPS gibi renk performansı verip 1ms gtg gibi hızlı olan tek panel tipi Oled paneller ama onlarda da ÖKKKÜZ gibi burning sorunu var. O yüzden zaten beklenen patlamayı yapamadı. TV'ler bile toplatıldı.

Burning dediğimiz de, ekranda 2 3 saat sabit kalan bir görsel, panele yer ediyor. Yani örneğin 4 5 saat Kanal D izliyosun, kanalı bi çeviriyosun Kanal D logosu kalıyo, sonraki kanalın logosunun üstüne biniyor. Bu olunca Oled furyası patladı. Monitöre entegre edemediler çünkü monitörde, televizyondan çok daha fazla sabit görsel var masa üstü, taskbar ya da arkaplan resmi gibi.
Ha son ve en önemli nokta "IPS AL ABİĞ, YIL 2020 ABİĞ TN, Mİ KALDI ABİĞ, IPS ÇOKİİ ABİĞ" diye yorum yapan arkadaşlara kulak asmayın. Hatta cehaletlerinden dolayı küfür de edebilirsiniz. Keza yıllardır bu arkadaşların bitmek tükenmek bilmeyen bilgisizliğine ben artık etmeye başladım.

1: Her IPS panel aynı renk performansını vermez. IPS panel alacaksanız Renk Derinliği en az 10Bit (FRC'siz), Renk gamutu DCI-P3 ya da adobeRGB%90 üzeri, parlaklık 400cmd2 kandela'nın altındaysa, o monitörü almayın abi. Çöp o çünkü monitör değil. IPS yazdığına bakmayın. Keza bu renk değerleri zaten kaliteli bir TN panelde de bulunuyor. 12bit, DCI-P3 %95, 450cdm2 kandela olmayan ve renk kalibrasyonu sertifikası ile satış sonrası kalibrasyon hizmeti olmayan bir IPS paneli almanın HİÇ BİR MANASI YOK. Hatta zararı var çünkü hz ve ms olarak TN kadar performansı yüksek değil IPS panelin.

2: 1Ms ve IPS kelimelerini aynı cümle içinde kullanan (mprt yazmadan) markaların ürünlerini almayın. Çünkü bu göz göre göre insanları dolandırmak.

3: Kaliteli bir TN panelin renk performansı, kalitesiz bir IPS panelden çok daha iyidir. Bunu unutmayın.

4: Kalite ve işçilikten bağımsız olarak IPS ve TN arasındaki tek fark, izleme açısıdır. TN panelde geriye yaslandığınızda ya da çaprazlara gittiğinizde ekran kararıyormuş gibi gözükür. IPS'de bu olmaz. Bunun nedeni tamamen fizikseldir. Piksellerin dizilim açısıyla ve pozisyonuyla alakalıdır. Bunun önüne geçilemez keza piksellerin şeklini ve açısını değiştirsen zaten o panel artık TN olmaz, farklı bir panel olur.

5: 4.000 - 5.000TL'niz yoksa IPS almayın aga. IPS öyle ucuz bir monitör tipi değil. Merdiven altı üreticilerin ya da işçiliği ve malzeme kalitesi düşük panellerin 1.500 2000TL bandında satıldığı IPS'ler'in renk ve performans namına hiçbir anlamı yok.

Kazıklanmayın,
Aynen Usta 2021 Ezbere laflar ile konuşuyorum nereden anladın ?😳🤞
 

Geri
Yukarı