13250 TL sistem toplama tavsiyesi

hakfid

Kilopat
Makaleler
1
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Meslek
Turkcell - Security Access Services Admin
Herkese merhaba,

Aşağıdaki sistemi almayı planlıyorum. Stabilite ve F/P konularında fikirlerinizi almak için konu açtım.

Anakart: MSI B450M PRO-M2 Max (OC ile RAM desteğinin 4133MHz olduğu doğru mu? İşlemci OC vs. düşünmediğim için bu anakartı tercih ettim)
İşlemci: Ryzen 5 3600 (OC düşünmüyorum)
RAM: G.Skill RipjawsV 2x8GB 3600Mhz (anakartım desteklemez derseniz, 3200MHz CL16 Trident Z modelini tercih edebilirim.
Ekran kartı: EVGA RTX 2070 Super XC (EVGA GTX1070 FTW ekran kartım var. Çok memnunum. Mevcut sistemimi kuzenime verip, kendime yenisini topluyorum)
SSD: Crucial BX500 480GB (kendim zaten kullanıyorum, memnunum)
Güç kaynağı: Sharkoon 650W 80+ (kullanan arkadaşım var, gayet memnun)
Kasa: Dark Guardian
Monitör: ViewSonic VX2458 C-mhd 1080p 144Hz (genelde FPS oyunları oynuyorum. Bu sebeple 1080P 144Hz tercih ettim)

Fiyat: 13.260₺. Max bütçem 13.500₺'dir. Buna göre yorum ya da farklı tavsiyelerinizi belirtirseniz memnun olurum. Farklı farklı yerlerden parçaları daha ucuza alabilirim, toplu halde kolay görünsün diye tek bir siteden alıntıladım.

Elimde Crucial BX-500 480GB SSD ve WD Blue 1TB HDD mevcut. SSD içerisinde Windows 10 kurulu, HDD içerisinde ise oyunlarım mevcut. Yukarıdaki sisteme direkt olarak tak-çalıştır yapabilir miyim? Sıfırdan kurulum şart mıdır?

-Darboğaz yaşar mıyım?

Yukarıda da belirttiğim gibi EVGA GTX 1070 FTW ekran kartım var. Kuzenim liseye başladı. Hem dersleri için hem de oyun için kendi sistemimi ona vereceğim. Kuzenim de ağırlıklı olarak CS:GO, PUBG, PES, FIFA gibi oyunlar oynayacak. Aşağıdaki sistemime RX580 ekran kartı ekleyip, kendime 1080P 144Hz için yukarıda belirttiğim RTX 2070'i almadan, mevcut GTX 1070 ile devam etmek daha mı mantıklı?

MSI B150M Bazooka anakart.
Skylake i5 6500 işlemci.
Aerocool KCAS 650W 80+ PSU.
ViewSonic AMD FreeSync 75Hz 1ms monitör.
Kingston HyperX Fury Black 2x8=16 GB RAM.
EVGA GTX 1070 FTW ekran kartı.

Değerli cevaplarınızı ve tavsiyeleriniz bekliyorum, ilginize şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
R5 3600'ün gereksiz bir şekilde fiyatı arttı, üstüne üstelik stok fanla ısınma sorunları var. Bunları göz önüne aldığımızda muadili olan i5 10400'ü alabilirsin. Ya da hiç acele etmeyip bi' 5600X'i bekleyebilirsiniz. Yalnız aralarında 100 dolara kadar bir fark olabilir. Tabii Zen 3 mimari de bir başka.

Son düzenleme:
Anakart, AMD Ryzen 3000 serisi bir işlemci kullanırken A-XMP O.C ile 4133 MHz frekans değerine çıkmanıza olanak sağlıyor. Daha alt seride aynı teknoloji ile 3466'ya kadar yine destek sağlıyor.

GTX 1070 günümüzde oldukça eski kalıyor. RTX 2070 Super değil RTX 2060 Super de yapabilirsiniz. Sonuçta ana amaç 1080P, bu yüzden bütçede biraz daha yer açılabilir ya da daha ucuza gelebilir.

Hatta bütçede yapılan bu iyileştirme sayesinde Zen 3 mimarili yeni tanıtılan 5600X'e geçebilirsiniz. 3600 ile arasında dağlar kadar fark var.

Mevcut SSD'yi tak-çalıştır yapabileceğinizi düşünmüyorum. Kesinlikle olmaz demiyorum ancak olmaması için gösterebileceğim sebep tamamen farklı donanımlar üzerinde kurulu ve boot edilmiş olması. Sürücüler farklı. Mümkün olduğunda bile çeşitli hatalarla karşılaşabileceğinizi düşünüyorum.

@iGY 6 Tüm bilgiler için teşekkür ederim.
Bu aralar teknoloji haberlerini pek takip edemedim, bu sebeple detaylı bilgim yok maalesef. Yeni tanıtılan 5600X ve onu destekleyecek anakart ikilisi mevcut donanımlardan çok daha pahalı olmaz mı?

Mevcut anakartınız destekliyor ancak işlemci O.C'unu kaldırır mı bir fikrim yok. Sadece uyumluluk adına BIOS güncellemesi alması gerekiyor. RTX 2070'i 2060 yaptığınızda 1000 TL kadar bir bütçede açık yaratmış oluyorsunuz. Bütçeniz yetmeli diye düşünüyorum.

@iGY 6 Biraz haberlere baktım. Ryzen 5 5600 B450 yongasının güncelleme almasından ötürü Şubat ayını bulabileceği söyleniyor. Benim için uzak bir tarih maalesef. Black Friday beklemeyi düşünüyorum. Sanırım haftaya olacak, ne kadar indirim olacak göreceğiz bakalım :)

Karar yine sizin ancak yerinizde olsam işlemciyi daha güçlü yapardım. Ana hedef 1080P, hiç 2K'dan bahsetmediniz. O halde çok güçlü bir karta ihtiyacınız olmayacak. 2060 Super de gayet işinizi görecektir bu durumda. Bütçede açılan yer ile en azından mevcut durumda daha güçlü işlemcilere bakmanızı tavsiye ederim. 3600 şu an için hem gereksiz pahalı hem de stok fan ile ciddi ısınma sorunları var.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı