13600KF undervolt deneyimleri

ahmet can balcı

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba, dün gece bursa sıcağında 240mm sıvı soğutmaya rağmen 85 dereceyi gören sevgili ejderha olarak tabir edebileceğimiz 13600KF'me undervolt yapmaya karar verdim. Cyberpunk 2077 oyununda tüm ayarlar en yüksekte, RTX açık ve DLSS kalite ve en yüksek keskinlikte iken yükleme ekranında 100 dereceyi gören ve ortalama 60 - 90 FPS arası veren işlemcim, ThrottleStop yardımıyla yaptığım undervolt sonrası 50 - 60 derecelerde geziniyor. Offset Voltage'ı -70'e çekip Turbo'yu kapatınca, FPS'den ilginç bir şekilde kayıp olmadı hatta bazı yerlerde artış bile oldu. Herkese tavsiye ediyorum.

Ekran Görüntüsü (2)-min.png

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba, dün gece bursa sıcağında 240mm sıvı soğutmaya rağmen 85 dereceyi gören sevgili ejderha olarak tabir edebileceğimiz 13600KF'me undervolt yapmaya karar verdim. Cyberpunk 2077 oyununda tüm ayarlar en yüksekte, RTX açık ve DLSS kalite ve en yüksek keskinlikte iken yükleme ekranında 100 dereceyi gören ve ortalama 60 - 90 FPS arası veren işlemcim, ThrottleStop yardımıyla yaptığım undervolt sonrası 50 - 60 derecelerde geziniyor. Offset Voltage'ı -70'e çekip Turbo'yu kapatınca, FPS'den ilginç bir şekilde kayıp olmadı hatta bazı yerlerde artış bile oldu. Herkese tavsiye ediyorum.

Eki Görüntüle 1881107

85 derece çok zararlı bir sıcaklık sayılmaz helede 13600KF için gayet iyi. FPS'den kayıp olmaması garip belki Cyberpunk ile ilgili olabilir.

85 derece çok zararlı bir sıcaklık sayılmaz helede 13600KF için gayet iyi. FPS'den kayıp olmaması garip belki Cyberpunk ile ilgili olabilir
Ben öyle düşünmüyorum, 85 derece anlık olarak 91-92 derecelere fırlayabiliyor ve az da olsa throttle yapıyor olabilir. İşlemciyi 50 60 dereceye indirince throttle kalktığı için fps değişmemiş olabilir, başka oyunlarda da deneyeceğim ve performans kaybının ne kadar olduğuna bakacağım.

Ben öyle düşünmüyorum, 85 derece anlık olarak 91-92 derecelere fırlayabiliyor ve az da olsa throttle yapıyor olabilir. İşlemciyi 50 60 dereceye indirince throttle kalktığı için FPS değişmemiş olabilir, başka oyunlarda da deneyeceğim ve performans kaybının ne kadar olduğuna bakacağım.

Normalde 100 dereceye gelmeden throttle olmaz ki.

Eski 9750H işlemcimde 95 dereceydi. 105 derecede işlemciyi kaynatırsınız.

AMD işlemcilerde sınır bu şekilde işlemciyi yapanlar böyle koymuş ben koymadım demek ki kaynamıyor. Zaten işlemciler 101 derece olunca uçacak diye bir şey yok o sınırlamayı sürücüler vs. Yapıyor ve tabii ki tam sınıra koyacak değiller. İslemciniz 100 dereceyi görmüyorsa zaten sınırlama yapmıyordur en başta 100 dereceyi en az 1 kere görmesi lazım sınırlama yapması için. Siz de dereceyi Turbo'yu kapatmak düşürmüş under volt değil. Turbo oyunlarda değil de renderde iş görüyor. Oyunlarda anlık performans artışı bir işe yaramaz çünkü.

AMD işlemcilerde sınır bu şekilde işlemciyi yapanlar böyle koymuş ben koymadım demek ki kaynamıyor. Zaten işlemciler 101 derece olunca uçacak diye bir şey yok o sınırlamayı sürücüler vs. Yapıyor ve tabii ki tam sınıra koyacak değiller. İslemciniz 100 dereceyi görmüyorsa zaten sınırlama yapmıyordur en başta 100 dereceyi en az 1 kere görmesi lazım sınırlama yapması için. Siz de dereceyi Turbo'yu kapatmak düşürmüş under volt değil. Turbo oyunlarda değil de renderde iş görüyor. Oyunlarda anlık performans artışı bir işe yaramaz çünkü.
Turboyu kapatmak harici undervolt yaptığımı da yazdım iyice okursanız.

Turbo'yu kapatmak harici undervolt yaptığımı da yazdım iyice okursanız.

Evet bende dedimki size undervoltun değil Turbo Boost'u kapatmanın faydası olmuş.

Undervoltun bugüne kadar performans kaybı olmadan 20 derece düşürdüğünü görmedim.Eger aynı performansı verseydi zaten intel öyle kullanıma sunardı.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı