140.000 TL'ye sistem toplama tavsiyesi

wreksia

Centipat
Arkadaşım kendisine yeni bir bilgisayar toplayacak, 140.000 TL gibi bir bütçesi var. Bu fiyatla toplanması en uygun olan (hazır sistem de önerebilirsiniz) sistemi önerebilir misiniz?

CPU: 9800x3d
GPU: 5080
Anakart: MSI MPG X870E CARBON
Ram: Corsair Dominator Titanium 2x16 32gb 6000mhz cl30
SSD: Samsung 990 Pro 1TB
Sıvı Soğutma: Arctic Liquid Freezer III 360
PSU: FSP VİTA GM 1000W
Kasa: Cooler Master Masterbox 600

140k yapıyor olması lazım. Kasayı beğenmezseniz 2-3k bütçe arttırıp NZXT H9 Flow bakabilirsiniz, Lian Li O11 Dynamic Evo bakabilirsiniz daha şık kasalar.

Ekran kartı 5080 eğer tamamım dersen 2. elden 4090, 65k civarı.

140K.

CPU: 9800x3D
GPU: 5080
Anakart: MSI MPG X870E Carbon
RAM: Corsair Dominator Titanium 2x16 32 GB 6000MHz CL30
SSD: Samsung 990 Pro 1TB
Sıvı Soğutma: Arctic Liquid Freezer III 360
PSU: FSP VİTA GM 1000W
Kasa: Cooler Master Masterbox 600

140k yapıyor olması lazım. Kasayı beğenmezseniz 2-3K bütçe arttırıp NZXT H9 Flow bakabilirsiniz, Lian Li O11 Dynamic EVO bakabilirsiniz daha şık kasalar.

Daha ucuza CL28 RAM almak varken neden CL30? O RAM'lara 8K verileceğinden şüpheliyim.
Anakart olarak çoğu MSI sorunlu, Aorus Elite 870e en tepe model, daha iyisi yok, neden MSI MPG Carbon?

Son düzenleme:
Daha ucuza CL28 RAM almak varken neden CL30? O RAM'lara 8K verileceğinden şüpheliyim.
Anakart olarak çoğu MSI sorunlu, Aorus Elite 870e en tepe model, daha iyisi yok, neden MSI MPG Carbon?
Selamlar hocam, ramlerin pahalı olduğunu biliyorum. Corsair sanırsam 30 yıldır ram üreten bir marka ve dominator titanium en tepe modeli. Soğutması, parça bileşen kalitesi, OC performansı, stabilitesini çok başarılı buluyorum ve kendi zevkim açısından çok şık bulduğum için önerdim. Anakart kısmında ise MPG X870E Carbon'un Aorus Elite 870e'den aşağı kalır yanı yok diye düşünüyorum. Fiyat olarakta özellik olarakta çok yakın kartlar zaten. İkiside tepe model. Hatta artı yönleride var, 1 faz daha fazla, USB bağlantıları daha gelişmiş, clear cmos tuşuna sahip. Özellikle Overclock ayarlarıyla sıkça uğraşacak biri için clear cmos tuşu hayati önem taşıyor, kendimden biliyorum. Ben şahit olmasamda MSI Tomahawk anakart serisinde sorun yaşayan kullanıcıların olduğunu duydum. Bu bütün MSI kartlarının sorunlu, alınmaz olduğu anlamına geldiğini düşünmüyorum. Bende MSI PRO X870-P Wi-Fi anakart kullanıcısıyım hiç bir problem sorun yaşamadım. Şu an tam ayarın ismini anımsayamıyorum siz bilirsiniz bel ki Asus anakartlarının bir hazır OC ayarını açtıktan sonra mavi ekran yiyen kullanıcıların da çok olduğunu duydum, bu da Asus'un alımmaz olduğu anlamına gelmiyor diye düşünüyorum. Aynı şekilde Gigabyte'ında meşhur s2h serisinde yaşadığı problem var. Her markanın her serisinde problemler yaşanabiliyor. En yakın ve en popüler örnek Nvidia 50 serisi. Koskoca Nvidia diyorsun 1000'de 5 kullanıcının ROP'u eksik çıktı. O yüzden MSI MPG X870E CARBON önerdim. Tabii ki Aorus Elite 870e'de çok güzel bir kart tercih edilebilir.

Aslında bana mantıksız gelen kısmı işlemciyi 9950x3D yapıp anakartı düşürmek varken anakartı geliştirmek geldi.
Evet RAM'lar güzel ancak benim attığım RAM'in 200-300 üzerinde Corsair var.
X870E anakartlarda OC yapmak çok saçma, hazır olarak 7200MHz gibi frekanslarda RAM almak varken 6000MHz alıp OC yapmak saçma geliyor, çünkü 7200MHz olanlar zaten o frekansları iyi şekilde çalıştırmak için yapılıyor.

Ben de Tomahawk yüzünden MSI önermiyorum pek, özellikle sırf 5K verip sadece az özellik almak saçma geliyor, o yüzden Aorus önerdim.

Ancak attığınız ramin acayip saçma olduğunu düşünüyorum, özellikle daha ucuza zaten yüksek frekanslı hali varken.

Boş yere risk almanın saçma olduğunu düşündüğüm için dedim, Lexar Ares en tepe modellerden biri aynı tarafta.

Aslında bana mantıksız gelen kısmı işlemciyi 9950x3D yapıp anakartı düşürmek varken anakartı geliştirmek geldi.
Evet RAM'lar güzel ancak benim attığım RAM'in 200-300 üzerinde Corsair var.
X870E anakartlarda OC yapmak çok saçma, hazır olarak 7200MHz gibi frekanslarda RAM almak varken 6000MHz alıp OC yapmak saçma geliyor, çünkü 7200MHz olanlar zaten o frekansları iyi şekilde çalıştırmak için yapılıyor.

Ben de Tomahawk yüzünden MSI önermiyorum pek, özellikle sırf 5K verip sadece az özellik almak saçma geliyor, o yüzden Aorus önerdim.

Ancak attığınız ramin acayip saçma olduğunu düşünüyorum, özellikle daha ucuza zaten yüksek frekanslı hali varken.

Boş yere risk almanın saçma olduğunu düşündüğüm için dedim, Lexar Ares en tepe modellerden biri aynı tarafta.

Hocam mesela ağır bir render, edit vs işi yoksa 9950x3d bana saçma geliyor 😅. Oyun performansında 9800x3d ile aynı performansı veren hatta bazı oyunlarda bir kaç fps gerisinde kalan bir işlemciye +10k vermek kafama yatmıyor. Hatta ve hatta bana kalırsa bu fiyata 9800x3d'de alınmaz. 7800x3d adamdır, adamın köküdür :). 5080 kullanan kullanıcı 4k'da full grafik oyun oynayacağı için 7800x3d, 9800x3d, 9900x arasında çok büyük farklar olmuyor. Sizin söylediğiniz ramlerde çok kaliteli. Konudan biraz bağımsız olacak ama bence hala 6400mhz üstü ram kullanılmamalı. AMD resmi açıklaması sweet spot 6000mhz. Uclk:mclk 1:1 için. 6800mhz üstünde zart zurt mavi ekran yiyen kullanıcılar var hala. 6400mhz ramleri bile 1:1 yapamayan kullanıcılar var hala. Lexar ares kötü bir ram mi kesinlikle hayır. Dediğiniz gibi diğer tarafın tepe modeli zaten. Hiç bir markanın tepe modeli kötü değildir. Her tepe model kaliteli ve kullanılabilir. Benim en büyük Corsair Dominator Titanium önerme sebebim ramler çok yakışıklı :). Bir diğer olarak dediğim gibi soğutması, parça bileşen kalitesi ve stabilite performansını beğeniyor oluşum. XPG Lancer kullanıyorum gecikme değerlerini tek tek manuel giriyorum ve 7800x3d ile stabilite konusunda haftalardır çektiğim çilenin haddi hesabı yok 😅. Belki kullanıcı bunların ne olduğunu bile bilmeyecek hayatı boyunca ilgilenmeyecekte. Bütçe varken önermek istedim. Bu biraz şey gibi oldu benim ki çok param varsa ekran kartında Asus Rog Strix alırım mesela, bu PNY'nin alınmaz, Palit'in alınmaz olduğu anlamına gelmiyor. Ben biraz bütçe varken marka, kalite, görünüşe daha çok önem veriyorum size göre sanırım. Durum tamamen bundan ibaret gibi gözüküyor. Yoksa sizinde benimde önerdiğimiz parçaların kalitesinden kimse şüphe etmez zaten.

Hocam mesela ağır bir render, edit vs işi yoksa 9950x3D bana saçma geliyor 😅. Oyun performansında 9800x3D ile aynı performansı veren hatta bazı oyunlarda birkaç FPS gerisinde kalan bir işlemciye +10k vermek kafama yatmıyor. Hatta ve hatta bana kalırsa bu fiyata 9800x3D'de alınmaz. 7800x3D adamdır, adamın köküdür :). 5080 kullanan kullanıcı 4K'da full grafik oyun oynayacağı için 7800x3D, 9800x3D, 9900X arasında çok büyük farklar olmuyor. Sizin söylediğiniz RAM'lerde çok kaliteli. Konudan biraz bağımsız olacak ama bence hala 6400MHz üstü RAM kullanılmamalı. AMD resmi açıklaması sweet spot 6000MHz. Uclk: Mclk 1:1 için. 6800MHz üstünde zart zurt mavi ekran yiyen kullanıcılar var hala. 6400MHz RAM'leri bile 1:1 yapamayan kullanıcılar var hala. Lexar ares kötü bir RAM mi kesinlikle hayır. Dediğiniz gibi diğer tarafın tepe modeli zaten. Hiçbir markanın tepe modeli kötü değildir. Her tepe model kaliteli ve kullanılabilir. Benim en büyük Corsair Dominator Titanium önerme sebebim RAM'ler çok yakışıklı :). Bir diğer olarak dediğim gibi soğutması, parça bileşen kalitesi ve stabilite performansını beğeniyor oluşum. XPG Lancer kullanıyorum gecikme değerlerini tek tek manuel giriyorum ve 7800x3D ile stabilite konusunda haftalardır çektiğim çilenin haddi hesabı yok 😅. Belki kullanıcı bunların ne olduğunu bile bilmeyecek hayatı boyunca ilgilenmeyecekte. Bütçe varken önermek istedim. Bu biraz şey gibi oldu benimki çok param varsa ekran kartında ASUS ROG STRIX alırım mesela, bu PNY'nin alınmaz, Palit'in alınmaz olduğu anlamına gelmiyor. Ben biraz bütçe varken marka, kalite, görünüşe daha çok önem veriyorum size göre sanırım. Durum tamamen bundan ibaret gibi gözüküyor. Yoksa sizin de benim de önerdiğimiz parçaların kalitesinden kimse şüphe etmez zaten.

Yani hocam aslında benim olayım kaliteyi yakın tutup render açısından çok daha güçlü bir sistem yapmak, ileride o işlere girerse diye sağlama almak istedim.

6000MHz CL28 önerme sebebim bu aslında, sweet spot 6000MHz olduğu için olabildiğince düşük CL değerlerini attım, böylece hem sweet Spot'ta kalıp, hem de daha hızlı RAM almış olur.
Ben maalesef parça düzeyinden kısılıyorsa görünüşe ve markaya hiç aldanmıyorum, benim için ilk önce parça kalitesi, sonra görünüş geliyor.

Yani hocam aslında benim olayım kaliteyi yakın tutup render açısından çok daha güçlü bir sistem yapmak, ileride o işlere girerse diye sağlama almak istedim.

6000MHz CL28 önerme sebebim bu aslında, sweet spot 6000MHz olduğu için olabildiğince düşük CL değerlerini attım, böylece hem sweet Spot'ta kalıp, hem de daha hızlı RAM almış olur.
Ben maalesef parça düzeyinden kısılıyorsa görünüşe ve markaya hiç aldanmıyorum, benim için ilk önce parça kalitesi, sonra görünüş geliyor.
Sizin öneriniz de çok mantıklı kesinlikle hocam, ben kullanıcının ileride ağır render, edit vs işlere gireceğini düşünmedim. Benim önerdiğim bir çok parçaya yakın, hemen hemen aynı kalitede daha bütçeli parçalar önerip 9950x3d koymak kesinlikle çok mantıklı bir şey. Kullanıcının bu yönde bir hedefi varsa kesinlikle düşünmeli. Ben daha çok oyun odaklı düşünüp, hem kaliteli hem göze hitap eden parçalar koymaya çalıştım. Mesele benim kasa önerilerim de sizden daha pahalı çünkü ben orda da marka ve estetik kaygılar gözettim. Hatta kullanıcıya da belirttim bu kasayı beğenmezseniz daha şık bu kasalar var diye 😅. Raijintek Ponos Ultra MS4 benimde düşük bütçelerde önerdiğim, tam F/P ürün gördüğüm bir kasa. İkimizin de yolunun doğru olduğunu düşünüyorum. Mesela daha sıkışık bütçede, daha dar imkanlarda ikimizinde hemen hemen birebir aynı sistemi önereceğimizi düşünüyorum. Fakat el bolken siz daha düşük fiyatta aynı kalitede kalırken, ben daha gösterişli, daha göze hitap eden (kendimce) ürünlere bir tık daha fazla para vermeye ok diyebiliyorum. Çok güzel bir sohbet oldu hocam. Ağzınıza sağlık. Okuyan kullanıcıların ürünler hakkında biraz da olsa bilgi sahibi olabileceğini düşünüyorum. Sizinle fikir alışverişinde bulunmak aynı zamanda benim içinde çok keyifli ve faydalı oldu. Çok teşekkürler.

Geri
Yukarı