144 Hz 1 ms monitör önerisi

Arkadaş 1ms istemiş! 😡 🤬
Pardon gözümden kaçmış.
Eski monitörüm. Malzeme ve renk kalitesi berbat. Teknik servisi rezalet. Çok ufak dokunsanız bile kalıcı hasarlar oluşuyor. 200 TL ucuza alacam diye 400 TL zarar ettim. Kimseye önermiyorum.
 

 
Bütçem 2500 TL civarında hepiniz çok güzel monitörler önermişsiniz sağ olun fakat ben düz ayak istediğimi belirtmeyi unutmuşum maalesef düz ayak monitörler önerebilir misiniz daha çok.
 
IPS ve VA panele girince 1ms konusu ikircikli. VA ve IPS panellerde genelde MPRT standardı veriliyor GtG değil. Yani TN 1ms monitör ile IPS ya da VA 1ms monitörün yüksek hz'deki tepki süresi performansı bir değil.

IPS ve VA panel istediğine göre renkleri iyi olsun istiyorsun ama 2.500TL bandında 10bit monitör bulamazsın. Aldığın monitör VA da olsa IPS de olsa renk derinliği 8bit olduktan sonra renk açısından büyük bir performans farkı bekleme. Keza IPS ve VA 10bit'e çıkabildikleri için renk olarak iyi denir ama 10bit olmayan bir IPS ya da VA'yı almanın da çok bir anlamı yok.

Ayrıca 1ms monitör istiyorsan FreeSync neden arıyorsun orayı tam çözemedim. Keza FreeSync dediğin şey ekran kartın çok iyi değilse ve stabil yüksek fps veremiyorsa, monitörün desteklediği hz'i senkronize etmeye yarar, bunu da monitöre input lag koyarak yapar. Bu noktada monitörü yavaşlatıyorsun zaten 1ms olmasının çok da manası kalmıyor :)

Şöyle bir tavsiye verebilirim bütçen monitör için kısıtlı o yüzden senin istediğin gibi hem 1ms olsun hem 144 olsun hem rengi muhteşem olsun, oyun oynarken tek atayım, renkleri de mis göreyim diye bir şansın yok. Bu noktada seçim yapman lazım.

2500TL için hz ve tepki süresi noktasında alabileceğin en sağlam monitörler XL2411P ve XL2411K. Bunlar TN panel hz ve tepki süresi konusunda maksimum performans alırsın. Renk konusunda IPS ve VA'ya göre geridedir 8bit olarak ama dediğim gibi 2500TL'ye alacağın VA ve IPSler de zaten 8bit.

Ha 8bit demek hiç mi kalbur üstü monitör yok bu paraya demek, hayır değil. AOC 24G2U var. 8bit ama renk gamutu sRGB'de geniş. %120 idi sanıyorum. Bu noktada da eğer VA ya da IPS olsun, monitör yavaş olabilir çok rekabetçi bir oyuncu değilim, blur da olabilir flick atarken falan dersen ideal bir monitör. Yani XL2411P ile aralarında uçurum bir renk farkı yok ama yine de bu fiyata alabileceğin iyi renk veren bir monitör.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.
 
IPS ve VA panele girince 1ms konusu ikircikli. VA ve IPS panellerde genelde mprt standardı veriliyor GTG değil. Yani TN 1ms monitör ile IPS ya da VA 1ms monitörün yüksek Hz'deki tepki süresi performansı bir değil.

IPS ve VA panel istediğine göre renkleri iyi olsun istiyorsun ama 2.500TL bandında 10Bit monitör bulamazsın. Aldığın monitör VA'da olsa IPS'de olsa renk derinliği 8Bit olduktan sonra renk açısından büyük bir performans farkı bekleme. Keza IPS ve VA 10Bit'e çıkabildikleri için renk olarak iyi denir ama 10Bit olmayan bir IPS ya da VA'yı almanın da çok bir anlamı yok.

Ayrıca 1ms monitör istiyorsan FreeSync neden arıyorsun orayı tam çözemedim. Keza FreeSync dediğin şey ekran kartın çok iyi değilse ve stabil yüksek FPS veremiyorsa, monitörün desteklediği Hz'i senkronize etmeye yarar, bunu da monitöre input lag koyarak yapar. Bu noktada monitörü yavaşlatıyorsun zaten 1ms olmasının çok da manası kalmıyor :)

Şöyle bir tavsiye verebilirim bütçen monitör için kısıtlı o yüzden senin istediğin gibi hem 1ms olsun hem 144 olsun hem rengi muhteşem olsun, oyun oynarken tek atayım, renkleri de mis göreyim diye bir şansın yok. Bu noktada seçim yapman lazım.

2500TL için HZ ve tepki süresi noktasında alabileceğin en sağlam monitörler XL2411P ve XL2411K. Bunlar TN panel HZ ve tepki süresi konusunda maksimum performans alırsın. Renk konusunda IPS ve VA'ya göre geridedir 8Bit olarak ama dediğim gibi 2500TL'ye alacağın VA ve IPS'ler de zaten 8Bit.

Ha 8Bit demek hiç mi kalbur üstü monitör yok bu paraya demek, hayır değil. AOC 24G2U var. 8Bit ama renk gamutu Srgb'de geniş. %120 idi sanıyorum. Bu noktada da eğer VA ya da IPS olsun, monitör yavaş olabilir çok rekabetçi bir oyuncu değilim, blur da olabilir flick atarken falan dersen ideal bir monitör. Yani XL2411P ile aralarında uçurum bir renk farkı yok ama yine de bu fiyata alabileceğin iyi renk veren bir monitör.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

IPS ile TN arasinda daglar kadar fark var ben TN'den msgi G241 IPS panele gectim oyun zevklerim. Kat kat artti CS:GO'da oynarim surekli oyle bir performans farkini ayirt edemedim. Ayrinca ben1 XL2411Pnin renkleri acayip berbat belki CS:GO'da iyidir ama oda turnuva için ideal adam film izlediginde hayal kirikligina ugrucak bence IPS panellerden sasmasinlar.
 
MSI G241'de %120 sRGB desteği var çünkü. AOC 24G2U gibi. Bu nedenle fark var, dağlar kadar da değil o fark. Çünkü iki monitör de 6+2FRC 8bit monitör.

10bit IPS bir monitör kullanırsanız o zaman görürsünüz dağlar kadar farkı :)

Bu arada renk olarak XL2411P'den daha iyidir normal keza %99 civarı sRGB oranı XL2411P'nin fakat IPS panellerde hz stabilizasyonu, bulanıklık ve tepki süresi TN kadar iyi değil. Bu noktada orada 144hz 1ms yazıyor ama TN panelden alacağınız 144hz performansını vermeyecektir. Yine blur ve benzeri akıcılık problemleri göz sağlığı için önemli.


Her hertz seviyesindeki tepki süresi performansı her zaman TN panellerde daha düşük yani daha hızlıdır.

Demek istediğim şu. 2.300TL'lik bir IPS panelde film izleyip sonra 4.000TL'lik bir IPS panelde film izlersen zaten hayal kırıklığını yaşarsın.

sadece gamuttan gelen renk performansı için, hızdan ve oyun akıcılığından bu kadar ödün vermek, bana saçma geliyor. Ha çook casual oyun oynuyordur, ana amacı film dizi izlemektir. O zaman ayrı tabi
 
MSI G241'de %120 srgb desteği var çünkü. AOC 24G2U gibi. Bu nedenle fark var, dağlar kadar da değil o fark. Çünkü iki monitör de 6+2frc 8Bit monitör.

10Bit IPS bir monitör kullanırsanız o zaman görürsünüz dağlar kadar farkı :)

Bu arada renk olarak XL2411P'den daha iyidir normal keza %99 civarı srgb oranı XL2411P'nin fakat IPS panellerde HZ stabilizasyonu, bulanıklık ve tepki süresi TN kadar iyi değil. Bu noktada orada 144Hz 1ms yazıyor ama TN panelden alacağınız 144Hz performansını vermeyecektir. Yine blur ve benzeri akıcılık problemleri göz sağlığı için önemli.

Her Hertz seviyesindeki tepki süresi performansı her zaman TN panellerde daha düşük yani daha hızlıdır.

Demek istediğim şu. 2.300TL'lik bir IPS panelde film izleyip sonra 4.000TL'lik bir IPS panelde film izlersen zaten hayal kırıklığını yaşarsın.

Sadece gamuttan gelen renk performansı için, hızdan ve oyun akıcılığından bu kadar ödün vermek, bana saçma geliyor. Ha çok casual oyun oynuyordur, ana amacı film dizi izlemektir. O zaman ayrı tabii.

Asagiya ghosting test sonucunu atiyorum blur ghosting varmis mi 😂
 

Dosya Ekleri

  • Screenshot_20201123-190530~2.png
    Screenshot_20201123-190530~2.png
    237,8 KB · Görüntüleme: 24
Asagiya ghosting test sonucunu atiyorum blur ghosting varmis mi 😂
Biraderim 2 IPS'i karşılaştırmışsın. Şaşı bak şaşır oynar gibi çıkmış. Oraya XL2411p ya da XL2546 serisinden bir monitör koy ya da Acer Predator serisinden bir tn panel koy blur reduction'ın olması gereken performansını görürsün. Bunlar hep göz sağlığı.

Yani şu koyduğun görselden benim gördüğüm oyun oynamak istiyorsan ve başka seçeneğin varsa MSI G241 alma ama ne olursa olsun kesinlikle AOC 24V2Q alma. O ne abi çok fenaymış. Resmen her şeyden iki tane var ahah. Öğrendiğim iyi oldu.
Yani bu arada biliyorsun ki bu durum sadece yüksek hz ya da fps için de önemli değil. 60fps max bir oyunda ya da 60hz monitörde de mousela çok hızlı hareket ettiğinde yine problem yaratabilir IPS panel.
 

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı