144 Hz FreeSync'siz mönitöre 144 Hz'ye sabitlemek

FreeSync'le aynı etkiyi verir mi? Monitörü sormayın soru ütopik.

Sürekli 144 FPS üzerinde değerler alırsan olur ama %1 ve %0.1 değerleri var biliyorsundur. Onlardan biri 144 FPS altında bir değer olursa kırılma olabilir.

Bana göre 144 FPS sürekli alman için çok kuvvetli bir ekran kartı ve işlemcili bir sistem kullanman lazım.

Çünkü Freesync ve G-sync gibi özellikler ekran kartıyla ekranı senkronize çalıştırıyor. Bu teknolojiler açıkken FPS değerine bakın sabit 144 değildir düşüş ve çıkışları vardır. Çünkü ekran kartı görüntüyü çizerken hep aynı hızda çizmez bu çizim süresinde sürekli dalgalanmalar oluşur bu yüzden fps sabitlemek aynı etkiyi veremez. Boşuna V-sync de çıkmadı. Bahsettiğin koşulları fps sabitlerken değil V-sync açarken sağlamaya çalışırsın. Sabit 144 alman gerekir eğer FPS hertzden daha düşük seviyeye düşerse stuttering dediğimiz olay oluşur. V-sync açmak tabi ki belli bir gecikmeyi de beraberinde getirir yine Freesync gibi olmaz diyebiliriz. Hertz değeri yükseldikçe zaten kırılma oranları gitgide azalacağını görürsünüz. Çünkü iki kare arasındaki çizim süresi azalır. Akıcılığı beraberinde getirirken kırılmayı da minimize etmiş oluyorsunuz zaten. Alt seviye 144 hertz monitörlerde 1 ms özelliği ile freesync özelliği aynı anda açılamıyor mesela benim monitörde de bu durum geçerli. Ben 1 ms modu tercih ediyorum çünkü kırılma gerçekten fark edilir seviyede değil.

Çünkü FreeSync ve G-Sync gibi özellikler ekran kartıyla ekranı senkronize çalıştırıyor. Bu teknolojiler açıkken FPS değerine bakın sabit 144 değildir düşüş ve çıkışları vardır. Çünkü ekran kartı görüntüyü çizerken hep aynı hızda çizmez bu çizim süresinde sürekli dalgalanmalar oluşur bu yüzden FPS sabitlemek aynı etkiyi veremez. Boşuna v-Sync'de çıkmadı. Bahsettiğin koşulları FPS sabitlerken değil v-Sync açarken sağlamaya çalışırsın. Sabit 144 alman gerekir eğer FPS Hertz'den daha düşük seviyeye düşerse stuttering dediğimiz olay oluşur. V-Sync açmak tabii ki belli bir gecikmeyi de beraberinde getirir yine FreeSync gibi olmaz diyebiliriz. Hertz değeri yükseldikçe zaten kırılma oranları gitgide azalacağını görürsünüz. Çünkü iki kare arasındaki çizim süresi azalır. Akıcılığı beraberinde getirirken kırılmayı da minimize etmiş oluyorsunuz zaten. Alt seviye 144 Hertz monitörlerde 1 ms özelliği ile FreeSync özelliği aynı anda açılamıyor mesela benim monitörde de bu durum geçerli. Ben 1 ms modu tercih ediyorum çünkü kırılma gerçekten fark edilir seviyede değil.

Hocam şimdi sabitlemek zararlı mı? Tearingle stuttering aynı mı?

Aynı değil. Sabitlemek bir şey ifade etmez. Genellikle işlemcisi çok ısınan ve fps drop yaşayanlar fps sabitliyor. Stuttering v-sync açıkken fps düşmesinde yaşanan takılmaya deniyor. 90 fpse düştü atıyorum sanki 40mış gibi görüyorsunuz.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı