144 Hz monitörde 144 FPS almak şart mı?

Üstüne çıkmaması için FPS sabitleme, V-Sync gibi ayarlar açabilirsiniz. Zira üstüne çıksa bile gözünüz o an 144 FPS görür.

Altına indiğinde ise o an kaç FPS alıyorsanız gözünüz onu görür ama Hz-FPS arasındaki senkronizasyonu sağlamak için FreeSync-G-SYNC gibi teknolojileri kullanmak lazım.
 
Cevabı çok kolay. 144Hz monitörün varsa ve eğer 144FPS ve üstü alıyorsan monitörün ekranı saniyede 144 kere yenilenir. Eğer 144'ün altında FPS alıyorsan aldığın FPS kadar yenilenir. İniş çıkışlar olur.
 
Bir sorun olmaz. 144 hz monitör demek, monitörünüz saniyede 144'e kadar kare oluşturabilir demek. Yani ekrandaki cismin saniyede 144 hareketini görebilirsin. Bunun altına düşerse monitörün saniyede 144 kare değil, daha az kare (o anki fpsin ne ise o kadar) oluşturur, bu da daha az akıcı bir görüntü alırsın demek. Sistemden gelen FPS, 144'ün üzerinde ise akıcılıkta bir fark hissetmezsin, çünkü monitörün saniyede 144 kere kare oluşturabiliyor. Yani istersen 500 FPS al, monitörün kaç Hz ise o kadar kare görebilirsin.

Yine de çok yüksek FPS'in monitörünüzü yakacağını düşünüyorsanız FPS sınırlaması getirebilirsiniz tabi oyuna, ama merak etmeyin fazla FPS'ten dolayı yanmaz :)
 
Monitör 144Hz'nin altına düşer.
Adaptive Sync (Gsync veya Freesync) açık değilse monitör HZ'i sabittir.
FPS monitör HZ'inin altına düşerse takılma, FPS monitör HZ'inin üzerine çıkarsa yırtılma olur. Oyundan oyuna ve kişinin algılamasına göre de bunları farketme oranımız değişebilir. Hatta aynı kişinin o anki algı durumu ve yorgunluk vs. gibi durumlarına göre de değişebilir bunları algılamak.
Freesync ve Gsync takılmaya çözüm iken yırtılmaya çözüm değildir. Yırtılmaya çözüm FPS'nin monitör HZ'inin üzerine çıkmasını engellemekten geçer.
 
Adaptive Sync (G-Sync veya FreeSync) açık değilse monitör Hz'i sabittir.
FPS monitör Hz'inin altına düşerse takılma, FPS monitör Hz'inin üzerine çıkarsa yırtılma olur. Oyundan oyuna ve kişinin algılamasına göre de bunları fark etme oranımız değişebilir. Hatta aynı kişinin o anki algı durumu ve yorgunluk vs. gibi durumlarına göre de değişebilir bunları algılamak.
FreeSync ve G-Sync takılmaya çözüm iken yırtılmaya çözüm değildir. Yırtılmaya çözüm FPS'nin monitör Hz'inin üzerine çıkmasını engellemekten geçer.

144Hz monitörde G-Sync veya da FreeSync'nin var olup açık olduğunu düşünerek böyle bir yorum yaptım.
 
Bir kere 144 Hz görebilmek için 144 FPS ve üstü almak lazım. Mesela 100 FPS alırsan 144 Hz göremezsin. Şöyle de bir şey var. 144 Hz 100 FPS 60 Hz 100 FPS'ten daha akıcı. Akıcı derken 60 Hz'ye göre daha iyi ilerler görüntü.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Bu videoda örnek olsun. Videodaki 60 Hz görüntü takılıyor gibi gözüküyor. Ama 144 Hz 100 FPS 60 Hz'ye göre daha az takılır gibi gözükür. FPS oyunlarında da aim takip için daha iyi olur 60 Hz'ye göre. Anlatabildim mi bilmem.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı