15 yaşında MESEM'e gitmek mantıklı mı?

Herkes demiş gitme, oku. Sanki ileride asgari ücrete çalışacakmış gibi konuşmuşlar. Belki bazı nadir üniversitelerde daha iyi maaşlar alırsınız ama onun dışında meslek öğrenmek daha iyi. O denilen şeyler eskiden geçerliydi, eskiden herkes iş bilirdi kimse okumazdı okumak değerliydi. Şimdi herkes okuyor, kimse iş bilmiyor iş öğrenmek değerli. Tahminimce bunu diyen arkadaşların iş hayatı hakkında bir bilgisi yok. Kardeşim dinle beni diğer arkadaşlar insanlardan kulaktan duyma bilgilerle burada geleceğini mahvetmesinler. Evet MESEM'de zorlanırsın hem de çok zorlanırsın ama mezun olunca seçtiğin bölüme göre değişsede iyi fiyatlara çalışacaksın. Tabii üniversitede okunabilir ama dediğiniz gibi kendinizi öyle görmüyorsanız önerim sorgusuz gidin MESEM'e.

Dostum öncelikle yol çizip adım atmak cesurlarin işidir kendine şunu sor ben cesur muyum kararli miyim? Ondan sonra yorulur muyum demişsin yorulursun illaki çok ya da az yorulcagin yerler olacaktir ama bu çalıştığın yer ve ustanlada alakalı iyi bir ustan olursa her türlü yapılır sıkıntılı bir ustayla başlamak zorunda kalirsanda sabırlı olman lazım. Hevesini sondurme kısmına gelirsek de şöyle düşün 4 sene liseyi bitirdikten sonra malum meslek lisesi okuyorsun tekrar sanayiye dönünce madem sevmiyorsun yine yapamayacaksin ama şu an hem genç olduğun için oradaki kişilerle daha kolay uyum yaşarsın hem de ileri bir yaştan daha kolay çevre kazanırsın. Tabii iyi çevre yapmak önemli bunu unutma yanlış insanları pek çevrene almamalisin. MESEM meslek lisesimi diye sormuşsun sayılır ona bağlı ama şöyle düşün meslek lisesi deliler genelde 12. sınıfta staj görürken sen 9'dan itibaren göreceksin. Tatiller genelde hafta sonu senin tatilin oluyor ama belki ustan cumartesi gel bize ayak uydur der o zaman sadece pazar günü izin yaparsın. Maaş olayiysa ben yarısını devlet yarısını çalıştığın yer veriyor diye biliyorum ama bu miktar devede kulak sadece cep harçlığı olacak kadar. Genelde maaşları ay sonu veya veya ay başı verirler. MESEM'den sorumlu bir müdür yardımcısı oluyor meslek liselerinde genellikle o az da olsa bu konulara hakimdir ve MESEM ile meslek lisesini ayırt eder diğer hocalar ve müdür yardımcılarına kıyasla. Nakil kısmına hakim değilim ama meslekten MESEM'e geçme konusuysa caliscak yeri bulduysan okulun kriterlerine uygun tamamdır. Sınavlara gelirsek başkaları da sana ileride derler genelde dersleri kötü olan öğrenciler MESEM'e gelir çünkü sınıfta kalacak öğrencilerin MESEM'de sınıfı geçmesi daha kolaydır MESEM'in müfredat farklı ve çok daha sade, ortak sınavlarda MESEM'de yok bu yüzden.(bir kısmı unuttum yıllık 1 ay ücretli iznin var, bir ayda ücretsiz olması lazım)
MESEM'e amelelik diyenler olur haklilar ama şöyle düşün onlar 18 yaşında amelelik uapacakken sen işi öğrenmiş olacaksin. Başka soruların varsa sorabilirsin.
Tüm diğer sorularımada cevap verdiğin için teşekkür ederim.
Diğer cevap verenlerede teşekkür ederim ama amelelik diyorsunuz inan o para benim için o kadar önemli değil zaten lise bitene kadar çok bir giderim olmayacak ve amelelik ben yanlışsam düzeltin ben hiç bir iş bilmezken(ufak tefek birşeyler sökerim tabi)gidip bana kaç lira vermelerini bekliyorsunuz ki benim tek amacım benim bundan sonraki 3 yılımda bana yeterki birşey öğretsinler.Birde beni bu sistemde korkutan şey maarif modeli diye birşey çıkarıyorlar YKS nin açık uçlu olacak haberleri daha da beni soğutuyor sistemden. Meslek lisesi konusunda valla çok dallarını araştırmadım sadece MESEM i biliyorum ona bakarım. Ama ben eğer liseden mezun olduktan sonra işsiz kalırsam çok kötü olur e tabi MESEM de garantim yok ama en azından iş var elimde derim. Fakat üniversite okuyamassam napıyım bilgilerimi satamam sonuçta işte o zaman daha kötü olur.

Birde MESEM den sonra asgari ücretle kalmak tabi istemem Öyke bi yanılgı olmasın ama ben para biriktirir ordan maaşımı yükseltşr dükkan açarım diye düşünmüştüm

Son düzenleme:
@GeForce GTX 1060
Hangi mezun 60-70 bin TL alıyor? İşi öğrenmeden ve usatlık belgesi olmadan nasıl dükkan açacak? Üniversite mezunları işsiz gezerken inanıyor musun?

Arkadaşım 2 yıllık bölümden mezun olanlar bir zahmet işsiz olsun. Adam gibi bölüm seçip işsiz kalmazsın.

@GeForce GTX 1060
Güzel bir bölüm ve üniverstie kazanacaksa okusun. Yazdığımı okuduğuna emin misin? Arama motoruna yazıp verilere kolayca ulaşabilirsin. Üniversite mezunlarının kaçı işsiz ve ne kadar maaş alıyorlar.
Sen bana kanıtlar mısın üniversite mezunlarının iyi maaşla işe başladıklarını?

Arkadaşım denizcilik ulaştırma işletme mühendisliği yaz arama motoruna bak. 200 bin TL aylık ile işe başlıyorlar.

Arkadaşım 2 yıllık bölümden mezun olanlar bir zahmet işsiz olsun. Adam gibi bölüm seçip işsiz kalmazsın.

Arkadaşım denizcilik ulaştırma işletme mühendisliği yaz arama motoruna bak. 200 bin TL aylık ile işe başlıyorlar.
Hocam adam gibi bölüm örnek verebilir misiniz ciddi soruyorum yanlış olmasın deniz bana göre değil yazılım istiyordum yapay zeka dediler onu dedim iş imkanı yok dediler o yüzden gelecekte ne var yazılım gibi mesela yazılım gelecekte olur mu mesela birde adam gibi bölüm seçin diyorsun haklısın ama oda kolay birşey değilki :/ Yani sanki çalışmak çok zorda okuyup güzel maaşlı bir iş kazanmak çok kolay gibi algı oluşuyor onun için diyiyorum.

Hocam adam gibi bölüm örnek verebilir misiniz ciddi soruyorum yanlış olmasın deniz bana göre değil yazılım istiyordum yapay zeka dediler onu dedim iş imkanı yok dediler o yüzden gelecekte ne var yazılım gibi mesela yazılım gelecekte olur mu mesela bir de adam gibi bölüm seçin diyorsun haklısın ama oda kolay bir şey değilki :/ yani sanki çalışmak çok zorda okuyup güzel maaşlı bir iş kazanmak çok kolay gibi algı oluşuyor onun için diyiyorum.

Kardeşim benim inan ki çalışmak çok daha zor hele ki fizik gücüyle çalışmak inanılmaz zor. Benim arkadaşlarımdan da MESEM'e geçen oldu çocuk o kadar yoruluyordu ki şimdi ders çalışmaya başladı. Dersin değerini anladı.Yani ders çalışmak sıkıcı bunu herkes biliyor ama bir şekilde yapman lazım. Sayısal alandan girersen mühendislik öneririm, işletme mühendisliği, elektrik elektronil, makine vb. eşit ağırlıkda da hukuk olabilir. Ben de denizci olmak istiyorum.

Merhaba ben 9. sınıfım ve her ne kadar derslerim kalacak kadar kötü olmasa da okuyunca kendime bir gelecek göremiyorum diyeyim. Size birkaç sorum olacağım en başında klasik soru sanayide çok yorulur muyum bu arada sanayide çalışmayı öyle boşuna düşünmedim başka mesleklerde var evet ama benim o alana ilgim var arabayla ilgilenmeyi seviyorum diyeyim. Ama bazı forumlarda sanayide senin hevesini sömürürler beddua edersin gibi söylemler duydum kendime güvenim var ama gende bilemiyorum. İradeliyim de yapabilirim aslında istekliyimdir. İlk sorum böyleydi. Diğer sorularda MESEM ile meslek lisesi aynı şey mi internete yaşadığım şehirde MESEM yazıyorum MEB sayfası çıkıyor giriyorum ama başlıkta mesleki teknik filan yazıyor yani MESEM meslek okullarının bir kısmı mı yoksa ayrı bir kuruluş mu? Bir de tatil izin vb. nasıl oluyor MESEM'de? Para ayın hangi gününde kim tarafından işveren mi yoksa devlet tarafından mı yatıyor? MESEM nakil işlemi nasıl oluyor yazın nakil yapmak istesem müdür yardımcısı anlar mı? Çünkü meslek lisesiyle karıştırılmasını istemiyorum yani yanlış bilmiyorsam benim gitmek istediğim yer 4 gün iş 1 gün okul olan yer yani MESEM. Son olarak sınavlar nasıl oluyor dersler ne okuldaki ülke geneli sınavlar olduğunda MESEM dekiler ne oluyor? Mesela 6 Kasım da ülke geneli matematik sınaavı vardı 9. sınıflar için MESEM dekiler ona girdi mi? Sorularım bu kadar arkadaşlar. Cevaplarınız için teşekkür ederim şimdiden...

Kardeşim çok zamanım yok okumadım helal et ama net diyeyim.

Erken karar verme. İyice düşün böyle şeylerde yoksa ileride keşkelerle psikolojini bozarsın.

MESEM dediğin şeyde %50'ye %50 ya ortalama usta gelir ya da kötü gelir. Ezileceksin, azar yiyeceksin vesaire sonra ay sonu aakkabı parana bakıp kalacaksın.

Cevap veren arkadaşlar MESEM iyi meslek sahipliği vesaire demiş, evet düz mantık düşünürsen çok mantıklı ileriye bakarsan. Ama o düşüncen oturacak. Daha ergenlikte aydan aya düşüncelerin tutmaz hatta 1 yıl olur dalgaya vurduğun şeylere böyle çok ciddi yaklaşmaya başlarsın, kendini tanıyamazsın. Böyle şeylerde düşünerek hareket et. Ben zamanında okuldan arkadaş gazıyla bile bile kaldım gibi bir şey sonra açığa geçtim asgariyle çalışıyorum emin ol o vucudunun halini görünce pişman olacaksın.

Eğer ben böyle MESEM'de gideceğim işi çok seviyorum ve ben bunu yıllarca yaparım diyorsan miss gibi fırsat ama ilk başlarda fiyatı da az ona da katlanman gerekecek. İyice düşün bu konularda kısaca. Sonra pişman olma. Bende MESEM geçecektim, gittiğim okul müdürü vesaire rüşvetle falan alıyordu o zamanlar iyikide almamış.

@charde
Yazdığımı okudun mu? Kötü bölüm ve üniversite için diyorum zaten. Üniversite kazanmak zor değil. Iyi bir bölüm ve üniversite kazanmak zor.
Deniz ulaştırma işletme mühendisliği biliyorum merak etme.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı