Dostum öncelikle yol çizip adım atmak cesurlarin işidir kendine şunu sor ben cesur muyum kararli miyim? Ondan sonra yorulur muyum demişsin yorulursun illaki çok ya da az yorulcagin yerler olacaktir ama bu çalıştığın yer ve ustanlada alakalı iyi bir ustan olursa her türlü yapılır sıkıntılı bir ustayla başlamak zorunda kalirsanda sabırlı olman lazım. Hevesini sondurme kısmına gelirsek de şöyle düşün 4 sene liseyi bitirdikten sonra malum meslek lisesi okuyorsun tekrar sanayiye dönünce madem sevmiyorsun yine yapamayacaksin ama şu an hem genç olduğun için oradaki kişilerle daha kolay uyum yaşarsın hem de ileri bir yaştan daha kolay çevre kazanırsın. Tabii iyi çevre yapmak önemli bunu unutma yanlış insanları pek çevrene almamalisin. MESEM meslek lisesimi diye sormuşsun sayılır ona bağlı ama şöyle düşün meslek lisesi deliler genelde 12. sınıfta staj görürken sen 9'dan itibaren göreceksin. Tatiller genelde hafta sonu senin tatilin oluyor ama belki ustan cumartesi gel bize ayak uydur der o zaman sadece pazar günü izin yaparsın. Maaş olayiysa ben yarısını devlet yarısını çalıştığın yer veriyor diye biliyorum ama bu miktar devede kulak sadece cep harçlığı olacak kadar. Genelde maaşları ay sonu veya veya ay başı verirler. MESEM'den sorumlu bir müdür yardımcısı oluyor meslek liselerinde genellikle o az da olsa bu konulara hakimdir ve MESEM ile meslek lisesini ayırt eder diğer hocalar ve müdür yardımcılarına kıyasla. Nakil kısmına hakim değilim ama meslekten MESEM'e geçme konusuysa caliscak yeri bulduysan okulun kriterlerine uygun tamamdır. Sınavlara gelirsek başkaları da sana ileride derler genelde dersleri kötü olan öğrenciler MESEM'e gelir çünkü sınıfta kalacak öğrencilerin MESEM'de sınıfı geçmesi daha kolaydır MESEM'in müfredat farklı ve çok daha sade, ortak sınavlarda MESEM'de yok bu yüzden.(bir kısmı unuttum yıllık 1 ay ücretli iznin var, bir ayda ücretsiz olması lazım)
MESEM'e amelelik diyenler olur haklilar ama şöyle düşün onlar 18 yaşında amelelik uapacakken sen işi öğrenmiş olacaksin. Başka soruların varsa sorabilirsin.