15 yaşında ne yapılacağını bilememek

Dostum bilgisayarı ya babana ver ya da at gitsin. Bana kalırsa online oyunlar kesinlikle beyin yıkıyor. Bende 11. sınıfa geçtim, 7. sınıftan beri adam akıllı online oyun oynamadım. Eksikliğinden çok yararını hissettim. Küfürü azalttım, derslerimde başarılı olmaya başladım, dizi izlemeye, kitap okumaya başladım. Mesela dizi izle en azından ingilizceye bir kulak aşinalığın olur. Kitap oku kelime dağarcığın gelişsin. Ve sana çok rahat söyleyebilirim ki kitaplar ve diziler online oyunlardan çok daha iyi. Mesela daha 2 hafta öncesine kadar Game of Thrones izliyordum, bir insanın taht için neler yapabileceğini, tarihte masumların değil kötüyü oynayanların hayatta kalabileceğini gördüm. Hayvan Çiftliği kitabında bir ayaklanma için bir kişinin yeterli olabileceğini öğrendim. Sana da kesinlikle öneririm dizi-kitap + sorumluluk kadar güzel bir şey yok :).

Bende aynı durumdayım. Tek farkım 29 yaşında olmam. Küçüklüğümden beri oyun oynuyorum. NFS Underground 1 ve O zamanlardaki CS ile başlamıştım. Şimdilerde 1 aylığına PC'imin olmadığı bir yerdeyim ve ne acılar çekiyorum bir sorun! Yaşasın oyunlar! Ben oyunları suçlamıyorum, oyunlar insana çok şey katar, bazıları birer deneyimdir. 😖

Herkes kitap oku ders çalış vb. şeyler yazmış ama bir bağımlı için bu o kadar kolay değil bence dizilere başla, müzik dinle,çık dışarı gez,sinemaya git şunu şunu yapayım sonra gideyim şurada güzel bir yemek yerim gibi kendi içinde plan kurup yapmak işe yarar.Ders çalışmaya başlayacağın zaman ise sana ilk başta pomodro tekniğini öneririm gerçekten güzel bir teknik.

Bak sana taktik vereyim. En ucuz ama aynı şekilde de bilgisayarın çalışmamasını sağlayan parçayı boz ya da kır at. Gerçekten bilgisayarı özlemiyorsun bile. Bende bağımlıydım gün içinde 14 saat bile durduğum oluyordu bir gün sinirlendim ve HDD'yi kırdım. 7 ay kullanmadım ve cidden hemen alışmıştım bozuk olduğuna yapacak başka çok şey buldum o süre zarfında. Şimdi yine bağımlı hale geliyorum.
Ben anakartı yaktım kısa devre yaptırdımda. Dışarıda gezmeye başladım ondan sonra baya açıldım. (yani kendime geldim)

Bende bağımlıyım bende içine kapanığım fakat arada dışarı çıkarım insan soyalleşmeden yaşayamaz çünkü. Oyunlara bu kadar bağlanma derim çünkü 2-3 sene öncesine kadar bende her bulduğum oyunu oynardım. Dandik bir makine vardı çok seviyordum oyunları vs. şimdi ise oyunların yüzüne bakmıyorum. Bir yılda falan 2-3 tane oyunu zar zor bitirebilmişimdir öyle diyeyim. Oyun oynamayı "eğlenceden" çok bağımlılık haline getirmeyin.

Bu arada herkes kitap oku diyor fakat diyen kişilerin kitap okuduğunu bile düşünmüyorum. Çok ezbere yorumlar var anlayacağın üzere. Kitap ne abicim? Oyun bağımlısı adam sence kitap okur mu? Bunu geçtim asosyallikten kurtulmak için vakit geçirmek için sadece kitap mı vardı? Yukarıdaki arkadaşın dediği gibi müzik yapmaya çalış müzik aleti satın al ne bileyim dışarı çık bisikletin varsa sür, yoksa ikinci el bir şey bak hava almaya çık. Olmadı aşçılık falan düşünebilirsin bilgisayar dışında bir uğraş bulursan ve ondan keyif alırsan bilgisayarın yüzüne bakmazsın.

Sonradan yazıyı okudum, hiç bir şeyden zevk almamak, önemsememek değersiz hissetmek vs. bunları bende yaşadım fakat sen çok duygusallaştırıyorsun. Her şey normalmiş gibi davranmaya çalış gerçekten olmazsa psikolojik tedavi gör yoksa bu işin tedavisi yok. İlaçlarını alırsın iyileşirsin dostum atlatırsın emin ol. Ben şu an 18 yaşındayım sendeki saçma sapan olaylar bendede mevcut tabii oyun kısmı hariç. Fakat çok duygusallaşmamaya çalışıyorum bahane üretmemeye çalışıyorum sende bir denemelisin biraz olsun iyi hissetmek için daha yaşın çok ufak yani benimde öyle yaşamak için daha çok zamanın var atlatacağına inanıyorum. Herhangi sosyal medya hesabın varsa ekleyeyim istersen?

Son düzenleme:
Bilgisayardan uzak dur. Ve sadece ailen ile vakit geçir sohbet et örneğin baban işten eve geldiğinde nasılsın babacım günün nasıl geçti diye sorabilir ve ailecek beraber vakit geçirerek büyük ölçüde sorunlarınızı azaltabilirsiniz. Bilgisayar oynamak yerine babanız sizi herhangi bir iş yerine örneğin berber, kaportacı veya herhangi bir işte hobi ve meslek olarak eğitim almanız hem bilgisayarı unutturacak hem de yorgun bir şekilde eve geldiğinizde o gün içinde neler öğrendiğinizi anlatıp aileniz ile sohbet edebilecek bir konu edinmiş olursunuz. Bir meslek bölümünde eğitim görmeniz hemfikirlerinizi hem de bakış açınızı olumlu yönde değiştirecektir. Okullar açılana kadar eğitime devam etmeniz ve okullar açıldıktan sonra hafta sonu 1 gün olmak üzere eğitime devam ederseniz faydalı olacağını düşünüyorum. Eğer bunlardan hiçbirine olumlu bakıyorsanız profesyonel olarak bir pedagog gidip öneri ve tavsiye alabilirsiniz.

Hocam adam bilgisayardan uzak kalamıyorum depresyona giriyorum hiçbir şey yapmak istemiyorrum kimseyle konuşmak istemiyorum diyor siz bilgisayardan uzak dur babanla konuş diyorsun bu hap yutamıyorum diyen birine yut demek gibi bir şey.
Kanka bende oyun oynamayı 6 yaşından beri çok seven CS 1.6 Half-Life GTA SA ile büyüdüm ama yaşıtlarımdan farklı çok büyük ve rahatsız edici ama beni oyunlardan uzaklaştıran bir özelliğim vardı oda sorumluluk duygusu kalbine bir karanlık oturur ve bu beni ders çalışmaya iter zorunlu kılar çünkü ailem benimle gurur duyuyordur ilk önce ailen sana gurur duyarsa sende bir çocuk olarak içgüdüsel sorumluluk almaya yavaş yavaş başlarsın onları kırmamak için ama bu da yoksa kendine sorumluluğa alıştır sorumluluk duygusu getirebilecek e dikkatini dağıtabilecek evcil hayvan gibi bir balığın varsa onu beslemediğinde bu sorumluluk duygusu ortaya çıkar ve gidip beslersin kendine urtin bir şekilde sorumluluk edebilecek bir şey bul bunu sürekli yaparsan bir süre sonra bu her şeyde geçerli olur derslerin içinde.

@İsimsizjoker bilgisayardan uzak kalamıyorum dediği için ona hayata tutunmak sorumluluk kazanmasını ve kendine olan özgüvenini arttırmasını sağlamak için tavsiyelerde bulundum. 15 yaşında ergenlikte olan genç bir çocuk olduğu için teke başına üstesinden gelemez. Babası ile konuşup bu durumu beraber aşmaları gerekiyor. Bir evcil hayvan ile kısa sürede sorumluluk sahibi olması mümkün değildir. Şu an bulunduğu psikolojik durumdan ne kadara erken sürede çıkarsa onun için o kadar iyi olur. Ve gerekli ise mutlaka bir pedagog ile görüşmesi ve gerekli tavsiye ve önerilerin bir profesyonel tarafından verilmesi gerekir.

Arkadaşlarında dediği gibi bilgisayar parçalarından uzak durursan ya da kırıp tamamen uzaklaşırsan olur. Bir de günlük planın olsun. İşler daha kolaylaşır.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı