15 yıl sonra dolar ve Türkiye'nin durumu

15 yıl sonra doların rezerv para oluşu bitecek zaten. Doları konuşmayacağız. 15 yıl sonra Türkiye nerede mi? İyi bir yerde.
Bunun 15 yıl sonra gerçekleşeceğini kimden öğrendiniz ? Çünkü dediğiniz imkansız. Dolar olmaz belki kripto para olur ama dünya ticareti Amerika para birimi üzerinde dönecektir.

Bu gidişle 15 yıl içinde dünyanın en ucuz iş gücüne sahip olacağız. Çin bile artık ucuz iş gücünün karın doyurmadığının farkındayken böyle bir hatanın bedeli yaşadığımız krizden 4-5 kat ağır olur.
 
Rezerv para ne demek hocam.

Bretton woods anlaşması temmuz 1944'de yapıldı. İçerik şu şekildeydi. Bütün ülkeler birleşti artık ticarette dolar kullanılacaktı. Dolar altın karşılığı basılıyordu. Biraz zaman geçti artık ABD doları karşılıksız basmaya başladı. O günden beri ABD bu saltanatını kurmuş. Kendi lafını dinlemeyen ülkeleri dolarla dizginledi krizler çıkardı vs. ama bir ekonomik kriz yakın ondan sorası bütün finansal resetle altın endeksli dijital para rezerv olacak. Herkes ticareti bu para birimi ile yapacak. Şu an ülkeler dijital para çıkartma peşinde. Imf başkanı yeni bir bretton woods anlaşması lazım dedi zaten. Düzen yavaş yavaş değişiyor.
@Ulunay hocam burada yazdığım gibi economist bile kapağına bunu taşıdı. Nerden öğrendik değil. Ben kahin değilim ya da her şey benim emrimle olmuyor. Sebep sonuç ilişikisi kuruyorum. Gelişmelere açıklamalara bakıyorum. Kendi şahsi fikrim katılır katılmazsınız orası ayrı tabii.
 
@Ulunay hocam burada yazdığım gibi economist bile kapağına bunu taşıdı. Nerden öğrendik değil. Ben kahin değilim ya da her şey benim emrimle olmuyor. Sebep sonuç ilişikisi kuruyorum. Gelişmelere açıklamalara bakıyorum. Kendi şahsi fikrim katılır katılmazsınız orası ayrı tabii.
Dünya ticareti böyle devam ettiği sürece Amerika neyi kullanırsa dünya ayak uydurmak zorunda. Ben fikrinize katılmıyorum.
 
trs.PNG
 
2018 yılında papaz olayında dolar 3 liradan 8 liraya fırlamıştı hatırlarsanız. Bu olayda bizim suçumuz ekonominin kötü olması mıydı sizce ?
Papaz olayı nasıl dolar kurunun 3'ten 8'e fırlamasına sebep oldu anlatabilir misiniz?

Operasyon mu yapıldı? Nasıl yapıldı? Kimler tarafından yapıldı? Hangi araçlarla yapıldı? Nasıl başarılı olabildi? Neden başarılı olabildi? Türkiye siyasi iradesi bu operasyonu neden göremedi? Görebildiyse neden engel olamadı? Nasıl engel olabilirdi, engel olmak için hangi adımlar atıldı ve eğer atıldıysa bu adımlar neden başarısız oldu?

Örneklerle açıklayabilir misiniz lütfen?
 
@MatrimC7 yazdığın şeyler biraz tehlikeli. Düzenlemeni öneririm, burası Türkiye maalesef.
Malesef öyle bir hale geldik ki, her adımda bu şekilde düşünmek zorundayız. Lakin bu sorduğum soruların cevabını gerçekten bilmek istiyorum. Sürekli "dövüz operasyonu" söylemleri var ortada, fakat bu operasyonun nasıl yapılabildiği veya diğer detaylarla ilgili tek bir bilgi, iddia vs. yok. Ben bir vatandaş olarak bunu gerçekten bilmek istiyorum.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı