Çözüldü 16 GB RAM kullanılabilir 7,95 olarak görünüyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

xvaze

Hectopat
Katılım
29 Ağustos 2018
Mesajlar
34
Merhaba.

A320M HD2 anakartım var. Yaklaşık 2 yıldır 8 GB G.Skill 3000MHz RAM kullanıyorum. Aynısından tekrar alıp taktım fakat XMP aktif ettiğimde bilgisayar yeniden başlatıyor ve eski ayarlara dönüyor. Hiç ellemeden açtığımda ise bilgisayarın özelliklerine baktığımda 16 GB RAM gözüküyor fakat (7, 95) kullanılabilir diyor. Bunu nasıl düzeltebilirim?
 
Çözüm
Belleklerden biri CL15, diğeri CL16. Biri Samsung, diğeri SK Hynix çipli. Bellekler uyumsuz. Kit alın. Aksini iddia eden, bu konuda video çeken cahillere itibar etmeyin.

Sorun çözülmüştür.

@mhurkan Okuyup öğrenesiniz diye sizler için rehberler indirdik. Şüphesiz ki biz sorun çözeniz.

Sorun çözemeyen amatörler seri eksi 😎

Logantvs

Hectopat
Katılım
27 Kasım 2017
Mesajlar
341
Merhaba.

A320M HD2 anakartım var. Yaklaşık 2 yıldır 8 GB G.Skill 3000MHz RAM kullanıyorum. Aynısından tekrar alıp taktım fakat XMP aktif ettiğimde bilgisayar yeniden başlatıyor ve eski ayarlara dönüyor. Hiç ellemeden açtığımda ise bilgisayarın özelliklerine baktığımda 16 GB RAM gözüküyor fakat (7, 95) kullanılabilir diyor. Bunu nasıl düzeltebilirim?

APU sistem mi kullanıyorsunuz?
 

Recep Baltaş

Technopat
Yönetici
Katılım
14 Ağustos 2010
Mesajlar
72.548
Makaleler
162
Çözümler
1.519
Yer
İstanbul
Bu konu acaba kaç defa daha açılacak? Aynı başlıkla açılmış 4 konu daha var. 😎
20.000 kere de açılsa çözmeye çalışacağız. Herkesin sorunu farklı olabilir.

CPU-Z SPD paylaşın. Farklı RAM'leri yanı sisteme takıp uyumlu çalışmasını bekleyemezsiniz.
APU sistem mi kullanıyorsunuz?
APU da kullansa 8 GB RAM kullanmaz sistem. CPU sormak da saçma bu yüzden, bence... İki kere sormak daha da saçma.

Bir de modülleri tek tek takıp dene tabi.
 
KS
KS
xvaze

xvaze

Hectopat
Katılım
29 Ağustos 2018
Mesajlar
34
İşlemcim Ryzen 5 2600 soldaki eski RAM'im sağdaki ise yeni RAM'im internetten baktığımda CL16 olarak gözüküyordu.
 

Dosya Ekleri

  • B7D25696-485D-482B-91F7-5F00CF022C61.jpeg
    B7D25696-485D-482B-91F7-5F00CF022C61.jpeg
    215,4 KB · Görüntüleme: 64

faskerhat

Femtopat
Katılım
29 Kasım 2021
Mesajlar
12
RAM'leri ayrı ayrı takıp çalıştırdınız mı? Eğer yapmadıysanız yapın ki RAM'lerde tek tek çalıştığında sorun var mı görün. Eğer ikisi de ayrı ayrı 8 GB olarak sorunsuz çalışıyorsa bir uyumsuzluk vardır. Başka bir 8 GB RAM deneme imkanınız varsa onla deneyin bir de.
 
KS
KS
xvaze

xvaze

Hectopat
Katılım
29 Ağustos 2018
Mesajlar
34
Yeni aldığım RAM'i iki farklı slota taktım görüntü gelmedi fakat eski RAM'imi takınca görüntü geldi. Ardından ikisini birlikte taktığımda görüntü alabildim.

Windows ve BIOS ekranı bu şekilde.
 

Dosya Ekleri

  • E9CFE1A9-FCDB-4A61-B979-D31067CD0081.jpeg
    E9CFE1A9-FCDB-4A61-B979-D31067CD0081.jpeg
    67,8 KB · Görüntüleme: 60
  • BCE79F26-DA78-47AB-A889-32230D3B9504.jpeg
    BCE79F26-DA78-47AB-A889-32230D3B9504.jpeg
    75,5 KB · Görüntüleme: 28
  • 13186B01-D7F6-41F9-8455-2E15112E7D8A.jpeg
    13186B01-D7F6-41F9-8455-2E15112E7D8A.jpeg
    102,2 KB · Görüntüleme: 28
  • A7E826E0-F156-4A22-842B-A2C8E9D83474.jpeg
    A7E826E0-F156-4A22-842B-A2C8E9D83474.jpeg
    297,3 KB · Görüntüleme: 23
  • D98BBCBE-40E1-469D-9FF9-DCEDA059A175.jpeg
    D98BBCBE-40E1-469D-9FF9-DCEDA059A175.jpeg
    369,1 KB · Görüntüleme: 49
Son düzenleyen: Moderatör:
Yukarı