16 yaşında boy uzaması çok yavaş

Hprty

Decapat
Katılım
27 Mart 2022
Mesajlar
60
Çözümler
1
Arkadaşlar merhaba. 16 yaşındayım ve boyum 1.70. babam 1.76 annem ise 1.62. Dayılarım 1.78, kuzenlerimin en kısası 1.75.
Bu ölçütlere bakarsanız, ortalama 1.76 boyum olacak, fakat benim boyum aylardır uzamıyor. Küçükken 2 sene yüzme, 2 sene de tenise gittim. Özellikle yüzmenin hiç etkisi olmamış gibi. Uyku düzenim son 1 senedir bozuk. Beslenmem de sıkıntı yok. Ama şunu da eklemeliyim ki, uyku düzeni benden daha beter olan arkadaşlarım bana fark attılar. Ben 1 senedir geç yatıyorsam onlar 3 senedir geç yatıyorlar. 2 sene öncesine kadar 22.00'ı geçirmiyordum düşünün ona rağmen ergenlikteki boy patlaması olayını tam olarak yaşayamadım. Kuzenimde de aynı durum vardı 17 yaşına girecekken 1.68'den 1.80'e fırladı, onun baba 1.78 anne 1.60. Ama ben, aylardır boyum uzamıyor, aslında uzuyor ama 5 ayda 1 cm. Sizce boyum uzar mı? Uzaması için ne yapmamı önerirsiniz? Bu arada tenise devam ediyorum ama boy uzamasını çok etkileyecek bir spor değil.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Ben hızlı uzardım ama boyum 13 yaşında durdu, onu ne yapacağız 😃
7 yıl düzenli basketbol oynadım ve 21 yaşında hâlâ 1mm oynama yok.
Bazen genetiğe göre oluyor öyle şeyler.
Ki senin daha zaten uzama ihtimalin de var aylardır uzamaması çok uzun bir süreç değil.
1-2 yıl uzamazsa falan durmuş olabilir.
Bu el atabileceğimiz bir konu olmadığı için ne yazıkki bir çare yok.
Benim de annem 1.50, babam 1.63, dayım 1.70, amcalarım ortalama 1.80 falan denebilir.
Bazen geni daha düşüğü gösterse bile eşiği baya aşanlar da olabiliyor. Örneğin benim bir kuzenim şu an bana göre daha sağlıksız bir hayat yaşamasına rağmen 1.86 ama benim boy 1.70. Kuzenler arasında en kısa boylu erkek benim herhalde.
Yeni küçük kız kuzenler de benden baya uzun. Kuzen ablalarımı geçebildim sadece 😃
Kız kardeşim de benden 5cm falan kısa. Sanırım ben daha çok anne tarafından, o daha çok baba tarafından almış boyunu. Ama ilginç olan da şu ki kemik yapısı olarak ikimiz de babamıza çekmiş durumdayız. Yani ben biraz bulama olmuşum.
 
Aslında insanın boyunun uzun olması çok da güzel bir şey değil bence çünkü boyun uzunken kısa olmak istersen başaramazsın ama tam tersini eğer 18 yaşının altındaysan boy uzatma iğnesiyle yapabilirsin ya da genetiğinin senin ne kadar uzatacağına bırakırsın.
 
Aslında insanın boyunun uzun olması çok da güzel bir şey değil bence çünkü boyun uzunken kısa olmak istersen başaramazsın ama tam tersini eğer 18 yaşının altındaysan boy uzatma iğnesiyle yapabilirsin ya da genetiğinin senin ne kadar uzatacağına bırakırsın.
Bence sakın böyle bir şey yapmayı aklından geçirme o kadar da büyük bir problem değil boyunun kısa olması.
 
Tamamen genetik bende 18 yaşındayım 173-175 boyum var ebeveynlerimizin boyları çok yakın, 4 senedir uzamadım desem yeridir. 2 kardeşim var (ikizler ve 8.sınıftalar) birisi çok iyi uyur beslenir birisi uyku düzeni sıfır sadece pilav makarna ile besleniyor ama aralarındaki fark 15cm iyi uyuyan 162 diğeri 175.bir arkadaşım da 9.sınıfta 170 falandı aynı boydaydık. Pandemi oldu 1 sene sonra 190 olmuş. Yani ben tamamen genetik olduğunu düşünüyorum. Kimisi ortaokul kimisi lisede boy atıyor. Ama kim daha geç uzarsa o finalde daha uzun oluyor.
 

Geri
Yukarı