Çözüldü 1660 Super sistem oyundan atma problemi

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
İşletim sistemi
Windows 10

İbrahim26

Kilopat
Katılım
22 Şubat 2014
Mesajlar
125
Çözümler
1
Herkese iyi akşamlar diliyorum. 1 hafta önce R5 2600 işlemcili, Gigabyte 1660 Super ekran kartlı ve Gigabyte B450 Aorus M anakartlı bir bilgisayar topladım.

Öncelikle sorunun tam olarak ekran kartından kaynaklandığına emin değilim ama FPS limit ile sorunu giderebilmem bana ekran kartından kaynaklana bileceğini düşündürdü. FPS limit yokken ekran kartı %99 çalışırken FPS limit ile % 40 civarlarında çalışıyor.

Steam üzerinden Witcher 3 oynuyorken bu sorun ile karşılaştım, oyunu açtım yaklaşık 15 20 dakika sonra oyundan attı. Sonrasında oyuna tekrardan giriş yaptım, bu sefer 5 10 dakika içerisinde tekrardan oyundan attı. Ben de FPS'i saniyede 60 kareye sınırlandırdım. Tekrardan giriş yaptım ve bu sefer oyundan atmadan uzun bir süre oyunumu oynadım.

Bu gün ise Watch Dogs oynamak istedim bu sefer Epic Games üzerinden Watch Dogs'a girdim yaklaşık 30 dakika boyunca oynadım ve oyundan attı tekrar giriş yaptım. Bu sefer 5 dakika içerisinde oyundan attı ve Watch Dogs'da herhangi bir FPS limit ayarı göremediğim için FPS'i limitliyemiyorum ve sürekli oyundan atıyor, bunun sebebi ne olabilir?

Ekran kartı ve işlemci sıcaklıkları gayet stabil oyun içerisinde işlemci 60 derece bantlarında gezerken ekran kartı 70 - 78 arası dolaşıyor. Windows 2004 sürümünü kullanıyorum ve ekran kartı sürücüm güncel. Bu konu hakkındaki fikirlerinizi bekliyorum, teşekkürler, iyi akşamlar.
 
Konu artık fazla uzamasın herhangi bir şey yok gibi gözüküyor son olarak RAM ve depolama birimleri kaldı eğer hala sorunu çözemezseniz verin garantiye gitsin.
Ram'de XMP profili açık bir etkisi olabilir mi bilmiyorum. Sorunun neyden kaynaklandığından emin değilim tüm parçalar ayrı yerlerden alındı hepsini tek tek garantiye yollayamam.
 
Öncelikle sorunu tespit etmeniz lazım bir bilgisayarcıya götürün veya herhangi bir yakınınızda PC varsa o pcyle parçaları test edebilirsiniz ancak DDR4 bir sistem olması lazım.(Bilgisayarcıya giderseniz dikkatli olun bir parçanızı çalmasınlar)
 
Şimdilik sorun çözüldü gibi gözüküyor. Bu tarzda herhangi bir hata vermeden oyunların kapanması sorunu ile karşılaşan arkadaşlar için paylaşıyorum. Öncelikle bilgisayarı 40 dakikalık Prime95 ve FurMark testine soktum test sonunda ekran kartı Max 75 dereceye çıktı, işlemci ise 82 dereceye çıktı (Düşük profilli AMD stock fan kullanıyorum oyun içerisinde 55-60 derece arasında geziyor.) Bu iki testin sonunda sorunun bileşenlere yük bindiği için kaynaklanmadığını anladım.

RAM'lerde bir problem olabilme ihtimaline karşı XMP profilini kapattım ve tekrar denedim oyundan atma problemi devam ediyordu. Windows Memory Diagnostic aracı ile RAM testini başlattım, bu test sonucunda da RAM'lerde bir sorun olmadığı ortaya çıktı.

Ekran kartı drıverini DDU yazılımı ile kaldırıp son sürümü tekrardan kurdum bundan sonrasında iki adet mavi ekran hatası aldım ilk seferde "IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL" uyarısını verdi. Araştırdığım kadarıyla genelde sürücü uyuşmazlığından bu hatayı veriyormuş. Bir süre sonra bir mavi ekran daha aldım, onun hata kısmında ise drıverlerden bahsediyordu. Resmini çekemediğim için hatanın tam kodunu hatırlamıyorum. Bu iki hata sonucunda sorunun sürücülerden kaynaklandığını düşündüm.

İlk önce Windows Update kısmından güncellemeleri kontrol ettim herhangi bir güncelleme yoktu. Sonrasında el ile güncelleştirme yapmayı denedim (aygıt yöneticisinden) yine cihaz güncel gözüküyordu. Son çare olarak aslında kullanmayı çok sevmediğim ve tavsiye edilmeyen driver kurma uygulamalarını denemeye karar verdim yaklaşık 19 adet driver kuruldu. Dün akşam ve bu gün yaptığım toplam dört, beş saatlik test sonucunda herhangi bir oyundan atma sorunu ile karşılaşmadım.
 

Geri
Yukarı