Şu an açık lisede okuyorum ve Burger King'de işe başlayacağım yakın bir zamanda ama ailem oraya gitmemi değil de MESEM'e gidip meslek öğrenmemi istiyor. MESEM'de çok az maaş verecekleri için MESEM'e gitmek istemiyorum. 18 yaşımdan sonra meslek öğrenmek için geç mi olur? Siz benim yerimde olsanız ne yapardınız?
Şu an açık lisede okuyorum ve Burger King'de işe başlayacağım yakın bir zamanda ama ailem oraya gitmemi değil de MESEM'e gidip meslek öğrenmemi istiyor. MESEM'de çok az maaş verecekleri için MESEM'e gitmek istemiyorum. 18 yaşımdan sonra meslek öğrenmek için geç mi olur? Siz benim yerimde olsanız ne yapardınız?
Bende bir zamanlar McDonalds da çalışmıştım ileriye dönük pek bir faydası yok en fazla müdür olup ekstra para kazanırsın MESEM de ise güzel bir mesleğe yönelirsen daha iyi olur diye düşünüyorum.
Meslek öğrenmek iyi bir şeydir fakat zanaat işi öğrenmek istersen bir yerden tanıdığın olması lazım. Benim tanıdık vardı beyaz eşya işiyle uğraştım neredeyse 2 yıl boyunca. Üniversiteyle birlikte sürdürdüm. Burger King gibi bir yerde ancak para hesabın kasayı kullanma ve iletişim becerilerin gelişir. Arkadaşın dediği gibi en fazla müdür olursun. Benim uğraştığım meslekte anca teknisyene kadar yükselirsin. Bence bir meslek öğrenip sonra üniversiteye başlamanı tavsiye ederim. 28-29 yaşına gelmiş ustaların çoğu üniversite okumadığı için pişman olabiliyor.
Oraya her zaman girebilirsin ama her yaşta iş öğrenemezsin daha gençsin ailende yanında harçlık parası alıp iş öğrensen yeter şimdiki aklım olsa üniversiteye gitmeyi bırak Anadolu bile okumazdım.
14 yıl önce üniversiteden mezun olduğumda ben de ilk olarak Burger King'de çalıştım. Beden Eğitimi bitirdim ama kendi mesleğimi hiç yapmadım. Her yaşta meslek öğrenebilirsin. Mesela hiç muhasebe tutmayı bilmezken ön muhasebe öğrendim, çalıştım. Hiç dershanecilik yapmadım ama çok istedim. 2016'da sektöre en alttan başladım ve 2020 yılında kendi kurumumu açtım ve bu senenin Şubat ayına kadar işlettim. Şubat ayında daha çok para kazanacağım bir sektör buldum ve dershanemi devrederek geçiş yaptım. Hiçbir mesleğimin eğitimini almadım diyebilirim. Ama bu okuma demek değil tabi. Ben mesela şu anda yaptığım işle ilgili olarak en azından Almanca okusaydım şu anda kazandığımın rahat 2 katını kazanıyor olurdum. Demem o ki hem severek yapacağın bir mesleği öğren hem de okulunu oku. O zaman zor gelmez, lanet etmezsin, aldığın paranın da bereketi çok olur.
Not: Burger King konusunda yazılanlara %100 katılıyorum. Benim zamanımda müdür olan adam hala orada müdür ve ne zaman görsem "Bi çıkamadık buradan" diyor. Müdürlük çok da iyi bir şey değil
Çömez olduğun bir işte az maaş alman normal değil mi? Ben muhasebeciliğe lise 1 de başladım 3 ay boyunca bedavaya çalıştım. Daha sonra haftalık 50 TL almaya başladım böyle böyle devam ettim. Eğer Burger King - McDonald's gibi insanları köleleştiren yerlerde çalışmak istiyorsan sen bilirsin.
Meslek lisesinden çıkmış birisi olarak, ben MESEM'i seçerdim. Staja kadar bile CNC bölümünde neredeyse bir parça düşürebilecek seviyeye geldim MESEM'de direkt olarak sektörün içine giriyorsun, bu hangi meslek olursa olsun. Daha iyi bir şekilde öğreniyorsun. Şu an maaş düşük olur ama 18 yaşına geldiğinde bir fabrikaya girer kendini kanıtlarsan çok daha iyi paralar kazanırsın.
Meslek iyidir ben meslek lisesine gidiyorum bir ara elektrikçidede çalış ustalık belgesi al fabrikada çalış biraz da para biriktir işlek yerlerde genelde makine parçaları satanlar ya da elektrikçiler fazla olmaz işlek bir yerde aç dükkan hem parası güzel hem kendi işini yaparsın ilk zamanlar çok zorlanırsın ama sonra bayağı rahat edersin.
Burger King gibi yerlerde ne uzalır ne kısalırsınız. Sürekli patronlarınızı zengin edersiniz. Benim çevremde çok var öyle 18 - 19 yaşlarında bir işe girip ustalığını alan kişiler. En yakınımdaki arkadaşlarımdan biri bu şekilde asansörde ayda cebine 100 bin aşağısı para koymuyor. Okumayacaksanız, ne yapın ne edin bir meslek öğrenin.