2. el M.2 SSD'nin sağlık durumu %86

• Konuyu başlatan Sk7
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 7
  • Görüntüleme 1.131

Sk7

Megapat
Daha fazla  
SSD veya HDD modeli
WD Black SN750 1TB
Merhaba 2. el M.2 SSD aldım, sağlık durumu %86. iade edeyim mi yoksa normal mi?

1656754381608.png

Tahminimce şu zamana kadar TBW garantisinin %14'üne karşılık gelen miktarda veri yazılmıştır. Bu sağlık verisi genelde diske yazılan veri miktarı veya diskin kendisinin söylediği kalan/kullanılan sağlık yüzdesine göre belirlenir. Siz SMART tablosunu atınca görürüz. Orada zayıf/ölü sektör sayısı, anlık sıcaklık, yazılan veya okunan toplam veri miktarı, aktarım hataları, kaç kere elektrik kesintisine maruz kaldığı vb. şeyleri görürüz.

Hocam testleri bitti sonuçlar bunlar. Ek olarak da 2026 yılına kadar garanti süresi var.

1656756959538.png

1656756971494.png

1656756991973.png

Hocam testleri bitti sonuçlar bunlar. Ek olarak da 2026 yılına kadar garanti süresi var.
Kendi sitesinde yazdığına göre iki kritere bağlı garantisi var. Zaten çoğu SSD benzer şekilde belirli bir süre veya veri yazma miktarı ile garanti altına alınır. Söz konusu olan model şu ikisinden hangisi önce biterse o zaman garanti kapsamı dışında kalır:
1- Fatura tarihinden itibaren 5 yıl
2- Maksimum 600 TB veri yazma

Data Units kısmındaki her bir blok 512 kB diye biliyordum. Öyle hesap edince ~200 TB veri yazıldığı(%33 üzerinde kullanım) sonucuna ulaştım. Ancak diskin kendi raporladığı %14 kullanım oranı ve 600 TBW garanti ile örtüşmedi. Ya blok boyutunu yanlış aldım ya hesap hatası yaptım yada üretici bu diske verdiği veri yazım garantisini artırmış olmalı.

2720 saat açık kalan, 61 kez aç kapa yapılmış ve 32 kez elektrik kesintisine maruz kalmış bu diskte her bir açılışı ortalama 44 saat kullanım ile sonuçlanmış. Bu süreye göre epey yoğun kullanılmış. Belki kısa bir süreliğine chia madenciliği yapılmış olabilir. Veyahut sürekli veri yazımı ile sonuçlanan işler yürütülmüş olabilir. (Yüksek çözünürlüklü video kayıt/düzenleme/render, sürekli oyun yükleyip silme vs.)

"Available Spare/Threshold" kısımları da eskiyip devre dışı bırakılan sektörlerin yerine konulması için yedek olarak bekleyen sektörlerin kalan/eşik değerini gösteriyor. Yani yedek sektörlerin tamamı veya tamamına yakını duruyor. Eskime belirtisi yok. Eşik olarak belirtilen değer de çoğu diskteki gibi %10. Yedekler bu orana düşerse diskten veri kurtarmaya başlamak gerek.

Benim aklıma takılan yer şu zamana kadar ne kadar veri yazıldığıdır. Tam değeri anlayamadım. HD Sentinel programını yükleyip genel bakış sekmesinden özete bakabilir veya SMART sekmesinden yine bu ekran görüntüsündeki tabloya ulaşabilirsiniz.

---------------------------------------------------------------------------
Özet: Diskin önceki kullanımında kayda değer miktarda veri yazılmış ancak hiçbir sektörü öldürecek kadar değil ve diski garanti dışı bırakmaktan epey uzak bir seviyede. Kullanım yüzdesi diskin kendi raporladığı, dolayısıyla üretici garantisi ile ilişkili değer olan %14'tür. Bu da kalan ömür(*) olarak %86'nın gösterilmesi ile sonuçlanır. Fiyatı sıfırına göre en az bu kullanımın oranında(%14) veya faturadan itibaren geçen süre/5 yıl oranında düşükse makul bir alışveriş diyebilirim.

(*) Tekrar hatırlatayım. Bu değer sadece garanti edilen kullanım miktarıdır. Bu oran %0 bile olsa kullanılmaya devam edilebilir. Nitekim Technopat tarafından gerçekleştirilen ölüm testlerinde daha önce Samsung 860 PRO, Crucial P5 ve hatta en kalitesiz modeller arasında yer alan James Donkey'in JD120 modeli bile veri yazım garantisinin çok daha üzerinde miktarda veri yazıldıktan sonra hayata veda etmiştir. Kaynaklar:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Kendi sitesinde yazdığına göre iki kritere bağlı garantisi var. Zaten çoğu SSD benzer şekilde belirli bir süre veya veri yazma miktarı ile garanti altına alınır. Söz konusu olan model şu ikisinden hangisi önce biterse o zaman garanti kapsamı dışında kalır:
1- fatura tarihinden itibaren 5 yıl.
2- maksimum 600 TB veri yazma.

Data units kısmındaki her bir blok 512 KB diye biliyordum. Öyle hesap edince ~200 TB veri yazıldığı(%33 üzerinde kullanım) sonucuna ulaştım. Ancak diskin kendi raporladığı %14 kullanım oranı ve 600 TBW garanti ile örtüşmedi. Ya blok boyutunu yanlış aldım ya hesap hatası yaptım ya da üretici bu diske verdiği veri yazım garantisini artırmış olmalı.

2720 saat açık kalan, 61 kez aç kapa yapılmış ve 32 kez elektrik kesintisine maruz kalmış bu diskte her bir açılışı ortalama 44 saat kullanım ile sonuçlanmış. Bu süreye göre epey yoğun kullanılmış. Belki kısa bir süreliğine chia madenciliği yapılmış olabilir. Veyahut sürekli veri yazımı ile sonuçlanan işler yürütülmüş olabilir. (yüksek çözünürlüklü video kayıt/düzenleme/render, sürekli oyun yükleyip silme vs.)

"Available Spare/Threshold" kısımları da eskiyip devre dışı bırakılan sektörlerin yerine konulması için yedek olarak bekleyen sektörlerin kalan/eşik değerini gösteriyor. Yani yedek sektörlerin tamamı veya tamamına yakını duruyor. Eskime belirtisi yok. Eşik olarak belirtilen değer de çoğu diskteki gibi %10. yedekler bu orana düşerse diskten veri kurtarmaya başlamak gerek.

Benim aklıma takılan yer şu zamana kadar ne kadar veri yazıldığıdır. Tam değeri anlayamadım. HD sentinel programını yükleyip genel bakış sekmesinden özete bakabilir veya Smart sekmesinden yine bu ekran görüntüsündeki tabloya ulaşabilirsiniz.

Özet: Diskin önceki kullanımında kayda değer miktarda veri yazılmış ancak hiçbir sektörü öldürecek kadar değil ve diski garanti dışı bırakmaktan epey uzak bir seviyede. Kullanım yüzdesi diskin kendi raporladığı, dolayısıyla üretici garantisi ile ilişkili değer olan %14'tür. Bu da kalan ömür(*) olarak %86'nın gösterilmesi ile sonuçlanır. Fiyatı sıfırına göre en az bu kullanımın oranında(%14) veya faturadan itibaren geçen süre/5 yıl oranında düşükse makul bir alışveriş diyebilirim.

(*) Tekrar hatırlatayım. Bu değer sadece garanti edilen kullanım miktarıdır. Bu oran %0 bile olsa kullanılmaya devam edilebilir. Nitekim Technopat tarafından gerçekleştirilen ölüm testlerinde daha önce Samsung 860 Pro, Crucial P5 ve hatta en kalitesiz modeller arasında yer alan James Donkey'in JD120 modeli bile veri yazım garantisinin çok daha üzerinde miktarda veri yazıldıktan sonra hayata veda etmiştir. Kaynaklar:

Ilgilniz ve bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. Kullanmaya gönül rahatligiyla devam edeceğim.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı