2 Yıllık Microsoft Edge Deneyimim ve Görüşlerim

Merhaba! Windows 11 incelememden sonra Microsoft Edge incelemesi ile karşınızdayım. Haziran 2020'de bilgisayarımı Windows 10'un 2004 sürümüne güncellediğimde daha hemen hemen yeni bir tarayıcı olan Microsoft Edge'i merak edip yüklemiştim (Tabi o zamanlar, Edge yüklü olarak gelmiyordu.) Biraz kullandıktan sonra Chrome'dan Edge'e geçmeye karar vermiştim ve o tarihten beri aktif bir şekilde Edge kullanıyorum. Hadi, lafı uzatmadan başlayalım.

1660719560951.png
1. Arayüz
Edge, kullandığım süre zarfında büyük arayüz değişiklikleri geçirdi. İlk kullandığım zamanlarda arayüz bütünlüğü biraz bozuktu çünkü simgeler köşeliydi ama genel hatlar yuvarlatılmış tasarıma sahipti. Gelen güncellemelerle arayüzde de değişiklikler yaşandı. Şimdiki 104 sürümüne bakacak olursak, Windows 11 ile birlikte genel olarak uyumlu bir arayüzün olduğunu söyleyebilirim. Simge tasarımları ve bağlam menülerinin saydamlığı Windows 11 arayüzüyle uyumlu. Hele Edge'de daha geliştirilme aşamasında olan Mica efektiyle gerçekten hoş durduğunu söyleyebilirim.

Her ne kadar genel arayüz iyi olsa da, ana sayfa ve haberler bölümünün de iyi olduğunu ne yazık ki söyleyemeyeceğim. Çok fazla bug bulunuyor. Microsoft klasiğidir bu, arayüzsel bir hatası olmayan uygulaması galiba yok Microsoft'un. Neyse, sadede gelirsek, genel olarak ortalama bir arayüzü var. Windows 11 ile uyumlu. Ama ana sayfa ve haberler bölümünün acilen adam edilmesi gerek.

2. Performans
Bir tarayıcının göz ardı edilmemesi gerekenı ve olmazsa olmazı, verdiği performansıdır. Edge'in bu konuda başarılı olduğunu düşünüyorum. Tarayıcı gayet hızlı ve stabil çalışıyor. Chrome'la hemen hemen aynı diyebiliriz. Diğer tarayıcılarla tam bir performans testi yapmadım ama, Edge'in verdiği performansın gayet iyi olduğundan emin olabilirsiniz.

3. Özellikler
Edge'in, ilk çıktığı zamanki haliyle (Ocak 2020) şimdiki halinin (Ağustos 2022) arasında uçurumlar kadar fark var. En çok dikkat çeken fark ise eklenen yeni özellikler. Microsoft 2.5 yıllık süre zarfında Edge'e çok fazla özellikler getirdi. Sonradan eklenen en sevdiğim özellikler şunlar:

-Web Yakalama
-IE Modu
-Dikey Sekmeler
-Koleksiyonlar
-Edge Çubuğu
-Verimlilik Modu
-Siteyi Uygulama Olarak Yükleme
-Chrome Web Mağazası Uzantı Desteği


Daha birçok kullanışlı özellik tarayıcıda bulunuyor. Hepsini yazamayacağım şimdi.

4. Kaynak Tüketimi
Bu konu daha çok düşük sistemli kullanıcılar için önem taşıyor. Edge'in bu konuda pek iyi olduğunu söyleyemeyeceğim. RAM kullanımı ne yazık ki diğer tarayıcılara göre biraz daha yüksek. 1-2 sene önce "Son RAM Bükücü" olarak anılan Chrome bile şu an Edge'den daha az RAM kullanıyor.
1660721986937.png

Sadece Technopat Sosyal'in açık olduğu RAM kullanımı bu şekildedir. Bu RAM miktarınıza göre değişebilir. Mesela 4 GB RAM'i olan birinin bu RAM kullanımı çok daha az olacaktır. Benim RAM'im 8 GB. Edge'in CPU kullanımında da herhangi bir sorunun olduğunu düşünmüyorum. CPU tarafında bence gayet iyi ama RAM kullanımı konusunda geliştirilmesi gerek. Belki de bende bu kadar çok kullanıyordur, bilemem. Şu da var, orta veya üst seviye bir bilgisayarı olan birinin bunu düşünmesine bile gerek yok. Öyle diğer tarayıcılarla uçurumsal farklar yok ama, daha çok kullandığı bariz bir gerçek.

5. Senkronizasyon

Bulut üzerinden veri eşitleme, son birkaç yıldır tarayıcılar için çok önemli bir hal aldı. Yani, oturum açtığımız an parolalarımız, yer imlerimiz kısacası tüm verilerimiz bir anda önümüze gelmeli, değil mi? Edge bunu Microsoft hesabınız üzerinden yapıyor. Bir hatasını görmedim. Oturum açtığınız anda tüm yer imleriniz ve parolalarınız tak diye önünüze çıkıyor. Eşitleme sıfırla özelliği de güzel olmuş. Kısacası Edge bu konuda gayet iyi. Aslında veri eşitleme çoğu tarayıcıda var ama, yine de bu başlık altında incelemek istedim. Önemli bir konu sonuçta.

5. Son Değerlendirme
Aslında Güvenlik ile ilgili bir başlık altında daha incelemem gerek ama, o işlerden pek anlamadığım için yazmadım. Microsoft SmartScreen falan var işte. Ne kadar iyi olduğunu bilemiyorum. Özetlersek Microsoft Edge, bence Internet Explorer'dan veya Edge'den başka tarayıcı indirme dönemini bitirmiştir. Edge varken başka herhangi bir tarayıcının gerek olmadığını düşünüyorum. Tüm işlerinizi rahatlıkla karşılayacaktır. Genel olarak çok sevdiğim bir tarayıcı oldu. Özellikleri olsun, tasarımı olsun, kullanışlılığı olsun gerçekten kaliteli bir işletim sistemi. Ha, pürüzleri de yok değil ama olur o kadar, her tarayıcının pürüzleri ve eksikleri var. Düzeltilecek şeyler.

Bir incelememizin daha sonuna geldik. İyi forumlar dilerim!
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Windows 10'la gelen ilk Edge'den beri kullanıyorum gizlilik için tam uygun değil ama yine normal işlere fazlasıyla yeterli. Şimdiki sürümü Chromium zaten, sayfalarda ve eklentilerde desteklemeyeceği şey yok denecek kadar az.
 
Güzel bir yazı olmuş elinize sağlık.
Ben de formattan sonra kullanmaya karar verdim. Gayet kullanışlı. Haber kısmı kusturuyor ama sürekli saçma sapan ''Bunu yaptı 100000₺ kazandı'' , ''Yetkililer bu açıktan dolayı şu kadar kâr ediyor'' tarzı haberler çıkıyor. Bir de ana sayfa ekranında benim eklediğim sayfalar dışında sürekli yeni ve ziyaret ettiğim sayfalar ekleniyor.
1660726239976.png

Ben buraya sadece Outlook ekliyorum. Daha sonra bir bakıyorum YouTube'da eklenmiş. Bunu bir türlü çözemedim.
 
Güzel bir yazı olmuş elinize sağlık.
Ben de formattan sonra kullanmaya karar verdim. Gayet kullanışlı. Haber kısmı kusturuyor ama sürekli saçma sapan "Bunu yaptı 100000₺ kazandı", "Yetkililer bu açıktan dolayı şu kadar kâr ediyor" tarzı haberler çıkıyor. Bir de ana sayfa ekranında benim eklediğim sayfalar dışında sürekli yeni ve ziyaret ettiğim sayfalar ekleniyor. Eki Görüntüle 1488516
Ben buraya sadece Outlook ekliyorum. Daha sonra bir bakıyorum YouTube'da eklenmiş. Bunu bir türlü çözemedim.

1660726365712.png


Buradan "odaklı" seçeneğini seçersen, o haberleri kapatabilirsin. (tam kapanmıyor ama rahatsız edici hali yok oluyor.)
 
Ben buraya sadece Outlook ekliyorum. Daha sonra bir bakıyorum YouTube da eklenmiş. Bunu bir türlü çözemedim.
Ana Sayfa ayarlarından "Öne çıkan bağlantıları göster"i kapatmanız gerekiyor sanırım.
 
Eki Görüntüle 1488518

Buradan "odaklı" seçeneğini seçersen, o haberleri kapatabilirsin. (tam kapanmıyor ama rahatsız edici hali yok oluyor.)
Ana Sayfa ayarlarından "Öne çıkan bağlantıları göster"i kapatmanız gerekiyor sanırım.
Aşağı kaydırmadığım sürece haberler gözükmüyor ama ziyaret edip ana sayfaya eklemediğim siteler otomatik olarak ekleniyor. Bir türlü çözemedim. Deneyeyim söylediklerinizi.
 
Edge'in arayüzünü beğenmeyen bir tek ben varım sanırım, Chrome'a göre her şey devasa boyutta ve çirkin geliyor bana. Ayrıca hız ve bellek kullanımı konusunda da Chrome çok daha iyi performans gösteriyor benim bilgisayarımda. Her ne kadar Edge sevmesem de güzel yazı olmuş teşekkürler.
 
Edge'in arayüzünü beğenmeyen bir tek ben varım sanırım, Chrome'a göre her şey devasa boyutta ve çirkin geliyor bana. Ayrıca hız ve bellek kullanımı konusunda da Chrome çok daha iyi performans gösteriyor benim bilgisayarımda. Her ne kadar Edge sevmesem de güzel yazı olmuş teşekkürler.
Sizin gibi sevmeyen birkaç kişi daha gördüm. Simgeler Chrome'a göre biraz daha büyük, doğru. Ama bence pek göze batmıyor.
 

Geri
Yukarı