2 yıllık Windows 10 kullanımı ve performans

Katılım
9 Ocak 2018
Mesajlar
9.218
Makaleler
12
Çözümler
241
Yer
Istanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Network/IT Security & Threat Specialist
Selamlar,

Konuyu ortalama ne kadar sürede bir temiz kurulum yapılması gerektiğini merak edenler arkadaşlara fikir vermesi amacıyla açıyorum. Masaüstü sistemimde 2019'un mart ayında disk sorunu yaşandı ve disk servise gitti. Geldikten sonra temiz kurulum ile UEFI Windows 10 kurulumu gerçekleştirdim. O zamandan bu yana herhangi bir format, temiz kurulum gerçekleştirmeden sistemi kullanıyorum. 1809 sürümünde temiz kurulum yapıldı, 3-4 büyük güncelleme aldı, şu anda 20H2 sürümü yüklü.

Sistemde geçtiğimiz aylara kadar net bir performans kaybı göze çarpmıyordu. Son zamanlarda ilk kurulumdaki hızını ciddi anlamda kaybettiğini fark ettim. Diski sürekli periyordik olarak temizleyen biriyim, aşağı yukarı 2 yıl kadar performansta büyük düşüş yaşatmadı. Şu günlerde farede takılmalar, UWP uygulamalarında anormal yavaşlık vs. gibi sorunları yaşıyorum.

Merak eden arkadaşlar için, sürekli uygulama kurulup kaldırılmayan bir sistem daha uzun da götürebilir elbet. Ben çok sık program kurup kaldıran biri olduğum için artıkları da birikti her ne kadar silsem de. Çok sorun yaratmadığı sürece yaklaşık 1 yıl daha kullanmayı, sonra temiz kuruluma geçmeyi düşünüyorum özellikle sun valley güncellemesini temiz kurmayı düşünüyorum.

Ortalama ömür olarak sık kullanılan bir sisteme aşağı yukarı 2-4 yıl biçebiliriz gibime geliyor.

Sizin düşünceniz nedir (Donanımdan bağımsız olarak)?
 
Belli bir düzende değil de gerektiği zaman format atılmalı. Zira sürekli format disklere zararlıdır veya uzun zaman kullanıldığı zaman da yorgun adama dönüşüyor Windows 10.
3-4 Ayda bir format şart.
 

Geri
Yukarı