2016 B sınıfı ehliyet alma rehberi

Katılım
27 Ocak 2012
Mesajlar
14.308
Makaleler
34
Çözümler
41
Yer
İstanbul/Üsküdar
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Active Directory - Security Uzmanı
Profil Kapağı
1522600635
2016 senesi B sınıfı ehliyet alma işleminin baştan sona son derece detaylı bir biçimde anlatıldığı bir rehber konusundasınız :) Amacımız yeni ehliyet alacak gençlerin 7'den 24'e kadar aklındaki tüm soruları gidermek.
Ayrıca 2016 ile birlikte ücret tahsil işlemlerinde bir takım değişiklikler oldu, 10 bankadan 9'u hangi ücreti ne şekilde ve hangi isim altında, hangi miktarda alacağından habersiz. Bu konuda hüsrana uğramaya başlayan çok kişi olmuştur diye düşünüyorum, amacımız insanları bilinçlendirmek, sorunsuz bir biçimde ehliyelerine kavuşmalarını sağlamak.

Kayıt olabilmek için gerekli yaş kriterlerine açıklık getirelim, daha sonra kurs için gerekli işlemlerden bahsedeceğim. Sağlık raporu veya sabıka kaydı gibi belgeler nasıl alınır, hepsinden çok detaylı bahsedeceğiz.
Karışıklığı önlemek için Spoiler ekleyerek, sınıflandırarak aktarıyorum bilgileri, linklere tıklayarak ulaşabilirsiniz.

  • Birinci aşama Sürücü Kursu Kayıt İşlemi : Yaşımı doldurmadan sürücü kursuna kayıt olabilir miyim?
Sevgili arkadaşlar olay çok basit ve nettir, çoğu kişi bu ayrıntıyı vermez sizlere. MEB her yıl başında bir tablo yayınlar, bu tabloda ehliyet sınavı tarihleri ve bu sınavlara kayıt için müracaat edebileceğiniz tarih aralıkları bulunmaktadır. Bu tablo çok önemlidir, masaüstünüze kayıt edin, mutlaka lazım olacaktır.

Adsız.jpg


2016 senesinde 6 adet ehliyet yazılı sınavı MEB tarafından yukarıda belirlenen tarihlerde yapılacaktır. Ve aynı şekilde belirtildiği üzere belirli tarihler arasında bankamatik üzerinden bu sınavlara başvurumuzu yapmaktayız, belirli bir ücret yatırmaktayız.

"18 yaşımı doldurmadan ehliyet kursuna kayıt olabilir miyim" sorusuna gelelim hemen. Evet arkadaşlar, kesinlikle kayıt olabilirsin.
Örnek veriyorum A kişisi 19 Ocak 1998 tarihinde doğdu. Ve 18 yaşına girmeden önce ehliyet kursuna başvurusunu yaptı.

dwada.jpg


A kişisinin 13 Şubat 2016 sınavına müracaat etme şansı kesinlikle yoktur. Çünkü 19 Ocak tarihinde Dünya'ya gelmiştir. Yukarıdaki tabloya baktığımızda 13 Şubat sınavı için başvuruların bitiş tarihi 18 Ocak görünüyor.
Sınav için bankamatiğe müracaat ettiğimiz esnada 18 yaşında olmamız gerekiyor arkadaşlar.
19 Ocak tarihinde doğan birisi hiçbir şekilde Şubat ayı sınavına giremez. Ancak ve ancak 14 Mayıs 2016 tarihli sınava müracaat edebilir.

B kişisinden örnek veriyoruz : 18 Ocak 2016 tarihinde doğduğunu düşünelim. Bu arkadaş 13 Şubat 2016 tarihli sınava müracaat edebilir ancak yalnızca son gün :) Çünkü 17 Ocak tarihine kadar 17 yaşında gözükecektir. Son gün yani gece 12'den itibaren, 18 ocağın akşam 11:59 saatine kadar başvurusunu yapabilir. Yani 18 Ocak'ta doğan biri 17 ocak gecesinden itibaren 18 Ocak gecesi saat 11:59'a kadar bankamatikten kayıt yapabilir. 19 Ocak gecesine kalırsa mecburen 16 Temmuz sınavını beklemek zorunda kalacaktır.

C kişisinden örnek veriyoruz bu arkadaşın doğum tarihini kafamızdan uyduralım 6 Mart 1998 diyelim, 6 Mart doğum günümdür :)
6 Mart'da doğan birisi 17 yaşında kursa yazıldı ve sürücü kursundan direksiyon eğitimi alarak veya almadan yalnızca test, onay sürüşü ile gerekli onayı aldı, bu vatandaş araba sürebilir diyor kursiyer hocalarınız değil mi? Derslerine de bir güzel çalıştı, sınavda boş boş pencereyi gözetlemek istemeyiz değil mi?

Şimdi bu arkadaşın sınava müracaat etmesi lazım, hemen bakıyorum listeye. 14 MAYIS 2016 bana uygun görünüyor ne dersiniz? Kayıtlar 1 Mart 2016 tarihinde başlayıp 18 Nisan 2016 tarihine kadar sürüyor. Ben 6 Mart tarihinde doğmuşum yani 6 Mart 2016'nın ilk saniyelerinde yani Gece 00:01'de 18 yaşıma giriyorum ve devlet beni 18 yaşıdma olarak görüyor. O halde hemen gece 00:01'de Ziraat bankamatiğine koşturuyorum :) Elbette hayır, 6 Mart tarihi sabahı kahvaltınızı yapıp normal insanlar gibi öğle vaktinde gidiyoruz :) 5 Mart tarihinde gidersem "Sen büyü de gel" derler çünkü :)

Kısacası : A tarihindeki sınav için açıklanmış son müracaat tarihinde veya daha önceden doğmuş olmanız gerekmektedir, aksi halde bir sonraki ayı beklemek zorunda kalırsınız.
18 yaşınıza girmeden kursa kayıt olmanızda hiçbir sakınca yoktur.

Sürücü belgeleri için gerekli olacak evraklar aşağıda görmüş olduğunuz gibi :

  • 4 Adet Resim - BİOMETRİK
En önemli noktalardan birisidir, kursa başvuru aşamasında sorun olmasa da Emniyet Genel Müdürlüğü'nden randevu alınıp gidildiğinde, vesikalık fotoğraflar yüzünden sorun çıkmaktadır. Ehliyet kursuna kayıt aşamasında hatanızı giderin, halen daha arka plana kırmızı renk koyduran vatandaşlar var :)
Arka plan beyaz olacak arkadaşlar, HollyWood filmlerinde oynamıyoruz neticede.
Ayrıca resimler BİOMETRİK olmalı, fotoğrafçınıza belirtirseniz yardımcı olacaktır.
Hazır gitmişken 4 değil, 16 tane falan çıkarsınlar, ehliyet randevusu için de lazım olacak 4 adet.
Resimde çirkin çıkmışsanız 16 adet almayın elbette :) Ayrıca ehliyet resminizi 20 defa değiştirmiyorsunuz, beğenmediyseniz tekrar çekmelerini rica edin, önem gösterin derim böyle konulara, sonra alay konusu olmasın arkadaşlarınız arasında :)
Aşağıda doğrusu ve yanlışı ile gösteriliyor :

biyometrik fotograf ornekleri3.jpg


  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi :
Bilmeyen yoktur ancak yinede gösterelim, madem detaylı anlatım var dedik :) Siyah - beyaz olabilir.
Önlü arkalı olmak zorunda, artık ne anlarsanız.
Kartın üzerinde TC kimlik numarası falan yoksa unutun o işi zaten. Bir koşu bağlı olduğunuz ilçenin kaymakamlığına gidip Nüfus Müdürlüğünden yeni bir TC Nüfus Kağıdı çıkartabilirsiniz.

144041.jpg

  • Öğrenci Belgesi ( İlkokul - Lise çağındaki gençler için ) veya Diploma ( Üniversite çağındaki yetişkinler için )
Lise 4. sınıfa gidiyorsanız ya 17 ya da 18 yaşında olacaksınızdır tabi sınıfta kalmak gibi bir durum yaşamadıysanız. Öğrenim süreci devam eden arkadaşlar kendi sınıflarından sorumlu Müdür Yardımcısı rütbesindeki yetkiliye gidip öğrenci belgesi almak istediklerini beyan edecekler, 5 dakika içerisinde ücretsiz olarak verilmesi gerekir.
Bazı okullarda ise Müdür Yardımcısı odası önüne liste asılır, ilgili kişi adını o listeye ekler, yarın gider öğrenci belgesini alır. Öğrenci belgesinde mutlaka Müdür Yardımcısı tarafından kaşe basılmış olması gerekir.

Üniversite öğrencisi olup öğrenim halinde olanlar A4 ağıda bu şekilde kaşelenmiş öğrenci belgelerini talep edebilirler. Benle aynı üniversitedeymiş bu arkadaşımız da :) Aynı belgeyi öğrenim halinde olan lise çağındaki arkadaşlarımız da alabilirler.

5e558eac-aa20-4591-b0a6-f39aee6f20e0.jpg

Eğer öğrenim halinde değilsek, lise bitmiş ve sınavlara tekrar hazırlanıyorsak veya liseyi tamamen bırakıp kuaförde çırak olarak işe girmişsek veya üniversite eğitimimizi tamamlamışsak direkt olarak Lise veya Üniversite tarafından verilen diplomayı götürmeniz gerekiyor. Kopyasını götürebileceğinizi sanmam zira kaşeli olması önemli bir durum, ancak hiç merak etmeyin, sürücü kursu ile işiniz bittiğinde ( Ehliyet sınavını başarılı bir biçimde geçtikten sonra) diplomanızın aslını tekrar alabilirsiniz, bir dosya içerisinde teslim edilecektir.

c21d8e6c-ae7e-4de0-a014-e4f527db3df2.jpg


  • Sağlık Raporu
Sağlık raporu ihtiyacının temel ihtiyacı gözlerdeki bozukluk derecesini tespit etmektir. Ayrıca eli, kolu, ayağı sorunsuz, kontrolleri sağlayabilecek birisi olduğunun da anlaşılmasını sağlar.
Gözünüzde bir bozukluk yoksa en yakın aile hekiminize giderek tamamen ücretsiz bir biçimde sahip olabilirsiniz bu rapora. Size uzaktan harfler okutulacaktır, problem yoksa zaten sıkıntı yaşamadan alırsınız.

Gelelim gözlerinde bozukluk olan, uzağı göremeyen veya kusurlu görüşe sahip kişilere. Bu kişiler aile hekimine gittiğinde tahminen duvardaki harfleri okuyamayacaklardır.
Ve aile hekiminizin gözünüzdeki bozukluk derecesini raporda belirtmesi gerekmektedir. Eğer sağlık ocağı gibi imkanları kısıtlı bir yerdeyseniz mecburen daha büyük bir hastahaneye gidip oradan raporu almanız gerekmektedir. Göz ile alakalı bölümü bulunan bir hastahane ihtiyacınız olur yani.

Ayrıca raporda göz kusuru belirtilirse araç sürüşü esnasında gözlük veya lens kullanımı zorunlu hale geliyor.
Önemli, yaralanmalı veya Allah korusun ölümlü bir kaza sonrası gözlük kullanmadığınız anlaşılırsa hatalı kişi konumuna düşebilirsiniz.

Özel hastahanelere de gidebilirsiniz, ek olarak muayene ücreti alınır doğal olarak, ben öyle yapmıştım.
Kısacası gözler sağlam ise aile hekimine, gözler bozuksa ve aile hekimliğinizde göz bölümü mevcutsa yine aile hekiminize, eğer aile hekimliğinizde göz ile alakalı kontrolleri sağlayacak imkan yoksa ve gözünüz bozuksa mecburen göz bölümü bulunan bir devlet veya özel hastahaneye gitmeniz gerekmektedir.

Aile hekimliği ve devlet hastahaneleri ücretsiz bir biçimde bu raporu size teslim ederler.

  • Birde sürücü kursuna götürmeye ihtiyaç duyulmayan belgeler var, orada zaten bu belgeleri doldurmanız istenecektir.
  • Sabıka kaydı beyan dilekçesi, adres beyanı, imza örneğiniz, müracaat formu ve sözleşmeleriniz orada karşınıza koyulur ve doldurmanız istenir. Siz yukarıda bulunan maddelere dikkat edin.

Bunun haricinde hiç direksiyon dersi almazsanız kurs ücreti ile birlikte 1100TL civarına gelmesi gerekiyor.

Eğer direksiyon dersi talep ederseniz bu rakam 1500'lere bile gelebilir. Araba sürmeyi bilen bir kişi ortalama 1100TL ücret ile tüm işlemlerini halledebiliyor 2016 senesinde." bunun ile değiştirir misiniz : "700TL'lik harcın haricinde 2016 senesi ile birlikte artış yaşanan sürücü kursu ücretlerini de hesaba katarsak 1300TL kurs ücreti + harçlar + fotoğrafçı masrafı gibi etkenler de göz önüne alınırsa en azından 2000TL ücret söz konusu olacaktır. Alacağınız her ders başı bu ücret artmaktadır doğal olarak. 2015 senesinde kurs ücretleri, sürücülüğü olan adaylar için 350TL'den başlayıp 500TL'lere kadar değişmekteydi, 2016 ile birlikte kurs ücretinde ciddi bir patlama yaşandı.

Devletin sizden alacağı ücretleri belirtelim :
  1. Yazılı Sınav Harcı : 60TL
  2. Direksiyon Sınavı Harcı : 60TL
  3. Şoförler odası dosyası : 10TL
130TL kadarlık ücret direksiyon sınavını kazanıncaya kadar olan kısımda alınıyor. Bunun ehliyeti alırken Devlet'e vereceğimiz 402TL harç, 20TL hizmet bedeli (Emniyet Genel Müdürlüğü'ne aktarılıyor sanırsam) ve 108TL kart bedeli mevcut. Verdiğim değerler 2016 için günceldir. 2015 tarihinde 381TL civarındaydı mesela harç ücreti, 2016 ile artış yaşamdı.

  1. B Sınıfı Ehliyet Harcı : 402.90TL
  2. Kart Bedeli : 108,50TL
  3. Hizmet Bedeli : 20TL
Devlete yanılmıyorsam 660TL kadar para veriyoruz, MEB gibi farklı kurumlara da gidiyor bu para. Bunun haricinde hiç direksiyon dersi almazsanız kurs ücreti ile birlikte 1100TL civarına gelmesi gerekiyor.

Eğer direksiyon dersi talep ederseniz bu rakam 1500'lere bile gelebilir. Araba sürmeyi bilen bir kişi ortalama 1100TL ücret ile tüm işlemlerini halledebiliyor 2016 senesinde.

20TL hizmet bedeli ise Emniyet Genel Müdürlüğü'ne aktarılıyor sanırsam. Gerçi 20TL hak edecek bir iş yaptıklarını sanmıyorum, abartılı buluyorum vergi rakamlarını.

Ehliyet Harç - Kart bedeli - Hizmet Bedeli ücretlerinin nerelere, nasıl yatırılması gerektiğini aşağıki bölümlerde çok net anlatacağım. Çok önemli bir konu, bankaların bu konuda hakkında pek bilgisi yok şu sıralar. Okumadan geçmeyin derim. Spoiler başlığını bu şekilde belirtirim mutlaka.

Arkadaşlar bahsettiğim gibi devlet yalnızca MEB'in sınavından kaç aldığınıza ve sürücü kursunun verdiği diplomaya bakar. İsterseniz hiç derse katılmayın, isterseniz hiç çalışmayın ve sınavda da salların, 70 alırsanız sorun yok. Direksiyon derslerine para akıtmak zorunda da da değilsiniz. Sürücü kursunuz kontrol amaçlı bir kereliğine deneme sürüşü yaptıracaktır isteğiniz halinde. Uygun görürlerse zaten ders almazsınız.

  • Yazılı Sınav Hakkında - Kalma Durumunda Ne Olur?
Yazılı sınavımız, konunun en başında bahsettiğimiz tarihlerde yapılır. Belirtilen tarihler arasında 18 yaşınızı doldurmuş biçimde müracaat ettiyseniz sınava gireceğiniz okul belirlenir, hangi okula gideceğinizi ise sürücü kursunuz size bildirecektir. Bir kağıt ulaştırırlar size veya arayıp bildirirler, sizler de ulaşabilirsiniz bu bilgiye.

Yazılı sınav çok basittir, 70 puan almanız halinde başarılı sayılıyorsunuz, 69 alan başarısız sayılır ve tekrar girmek zorunda kalır.
Başarısız olmanız durumunda 3 defa daha, toplamda 4 defa yazılı sınava girme hakkınız vardır. Eğer 4 defa yazılı sınavdan kalırsanız sürücü kursuna vermiş olduğunuz paralar ve o zamana kadar direksiyon - yazılı sınav harç bedelleri tamamen çöpe gidecektir. En baştan müracaat etmeniz gerekecektir, tüm sınavlara tekrar girmeniz gerekmektedir.

  • Direksiyon Sınavı Detayları - Neler Yapılmalı - Neler Yapılmamalı - Geçme ve Kalma Durumları?
Direksiyon sınavımız acemi adaylarımız için biraz zorlu geçebilir, özellikle de araba sürmeye kursa kayıt tarihinden itibaren başlayanlar için daha da zorlu olacaktır. Eskisi kadar baştan savma değil artık sınavlar.
3 adet komisyon görevlisi aracınızda bulunacaktır ve kalkış öncesi kontroller, direksiyon hakimiyeti, kalkış ve duruştaki başarı, ileri - geri gitme, ve en önemlisi de tek seferde park etme gibi unsurlarda kesinlikle gözünüzün yaşına bakmıyorlar :(

Direksiyon sınavından geçmek için ilk seferde 4 hakkımız mevcut, eğer 4 defa üst üste geçemezsek sürücü kursuna kayıt olunup ücretler tekrar yatırılırsa 4 hakka daha sahip olunabilir, toplamda 8 hakkınız var. Ek 4 hak için fazladan para veriyorsunuz.

  • Direksiyon Sınavında Yapılan Hatalar - Yapılması Gerekenler
arac-park-etme-teknigi.jpg


İlk olarak heyecan yapmıyoruz, savaşa gitmiyoruz neticede. (Araba kullanmayı iyi derecede biliyor olsam da ilk hareket anında ben de heyecan yapmıştım) Heyecan normaldir, yalnızca eliniz ayağınız titrerse sorun olur :)

Arabaya binince ilk olarak komisyon görevlileri ile tanışın, selamlaşın. Öküz gibi gaza basıp gitmeyin :) Biraz kaynaşın insanlarla, ne kadar samimi olursanız o kadar şansınız artar, insanlar samimi oldukları insanlara biraz tolerans gösterebilir.
Daha sonra aynalarımızı kontrol ediyoruz ve emniyet kemerimizi takıyoruz. Komisyon görevlileri için de aynı uyarıyı tekrarlıyoruz, herkes kemerini takmadan aracı kıpırdatmıyoruz.

Aracı boşa alıp anahtarı yarım tur çeviriyoruz, göstergedeki işaretler eksilince yarım tur daha çevirip aracın motorunu çalıştırmış oluyoruz. Buraya kadar her şey çok basit.

Aracı kaldırma aşamasında sakın ha sakın gaz vermekten çekinmeyin. Çoğu araç benzinli olduğu için zaten gaz yemeden kalkmıyor düzgün bir biçimde. Ayrıca gaz - debriyaj pedalları da kasıtlı olarak saçma sapan seçiliyor bu modellerde, bilen adam bile aracı istop ettirebilir bir ihtimal.

Aracı sessiz kaldırmak için gaz vermekten korkmuyoruz arkadaşlar. Kimse karışamaz gaza basmanıza, öyle bir Dünya yok. Vurun dediysek öldürmeyin elbette :)

Aracı hareket ettirirken sol sinyalinizi verin, vitesi 2'ye yeterince hızlandıktan sonra geçirin. Araç devrini almadan 2. vitese geçirilmemeli.

Gaza gelip 3. vitese asla atılmamalı, 2. viteste usul usul gideceksiniz. Sizi hafif rampada durdurup kalkmanızı isteyecekler. Bir zahmet öğrenmiş olun debriyajın kavrama noktasını. Gaz vermeden rampada araç kalmaz, asla unutmayın.

Düz bir yolda 25 metre kadar geri geri gelmeniz istenecek, çok basit, aracın arkası kaldırıma yanaşacak gibi olursa direksiyonu hafif sola, aynı şekilde yola yanaşırsa da hafif sağa kırarak dengeleyebiliriz.
Tüm bunlar yapılırken dörtlülerimizi yakmayı unutmuyoruz.

Zurnanın dat dediği yer ise tek seferde geri geri park etmektir. Bunu burada anlatamam elbette, sizin bunu zaten öğrenmeniz gerekmekte. Sadece yarım debriyaj ile ufak ufak geri manevra yapmayı öğrenmenizi tavsiye edebilirim. Tam debriyaj ile asla park edemezsiniz.

Benim gibi İstanbul kalabalığında sürekli araç park ederseniz bir süre sonra ustası oluyorsunuz zaten, sadece yaklaşmanız gereken noktayı iyi belirleyin, arka tekerlek kaldırım çizgisine yaklaşınca tam tur toplayıp aracın burnunu içeri sokun hepsi bu.

Ayrıca aynadan kontrol ederek araba falan park edilmez :) Sağ kolu sağ koltuğun arkasına atmadan inanın işiniz çok daha zorlaşır, görüş açısı olmadan ben bile park edemem dar alanlara.

Park esnasında teker kaldırıma değerse anında diskalifiye olursunuz. Park alanında memurlar nöbette beklemektedir, en ufak temas veya 2. deneme girişiminde anında koltuktan indirilirsiniz. Araç içerisindeki komisyon üyeleri müsade etse de dışarıda nöbet tutan memurlar asla göz yummaz.

Büyük harflerle not geçelim, sürücü kursundan Motorlu Taşıt Sürücüsü Sertifikasını altıktan sonra trafiğe çıkamazsınız, ehliyetsiz bir bireyden farksız bir muamele görürsünüz. 3000TL cezası + kaza esnasında oluşan hasardan siz sorumlu tutulursunuz. Karşı taraf dava açması halinde bir takım haklar da elde edebilir, tamamen karşı tarafın insafına kalırsınız. %100 haklı olmanız hiçbir şeyi değiştirmez, asla haklı olamazsınız.

Sürücü Sertifikası, Ehliyet Yerine Geçmez - Trafiğe Çıkmanız Yasaktır - Cezası Büyüktür - Sorumlulukları Ağırdır

Arkadaşlar direksiyon sınavını da kazanırsanız sürücü kursunuz zaten çok kısa bir süre içerisinde bilgi verir size. Bu aşamadan sonra sürücü kursu ile bağlarınız kesilecektir. Sürücü kursu belgelerinizi bir dosya içerisinde teslim eder, sizler ise bu belgelere bir takım belgeler daha ekleyerek Emniyet Genel Müdürlüğü'nden randevu alırsınız ve saatinde orada olup işlemleri gerçekleştirirsiniz.

İşte ben sizlerin bu aşamada sorun yaşamanızı istemiyorum, 2016 yılı ile artık hiçbir ücret EMG tarafından teslim alınmamaktadır. Tüm harç ve bedeller bankalara yatırılır, makbuz ile EMG'ne gelinir. EMG (Emniyet Genel Müdürlüğü)

  • Sürücü kursunuz dosya içerisinde aşağıdaki belgeleri size teslim edecek ve yollarınız ayrılacaktır :
  1. Kurs için yatırdığını ücretlerin tüm makbuzların aslı (gerçeği)
  2. Özel Motorlu Taşıt Sürücüsü Sertifikası
  3. TC Nüfus Cüzdanı önlü arkalı fotokopisi (Verilmezse kendiniz çektirebilirsiniz)
  4. Sürücü kursuna kayıt olurken aldığınız Sağlık Raporu - Ve bu sağlık raporunun 1 yıl geçerlilik süresi vardır. Sertifikayı aldığınız tarihten itibaren 1 seneyi aşkın süredir ehliyete çevirme işlemi yapmamışsanız tekrardan sağlık raporu almanız gerekmektedir.
  5. Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursuna Müracaat Formu : Bu belgeyi ilk kayıt esnasında doldurmuş olacaksınız.
  6. Ayrıca sertifika defteri verilebilir, direksiyon sınavınızı geçtiğinize dair ancak gerekli değildir. 2. maddedeki sertifika zaten sınavı geçtiğinizin delilidir.
  7. Son olarak kayıt esnasında sizden 4 yerine 8 adet fotoğraf almışlarsa 4 tanesini geri verirler ki EMG randevusunda kullanasınız diye. Fotoğraflar için gerekli kriterler üst taraflarda detaylıca belirtildi. Sürücü kursunun kabul ettiği resmi EMG kabul edecek diye bir kural yok, fotoğraf uygun değilse reddedilirsiniz, mesai saatleri içerisinde ise fotoğrafçı aramak zorunda kalırsınız, hatta ve hatta randevunuz yanabilir.

Büyük harfler ile yazıyorum, bu kısım en önemli kısım. 2016 senesi ile birlikte tüm harç ve bedeller bankalar tarafından kabul edilmektedir. EMG hiçbir ücret talep etmemektedir, bankalardan dolaylı olarak aldıkları 20TL hizmet bedeli var tabi. Dikkatli okuyun bu kısmı, 10 bankadan 9'u bu harç bedellerini hangi isim altında, nereye ve kaç TL şeklinde yatıracağından habersiz. Bu kısmı dikkatli okuyalım.
Öncelikle aşağıdaki siteye giriyoruz ve "Randevu Al" butonuna tıklıyoruz :
SÜRÜCÜ BELGESİ RANDEVU

dwadwa.jpg


Daha sonra aşağıdaki kısımdan "İlk Defa Müracaat" ve "Şehir" bilgilerini giriyoruz.

wdadwadwa.jpg


Sayfayı aşağı kaydırdığımızda seçili ilde bulunan tüm EMG şubeleri görüntülenecektir. Kontenjan olan bir EMG şubesi bulabilirsek geçiyoruz ve saatini belirliyoruz. Mümkün mertebe öğleden önce veya öğleni seçin, mesai saatinin sonuna doğru problem yaşanırsa zaman yetersizliğinden randevunuz yanar. Sabah saati aksilik yaşasanız da geniş geniş halletme imkanınız olur :)

dwdawdwa.jpg


Kayıt işlemi için bir takım bilgiler istenecektir, daha sonra E-Mail adresinizden onay istenecektir.
Şifresini bilmediğiniz veya unuttuğunuz Mail adreslerini sisteme girmeyin, aksi taktirde doğrulama işlemini gerçekleştiremezsiniz.

Onaylama işleminden sonra bir ekranda size bilgileriniz ve referans numaranız verilecektir. İster ekran görüntüsü alın ister yazıcıdan çıkartın bu ekranı, isterseniz de referans numarasını köşeye kaydedin yeter.

Zaten kimse sizden referans numarası istemez EMG'de. Kimliğinizin yanınızda olması bile yeterli, önlerindeki listeden hangi saatte kimin gelmesi gerektiği yazıyor.

Kontrol amaçlı siteden "Randevu Durumu" seçeneğine tıklıyoruz ve kontrol ediyoruz :

dwadwa.jpg


Aşağıdaki gibi bir sonuç çıkması gerekecektir. Randevu tarihi geçmiştir diye yazmaz tabi sizde, referans numarası gibi bilgiler de yer alacaktır bu sayfada.
Bu sayfayı gördükten sonra gerekli evrakları hazırlıyoruz.

hgtrfgtf.jpg


  • Gerekli Belgeler (Ardından harçları hangi bankalara ne şekilde yatıracağımız anlatılacak)
  1. B sınıfı ehliyet 2016 harç bedeli : 402.90TL
  2. A-F-H sınıfı ehliyet 2016 harç bedeli : 133,70TL
  3. EDG sınıfı ehliyet 2016 harç bedeli : 672,10TL
2015 tarihi için geçerli olan harç bedeli (381TL) yatırılırsa geçersiz sayılır, 2016 senesi harç bedeli olan 403TL'ye tamamlanması gerekir.
Harç bedelini 3 büyük Devlet bankasına sorunsuz bir biçimde yatırabilirsiniz. Ziraat - Halk - Vakıf bankaları sorunsuz tahsil edeceklerdir 402.90TL 2016 harç ücretini, bu konuda sorun olmaz.
Vergi Dairesi olarak : Hisar Vergi Dairesi seçilir, gerçi bankadaki elemanlar bunu zaten bilir.


  1. Kart Bedeli : 108.50TL (Önemli bir nokta, nereye nasıl yatacağı anlatılacak )
  2. Hizmet Bedeli : 20.00TL ( Önemli bir nokta, anlatılacak aynı şekilde )
Arkadaşlar bu 2 ödeme 2 farklı alana aittir. Eskisi gibi 128 küsür TL direkt olarak Devlet'e Hisar Vergi olarak yatırılmıyor. Tek makbuz ile 129TL yatırılırsa yalnızca Kart Bedeli için geçerliliği olur, Hizmet Bedeli yatmamış olur. Devlet az parayı kabul etmez ancak çok para vermek isteyeni reddetmez, çok para yatırılırsa bedel ödenir, sorun yaşanmaz. İlla 108.50 olmak zorunda değil, 110 da yatırabilirsiniz.

Ayrı ayrı 2 adet makbuz gerekiyor. Kart bedeli Hisar Vergisi olarak 108,50TL ödeniyor ve makbuzu alınıyor.
Hizmet bedeli ise 20TL yatırılıyor, bu para ise EMG'ye gidiyor. Yani 2 farklı yere gidiyor para. Bu iki parayı birleştirip tek makbuzda tek adrese yatıramazsınız. Öyle olursa Kart Bedeli için 130TL yatırmış gibi olursunuz, fazladan para harcarsınız, Hizmet Bedeli için ayrıca bir yükleme yapmanız gerekir.

Bankalara yanlışlıkla 130TL Hisar Vergisi olarak yatıran birileri olursa aynı gün içerisinde banka mesai saatleri içerisinde ulaşıp parasını geri isteyebilir, ertesi güne kalırsa bir dilekçe veya form yazmanız gerekmekte. Yani biraz uğraşmanız gerekir. 15TL para için uğraşacağınızı sanmam ancak isteyene nasıl olacağını da anlatmış olduk. Devlet fazla para kabul ediyor kısacası.

Gelelim bu 402.90TL para harç bedeli - 108.50TL Kart Bedeli ve 20.00TL Hizmet Bedelinin hangi bankalardan ne şekilde yatırılacağına.

BU NOKTAYA DİKKAT EDELİM :


402.90TL parayı Ziraat bankasına yatırabilirsiniz. Bunun haricinde Halk - Vakıf bankası da sorunsuz alır.
İş Bankası gibi özel bankalar da hiçbir problem yaratmadan bu ücreti sizden tahsil edebilirler, eski sistem nasıl olsa.

Ancak 108.50TL Kart Bedeli ve 20.00TL Hizmet Bedelini Ziraat Bankası'na yatıramazsınız şu sıralar. Belki ileride bir düzenleme gelir, tüm bankalar almaya başlar.
Ancak şuan Ziraat Bankası'na böyle bir ödeme yapamıyorsunuz.

En temizi Vakıf Bank'a gitmek arkadaşlar. Vakıf Bank'a gidiyorsunuz ve 2 ayrı bedeli 2 ayrı makbuz ile ödüyorsunuz.

108.50TL Hisar Vergisi oluyor, 20TL ise Hizmet Bedeli, EMG alıyor sanırsam o parayı da.
Bu şekilde 2 adet makbuz + 1 adet 403TL'lik harç makbuzu elinizde bulunuyor.


  • Günün sonunda Randevu için gerekli olan belgeler şu şekilde olacak :
  1. Yukarıda bahsettiğim 3 farklı ödeme makbuzu : )402.90TL - 108.50TL - 20TL)
  2. Nüfus Cüzdanı aslı - Yıpranmışsa veya mühürde sorun varsa sıkıntı yaşarsınız. Bu durumda bağlı bulunduğunuz ilçenin Kaymakamlığında bulunan Nüfus Müdürlüğü'ne gitmeniz gerekir.
  3. Güncel adres bilgileri - Sürücü kursunun size verdiği Kursa Müracaat Formunda gerekli bilgiler var, ayrı bir evrak götürmenize gerek yok.
  4. 2 adet Biometrik fotoğraf, dişler görünmemeli, yukarıdaki bölümlerde anlatılıyor nasıl olacağı.
  5. Nüfus Cüzdanı fotokopisini sürücü kursu zaten dosya içeriğine dahil eder.
  6. Aynı şekilde sağlık raporunuz da o dosyada bulunur.
  7. Kan Grubu Kartı : İşiniz acele ise özel hastahane veya işletmelere gidiniz, aile hekimleri ücretsiz verir ancak 1 gün bekletir.
  8. Son olarak sürücü sertifikanızı götürmeniz gerekiyor.
Kısacası sürücü kursu zaten derleyip toplayıp bir dosya verir elinize, siz nüfus cüzdanınız ve harç makbuzlarınız ile EMG randevuya gidersiniz. Belgelerin sorunsuz ve eksiksiz olması gerekir.

EMG'ye girdikten sonra yapacaklarınızı da çok kısa anlatıp sonlandıracağız :)

Yukarıdaki belgeler ile zamanında EMG kapısına varıyoruz. İçeri girerken telefonumuzu X-R cihazından geçirmiyoruz demeyeceğim tabi :) O kadar detaya inmeyelim :)

İçeri girip direkt olarak kendinizi "Parmak İzi Odası"na atıyorsunuz. Bu bölümde önce belgeler kontrol edilir, sorun yoksa parmak izi kayıt işlemine geçilir. Parmak izi verdikten sonra asıl odaya geçersiniz.
Bu odada işlemleriniz yapılır ve günün sonunda 1 hafta falan sonra gel, kartını al denir.

Aslında 5 dakikalık iştir ancak koskoca EMG binasında bu işler için adam akıllı 2 kişi görevlendirildiği için uzar da uzar. 20TL hizmet bedeli alırlar, bir EMG bir ev, bir ev bir EMG 20 defa mekik dokuttururlar adama.
Tepkimi de belli etmeyi de hak etmişimdir hani :)

  • Yukarıdaki süreçleri tamamladıktan sonra ehliyetim elime almadan önce araç sürebilir miyim?
Kanunlar buna izin vermiyor, EMG randevunuzu başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra EMG veritabanında isminiz görünecektir. Yani bir polis çevirdiğinde size ehliyetsiz muamelesi değil, ehliyetini unutmuş insan muamelesi yapılması gerekiyor.

Ehliyeti evde unutmanın cezası 2015 yılında 189TL olarak güncellenmiştir. 2016 tarihinde herhangi bir değişiklik yapılmadı diye biliyorum. 200TL cezası var kısacası bu işin.

Ancak hiçbir şekilde kartı elinize almadan trafiğe çıkmanızı önermiyorum. Çevirme ufak bir sorun çıkartacak olsa bile olası bir kaza durumunda ortaya ne manzara çıkacağını ben de kestiremiyorum, elinizde ehliyet yok neticede :) Sabredin demekten başka bir şey gelmiyor elimden. (Rehberi yazan arkadaşın böyle dediğine bakmayın, asıl sabırsız ta kendisi :) )










 
Son düzenleyen: Moderatör:
Kısmetse bende bu gün sınav harcını yatıracağım.

Yeni dönemde kurslara taban fiyat uygulaması yapıyorlarmış. Ben 590 TL'ye kaydoldum yılbaşından önce 10 saat direksiyon dersim var, arkadaşım yıl başından sonra 1.300 TL'ye kaydoldu onunda 13 saat. Her yeri aradık hepsi 1.300 tl diyor. Gerçekten inanılmaz :D
 
Zamaninda bunlarim hepsini kendi basima ogrenmek zorunda kalmistim :) Basvuru yapacak arkadaslar icin guzel bir konu olmus tesekkurler :)

Ayrica direksiyon sinavi icin bir sey de ben soyleyeyim. Komisyondan birisiyle konusurken her ne kadar kendinize guvenseniz de yoldan gozunuzu ayirip bir sey soylemeyin :D Ben yuzune bakmadan konusmak ayip olur diye yapmistim boyle ve aninda puanimi kirmislardi :D
 
Bu arada artık araç içinde de bir takım sorular soruluyormuş. Bu soruları cevaplayazmasınız sınava başlamıyorlarmış. Ben geçen sene aldım iyiki yaşım dolunca hemen almışım. :)
 
2016 başlarında harç ücretlerini sorunsuz yatırmak emin olun direksiyon sınavından daha zordur :)

Kursiyer ücretlerinde değişimden haberim yoktu bu arada, o halde 1300'den aşağı alınmaz herhalde :)
 
2015 Aralık ayında yazılı sınava girdim. Geçen haftada direksiyon sınavını geçtim. Şimdi ben stajyer ehliyet mi alacağım?
Ayrıca eski tip ehliyet mi yoksa yeni tip ehliyet mi alacağım?
 
Yanlış Bilgilendirme !
Evet stajyer ehliyet alacaksın, yeni tip ehliyetler icin randevular Ocak ayinin 4'ünde başladı. Yeni tip stajyer ehliyetin olacak.
Stajyer almaz, önemli olan kayıt tarihi. Arkadaş 2016'dan önce sınava girmiş yazılı sınava. Direksiyon sınavına 2016 dan sonra girse de bir şey olmaz. Yani bunu birkaç ehliyet kursu veren yerler söyledi.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Yeni konular

Geri
Yukarı