2020 Ekonomik Krizi

lordRago

Kilopat
Katılım
1 Şubat 2017
Mesajlar
1.284
Makaleler
4
Çözümler
10
Yer
Ankara
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Yıl 2020

Piyasalar, ilk olarak İran-ABD kriziyle gerildi. Daha sonra ise Covid-19'un (Koronavirüs) Çin'de yayılmasıyla beraber endişeli bir bekleyişe girdi. Çünkü çoğu büyük firmanın, normal bir şekilde Çin'de fabrikası vardı ve bu virüs yüzünden üretimleri durabilirdi. Beklenen oldu ve çoğu firmanın üretimi durdu veya başka bir ülkeye kaydırıldı.

Virüsün Globalleşmesi

Virüs ilk önce Çin'in komşu ülkelerinde görülmeye başladı. Daha sonra ise, virüs krizi varken insanlar seyahat etmeyi terk edemediği için, Dünya'nın dört bir yanına ulaştı. Şu an ki sayılara göre ise 113.584 teşhis edilmiş vaka var. Milyonları görmemiz sadece zaman meselesi.

Soru: Peki ama virüs o kadar da tehlikeli değil ki?
Cevap: Medya... Önemli olan ölme ihtimalimiz değil; insanların kaygısı ve onları istismar eden kişiler. İşte ekonomik krizinde başlangıç yeri burası. Korku yüzünden evine kapanan insanlar, nasıl çalışacak veya alış-veriş yapacaklar? Bu tarz düşüncelerle beraber ülkelerin kendi şehirlerinde OHAL ve karantina uygulamalarına başlamış olması, ileri ki yıllar da indirim ismi olabilecek ''Kara Pazartesi'' olayının gerçekleşmesine zemin hazırladı. Amerika'da piyasalar durduruldu, Rusya'da OHAL ilan edildi, Lübnan iflas ettiğini açıkladı. Ve bu olaylar daha başlangıç. Şimdiden stok yapmaya veya kendinizi güvende hissedebileceğiniz bir alan kurun. Çünkü, bu gidişle toplumlara virüsten çok ekonomik kriz zarar verecek.

Rusya-ABD gerilimi: Petrol Bolluğu

Amerika bir ülkeyi nasıl sıkıştıracağını iyi biliyor. Rusya'yı ise ilk önce petrol şirketine yaptırım uygulandı. Daha sonra ise Arabistan üzerinden piyasaya ihtiyaç fazlası petrol sürerek fiyatları, Rusya'nın petrol üretim maliyetinin altına indirmeye çalışıyor. (Brent petrol bir gün de %25'ten fazla değer kaybetti.) Bazı analistlere göre ise petrol 20 doların altını görebilirmiş. Bu da Rusya ve İran gibi ekonomisi kötü olan petrol üreticilerini, ekonomik olarak daha dibe çekeceği anlamına geliyor. Tabi bu olaylar bugüne özel şeyler. Yarın bile ne olacağını bilemezken, bu konular hakkında iyi bir şey söylememiz çok zor.

Peki Türkiye bu işin neresinde?

Şu anlık Türkiye de virüsün görülmemesi, turistler üzerinde ''Türkiye temiz bir ülke'' imajı bırakıyor. Bu da tatile çıkmak isteyen insanlar için güzel bir tercih olacağı anlamına geliyor. Petrol gibi üretim ve tüketim sektöründe kullanılan maddelerin fiyatının düşmesi, ithalatçı konumdaki Türkiye için indirimlerin ve ekonomik rahatlamanın habercisi. Benzine şu anlık 70 kuruşa kadar indirimin gelmesi bekleniyor. Önümüzdeki günlerde piyasanın iyice netleşmesi, indirimlerin gelmesini hızlandırabilir. Bu da halk üzerinde ki bazı baskıların azalmasına yol açabilir. Tabi insanlar, İtalya'da ki gibi dışarı çıkamazlarsa ne olacak? Dünya'da hissedilen ekonomik kriz Türkiye üzerinde gerçek yüzünü gösterecek ve halk baskıların fazlasıyla arttığı bir döneme girebilir.

 
Çok iyi yazmışsınız, insanları bazı konularda bilgilendirmek gerekiyor.Şuan için türkiyede bir kriz yok ancak a101 de şöyle birşeye tanık oldum.
- Mehmet 20 paket makarna koy çabuk şimdi ortalığı millet toplamaya gelir bize birşey kalmaz koş.
İnsanlar krizi kendi kendine getiriyor maalesef birçok konuda.Ortada hiçbir sorun yokken insanlar bize kalmaz diyip ortadaki yiyecekleri tüketiyor ve stoklar kalmıyor.Ben öğrenci evinde kalıyorum ve evi dolduracak bütcemiz her zaman olmuyor.A101 e gittiğimizde öğlen vakti noodle veya makarna bulamadım inanılmaz bir şekilde.Yiyecek yok stoklar bitmiş kolonyalar bitmiş.Ya insan ihtiyacı kadar alır veya diğer insanlarada bırakır ki bizde insanız sonuçta.Yani biraz konu dışı olsada bende bunu yapan varsa yapmasın diye seslenmek istiyorum bu kadar krize gerek yok allaha şükür gripten farkı olmayan insanların abartısı sonucu sorun haline gelmiş bir hastalık bu.Bununda sonu gelecek ortalığı yıkmanın alemi yok yiyecek alıyorsanız lütfen 1-2 tane alın marketleri sırtlanmayın.Bakkaldan 1 paket makarnayı 9 tl ye aldık.Burdan marketçimiz ahmet abiyede sesleniyorum bre insafsız adam makarna yav bu makarna.
 
Evet ama bu 3 aylık özet.
 
Aynısı tek bizim ülkemiz için de geçerli değil. Çoğu ülkede bu tarz şeyler olabiliyor ve birden etrafı fırsatçılar veya aşırı duyarlı insanlar dolduruyor. Veba tarzı bir şey değil ki, o kadar önlem alıyorsunuz.

Bazı konularda insanlık olarak abartmayı seviyoruz. Şu an yaşadığımız durum yüzünden, ekonomik olarak çökmenin eşiğindeyiz. Yazımı ilk paylaştığım da, Amerika'da ki borsaların %7'lik değer kaybedip kapandığını söylemiştim. Aynısı bugün bir defa daha gerçekleşti.
 
B9731CAD-BA0F-45D7-8412-0C052EC0EE35.jpeg
 

Yeni konular

Geri
Yukarı