2021 Sonu İndirim Dönemi ve Gündem Hakkında

Ali Güngör

Genel Yayın Yönetmeni
Yönetici
Katılım
22 Haziran 2011
Mesajlar
52.870
Çözümler
17
Yer
İstanbul Türkiye
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Technopat
Profil Kapağı
1523300036
İndirimler ve kampanyalar konusunu da kısaca konuşalım. Fiyat artacak beklentisi ağır bastığı için yapılan çoğu kampanya, şu an fiyatları ancak bir hafta öncesiyle aynı seviyede tutmaya yarıyor. Bu iş için ayırılan bütçeler bitene kadar elbette. Bu yüzden USD üzerinden bakmalı.


İndirim paylaşan editörleri ve yayınları da linçlemeyin lütfen. Sevin ya da sevmeyin, şu an ihtiyaç olan şeylerin alımında bunları paylaşanlar yanlış değil, kullanıcı açısından da kendi açısından da doğru yapıyor.


Makro ekonomi değil mikro ekonomi, yani bireylerin alışverişidir ürün bazlı araştırma, inceleme, paylaşım yapan yayıncıların odak noktası. Dolar kurunu, genel ekonomiyi ve gelir seviyesini ne editör, ne de diğer küçük, orta ölçekli işletmeler/bireyler belirlemiyor.

Bunu Twitter'da da paylaştım, genel olarak durum budur, ekonomi malum, herkes bir şekilde hayatta kalmaya ve işini yapmaya çabalıyor. Bu seviyeden önce de demiştim, ihtiyacınız varsa, indirim olmasa bile yani sözde indirim bile olsa artacak bir fiyat bekliyorsanız o kampanyanın bir mantıklı yanı var demektir. Fiyatları kimse beğenmiyor, ama kıstas alınan şey daha yüksek bir fiyat olunca görece iyi gelebiliyor insanlara.

Dün bir ürünü eski fiyatına göre 5000 TL daha pahalıya ama beklenen fiyatın 10000 TL altına aldım. Bu indirim miydi? Hayır, ama daha sonra benim için maliyeti daha yüksek olacaktı.
 
260702503_258464233009297_610967170078920100_n.jpg
 
Ben özellikle Akakçe, Epey gibi oluşumlar varken günün 24 saati "indirim" algısı yaratmalarından hoşnut değilim. Tabii ki ürün satmaya çalışacaklar ve bunun her yolu deneniyor ama yukarıda saydığım noktaları kullanan birisi için indirim kelimesi üzerinden inceleme yapıp eleştiride bulunmak çok doğaldır. Daha samimi olunması tüketicide de güven oluşturacaktır. Yoksa sektörü ele geçirmiş Trendyol'la ya da TR piyasasında kendini göstermeye çalışan Amazon'la yarışılmaz.
 
Sorun sadece yükselmesi de değil, belirsizlik efenim. Bir şey iyi ya da kötü olabilir ama hesaplanabilir olduğunda başa çıkmak ve karar almak mümkündür.

İndirim takibinde kesinlikle Cimri, Akakçe ve Epey gibi siteler yararlı ancak onların veri çekme hızı da yetişemiyor şu an. Tıkladığımda mağaza fiyatı oradan farklı oluyor, yani mağazadan da kontrol etmeden salt sayfadan fiyata bakmayın, yanıltıcı olabiliyor. Haberlerdeki fiyatlar zaten hızla geçersiz hale geliyor.

Güven olayı: İndirimi ben yaptırttım diyen varsa yalan söylüyordur. İndirimi bir influencer ya da yayıncı yaptırtmaz, indirim vardır, olan indirimin duyurusunu ya da reklamını yapar. Bu tür durumlar görürseniz güvenmemeniz gerektiğini net bir şekilde anlayabilirsiniz. Bir marka reklam kanalına özel indirim tanımlayabilir, ama bunun amacı genellikle izleyicilere cazip hale getirmek ya da reklam yapılan yerin etkisini ölçmektir, indirim koduna TP yazın denilir, kodu bilen herkes indirimden yararlanır vb. Reklam yapmak ayıp değil, işin parçası ama abartmamak lazım.

Şu an zaten normal piyasa koşullarında değiliz.
 
Buradaki mantık artık indirim varmış, hadi ihtiyaçlarımızı alalım değil, fiyatlar artmadan gelecekte ihtiyacım olma ihtimali olan ne varsa almalıyım olmalı.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı