27" 2K monitör tavsiyesi

Bütçe
15000

yuskemo

Hectopat
Daha fazla  
Yıllardır 21.5" 1080p TN panel monitör kullanıyorum. Ekran kartımı da değiştiriyorum ve 27" 2K monitöre geçmek istiyorum. Bütçe olarak 15k yazdım fakat sonuna kadar kullanmak istemiyorum, o fiyat aralığındaki seçenekleri de görüp kaçırmamak adına yüksek tuttum. 10-12 bandında olsa daha iyi olur. Rekabetçi oyunlarla çok aram yok o yüzden 180Hz bile yeterli olur. G-Sync olması tercihimdir. Renklerin güzel gözükmesi ve siyahların gerçekçi olması güzel olur. Bir de Curved istemiyorum. Birkaç seçenek baktım sizinle de paylaşayım, ekstra öneriniz olursa paylaşmanız çok mutlu eder.
Dell G2724D.
AOC Q27g3xmn.
ASUS ROG STRIX XG27acs.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kullanmakta olduğum bu monitörü şiddetle tavsiye ederim:
Artıları:
HDR 600 sertifikalı olduğundan oyunlarda HDR ayarını açınca oyun renk paleti 16 milyon renkten 1 milyar renge çıkıyor. Ek olarak standart HDR 400 monitörlerde bölgesel aydınlatma yok, ekrana beyaz renk basılıyor resmen ve yine HDR sertifika düşük olduğundan 16 milyon renk paleti ile götüntü veriyor oyunlar. BF2042, BF5, BF1 ve Division 2'de 1 milyar renk paleti ve bölgesel aydınlatma ile renkler ve parlak ışık/gölge ayrımı çok daha gerçekçi oldu.
Dell'in yazılımı ile isteğiniz ayarı kolayca yapabiliyorsunuz.
Monitörlerde HDR içerikten SDR içeriğe geçerken ekran kapanıp açılır gibi olur geçiş için. Alt+tab yaparken bu işkencedir. Dell'in bu monitöründe öyle bir olay yok.
Dell'in sitesinden monitör driverını indirip Windows monitör seçeneklerinden tanıtıp yükleyin, firmware güncellemesini yapın. En son yazılımını kurun. Bahsettiğimin daha fazlasına sahip olursunuz.

Nvidia oyun kayıtlarında da monitörün HDR 600 sertifikası sayesinde 1 milyar renk paletli ve çok bölgeli aydınlatma verisi barındıran HDR kayıtların da önü açılıyor. YouTube'a bu videoları attığınızda HDR seçenekli oluyor bu kayıtlar:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Üstelik bu kayıt kalitesi oynadığınız monitörünüzden daha iyi. Oled ekranlı bir cihazda kendi kaydımı izledim (kuzenin iPhone telefonu), çok daha iyi görünüyordu.

Son düzenleme:
Kullanmakta olduğum bu monitörü şiddetle tavsiye ederim

Rtings incelemesine baktım ve karanlık odalardaki siyah performansının çok iyi olmadığını gördüm, ayrıca HDR açıldığı zaman local dimming özelliği açılıyormuş ve ekranın parlak kısımlarında, karanlık kısımlarına göre griye kaçan bir dikey çizgi oluşturuyor. Aşağıdaki görseldeki gibi.

1734173872060.png

Karanlık sahnelerdeki performansını nasıl buluyorsunuz?

Rtings incelemesine baktım ve karanlık odalardaki siyah performansının çok iyi olmadığını gördüm, ayrıca HDR açıldığı zaman local dimming özelliği açılıyormuş ve ekranın parlak kısımlarında, karanlık kısımlarına göre griye kaçan bir dikey çizgi oluşturuyor. Aşağıdaki görseldeki gibi.

Eki Görüntüle 2374147

Karanlık sahnelerdeki performansını nasıl buluyorsunuz?
Bunların hiçbirini yaşamadım, siyah performansını beğenmiyorlarsa standart monitörlere ne diyorlar acaba. Tabi ki 500 bölgeli mini led vs. performansı değil ama HDR destekli oyunlarda renk paletiyle birlikte doku kalitesi low ayardan high ayara almış gibi oluyorsun ve bölgesel aydınlatma sayesinde bulut arasından görünen güneşe bakınca da bölgesel aydınlatma kendini gösteriyor olumlu manada.
Tercih yine de senin.

Bunların hiçbirini yaşamadım, siyah performansını beğenmiyorlarsa standart monitörlere ne diyorlar acaba. Tabi ki 500 bölgeli mini led vs. performansı değil ama HDR destekli oyunlarda renk paletiyle birlikte doku kalitesi low ayardan high ayara almış gibi oluyorsun ve bölgesel aydınlatma sayesinde bulut arasından görünen güneşe bakınca da bölgesel aydınlatma kendini gösteriyor olumlu manada.
Tercih yine de senin.
Biraz incelediğimde çok daha ucuza yakın performans veren Alienware'ın ana üreticisi olan Dell'in G2724D modeli olduğunu farkettim. Hemen hemen yakın performans veriyor. Şu videoda detaylıca anlatıyor zaten: Don’t waste your money on "premium" monitors
Hala karar verrme aşamasındayım, HDR monitör hiç kullanmadığımdan nasıl bir görüntü sunacak fikir sahibi de değilim. Bugün bir teknoloji mağazasına gidip bakayım dedim, monitörlerin hepsi kapalı test etme şansım da olmadı.

Yıllardır 21.5" 1080p TN panel monitör kullanıyorum. Ekran kartımı da değiştiriyorum ve 27" 2K monitöre geçmek istiyorum. Bütçe olarak 15k yazdım fakat sonuna kadar kullanmak istemiyorum, o fiyat aralığındaki seçenekleri de görüp kaçırmamak adına yüksek tuttum. 10-12 bandında olsa daha iyi olur. Rekabetçi oyunlarla çok aram yok o yüzden 180Hz bile yeterli olur. G-Sync olması tercihimdir. Renklerin güzel gözükmesi ve siyahların gerçekçi olması güzel olur. Bir de Curved istemiyorum. Birkaç seçenek baktım sizinle de paylaşayım, ekstra öneriniz olursa paylaşmanız çok mutlu eder.
Dell G2724D.
AOC Q27g3xmn.
ASUS ROG STRIX XG27acs.
Asusun o modelini alabilirsin hocam telefon standı pivot özelliği var

Geri
Yukarı