Kullanmak veya destekten bahsetmiyorum hocam. Yararlanabilmekten bahsediyorum, yük altında 1600X'in 32 GB belleği işleyebileceğini düşünmüyorum. Ben 5600G'ye 32 GB belleği taktım ama oyunlarda hiçbir şekilde 20-22 GB üstü kullanımı görmüyorum. 32 GB kullanımı görmek için ancak işlemciden Machine Learning çalıştırmam veya stres testi açmam gerekiyor. Daha kullandığım hiçbir programda 30 GB'a yakın kullanım görmedim bunlar hariç, belki işlemciden video render alırken görmüşümdür ama hatırlamıyorum.
Hocam en başta belirtmek lazım. Şuan bende Last of Us Part 2 oynuyorum R5 5600 ile ve oyun bende en fazla 7-8 GB filan tükettiği olmuştur, paylaşılan VRAM ile 12 GB filan en fazla. (24 GB kullanıyorum, R5 5600 ve RX 480 4GB)
Kolay kolay hiçbir oyunda zaten 32 GB'ye ulaşamazsınız. Yani 30 GB RAM kullanımı hayal, düz hayal yani. R5 5600G'nin grafik birimi ile açmayı deneseniz bile 16-18 GB filan kullanır oyun en fazla. Oda Ultra grafiklerde, Windows ile beraber 22GB filan olur toplam kullanım.
4K'da bile oyun Windows ve diğer programlarda 14.5 GB kullanım ve VRAM olarak 12 GB kullanıma sahip. APU ile açsanız 26GB ediyor. 32 GB gene yok. Part 2 bi de bu, Part 1'den fazla tüketiyor.
5600G high ayarlarda böyle:
Bu attığınız 5600G testi sorunlu bir test, yani normal değil.
RAM konusunda çok sorunlu Fivem bile 32 GB kullanamıyor hocam:
13900K bu da, suç atamayız. Tabi VRAM eğer 4GB olsaydı kullanırdı baya.
Bir başka RAM farkı testi daha:
Bu video'da VRAM kaynaklı 22GB'ye kadar ulaşıyor en fazla:
Yani hocam teoriniz çok oturaksız. Sonuçta eğer işlemci kullanamıyor olsaydı en başta okuma konusunda sorunu olurdu, olmasa bile RAM testi veya editör programlarında çökerdi. Çünkü RAM'in içeriğini, komutlarını ve herşeyini zaten işlemci yönetiyor. RAM kendisi bağımsız iş yapmıyor, işlemcinin komutları adı altında.
Oyunlarda dediğim gibi kolay kolay 32GB kullanmaz. Kullanan oyunlar inanılmaz nadir. VRAM yetersiz ise anca görüyorsunuz absürt rakamları.
Birde şöyle bir durum var. MSI Afterburner'da 2 farklı RAM kontrol değeri var: Oyunun kullandığı ve toplam kullanım. Çoğu Benchmark kanalıda "toplam kullanım'ı" gösteriyor. Arkaplanda çalışan yazılımlar, Windows, kayıt programı gibi etkenlerde bu kullanımı arttırıyor.
Siz direk düşük seviye bir kart ile girin Last of Us'a, Ultra'ya alın birde Youtube'dan bir sürü site açın 32 GB RAM dolana kadar.
Anca öyle görebilirsiniz gibi duruyor.