2x16 32 GB ve 4x8 32 GB RAM farkı nasıl olur?

kerem1238806

Megapat
Daha fazla  
Anakart
ASUS PRİME B450M-A
İşlemci
AMD Ryzen 5 1600x
Arkadaşlar merhaba. Şu anda sistemimde 8x2 toplamda 16 GB DDR4 2400MHz RAM bulunmaktadır. İşim gereği 32 GB'ye yükseltmem gerekiyor. Ancak bunu ne şekilde yapsam doğru olur bilemedim. Anakartımda 4 slot var. 2 slotu dolu. Ekstra olarak 1 tane aynı marka hız ama 16 GB olan RAM'dan almayı düşünüyorum. Yani toplamda 3 slot dolu olacak ikisi 8 GB birisi 16 GB olacak. Bu tarz bir sistem mantıklı mı? Sonuçta 32 GB'ye ulaşıyor ancak çift kanal çalışma mevzusu diye bir şey varmış. O yüzden sizlere bir danışayım dedim.
Bir de acaba 2400 MHz günümüzde yeterli mi? RAM hızları hakkında pek bilgim yok ama sanırım anakartım daha fazla hızdaki RAM'ları destekliyor. Elimdeki RAM'ları satıp yeni daha yüksek MHz olan RAM almam mantıklı olur mu?

AMD sistemlerde Quad Channel RAM'in pek bir avantajı olmaz. Fazla fark görmezsin Dual Channel ile. Konuyu fazla okumadım ama sanırsam daha yüksek MHz bir RAM'e geçeceksiniz. O çok etkiler performansı.

Son düzenleme:
Arkadaşlar merhaba. Şu anda sistemimde 8x2 toplamda 16 GB DDR4 2400MHz RAM bulunmaktadır. İşim gereği 32 GB'ye yükseltmem gerekiyor. Ancak bunu ne şekilde yapsam doğru olur bilemedim. Anakartımda 4 slot var. 2 slotu dolu. Ekstra olarak 1 tane aynı marka hız ama 16 GB olan RAM'dan almayı düşünüyorum. Yani toplamda 3 slot dolu olacak ikisi 8 GB birisi 16 GB olacak. Bu tarz bir sistem mantıklı mı? Sonuçta 32 GB'ye ulaşıyor ancak çift kanal çalışma mevzusu diye bir şey varmış. O yüzden sizlere bir danışayım dedim.
Bir de acaba 2400 MHz günümüzde yeterli mi? RAM hızları hakkında pek bilgim yok ama sanırım anakartım daha fazla hızdaki RAM'ları destekliyor. Elimdeki RAM'ları satıp yeni daha yüksek MHz olan RAM almam mantıklı olur mu?
Yaptığınız işe bağlı olarak MHz'in verim farkı oluşturması mümkün. Standart hızlara çıkmanız size zaman kazandırabilir, tabi bizzat test etmediğim için ne kadar olur ona birşey diyemem.

AMD sistemlerde Quad Channel RAM'in pek bir avantajı olmaz. Fazla fark görmezsin Dual Channel ile.

Threadripper, EPYC gibi seriler haricinde son kullanıcıya hitap eden serilerde Quad Channel desteği yok. 4 modül taksa da Dual Channel çalışır.

4x8 GB alırsan işlemcinin bellek kontrolcüsüne çok yük biner. Eski mimarili bir işlemci olduğundan düzgün çalışmayabilir ama 2400 MHz'de sıkıntı olmayabilir. 2x16 GB bellek kontrolcüsü ve uyumluluk açısından daha iyi olur. Bu arada işlemcin 32 GB RAM'i işleyemeyebilir. Onu da değiştirsen daha iyi olur.

İşlemcinin 32 GB RAM'ı işlemeyeceğini sanmıyorum bugün en kötü RAM bile 32 GB RAM işliyor. Onun dışında sorumu anlamadınız sanırım. Ben 4 slot yerine 3 slot taksam bunların 2'si 8 GB birisi 16 GB olsa ne olur ne değişir diye soruyorum. Yani şu an boşta olan 2 slot var. Onlara 8+8 yapmak yerine tek 16 alayım diyorum. 48'e yükseltmek için de yerim olsun.

İşlemcinin 32 GB RAM'ı işlemeyeceğini sanmıyorum bugün en kötü RAM bile 32 GB RAM işliyor. Onun dışında sorumu anlamadınız sanırım. Ben 4 slot yerine 3 slot taksam bunların 2'si 8 GB birisi 16 GB olsa ne olur ne değişir diye soruyorum. Yani şu an boşta olan 2 slot var. Onlara 8+8 yapmak yerine tek 16 alayım diyorum. 48'e yükseltmek için de yerim olsun.
Diğer 2x8 olanlar çift kanal. Diğer 16 GB ise tek kanal çalışmış olacak. Kısaca uyumlu olmazlar pek, performans farkı oluşturur bu da.

Zaten 2400 MHz RAM bulmanız zor, oyüzden 3200 filan alıp hızı kısacaksınız. Diğer RAM'leride satın ve 2 tane 16 GB alın bence.

Diğer 2x8 olanlar çift kanal. Diğer 16 GB ise tek kanal çalışmış olacak. Kısaca uyumlu olmazlar pek, performans farkı oluşturur bu da.

Zaten 2400 MHz RAM bulmanız zor, oyüzden 3200 filan alıp hızı kısacaksınız. Diğer RAM'leride satın ve 2 tane 16 GB alın bence.

Slotlara 8-8-16-0 veya 8-8-0-16 şeklinde takarsa dual channel çalışırlar ama stabil çalışmayabilirler. 8 GB modüller Single Rank, 16 GB modül Dual Rank ise daha da iyi olur ama yine kesin olmaz.

İşlemcin oyunlarda işleyemez 32 GB RAM'i. İş için kullanılan programa göre değişir ama ben yine işleyebileceğini sanmıyorum. Kısaca yüke soktuğundan işlemcinin kapasitesince bellek kullanır dolayısıyla bellek 32 GB kullanıma erişemez, belleğin bir kısmı boş olsa bile kullanılamaz.

Slotlara 8-8-16-0 veya 8-8-0-16 şeklinde takarsa dual channel çalışırlar ama stabil çalışmayabilirler. 8 GB modüller Single Rank, 16 GB modül Dual Rank ise daha da iyi olur ama yine kesin olmaz.
O durumda da aslında 8 - 8 (8) şeklinde Flex çalışıyor diye biliyorum hocam. Yani 16 GB'nin yarısı Dual, diğer yarısı ise Single olarak çalışıyor.

İşlemcin oyunlarda işleyemez 32 GB RAM'i. İş için kullanılan programa göre değişir ama ben yine işleyebileceğini sanmıyorum. Kısaca yüke soktuğundan işlemcinin kapasitesince bellek kullanır dolayısıyla bellek 32 GB kullanıma erişemez, belleğin bir kısmı boş olsa bile kullanılamaz.
Bu kaynağa göre 64 GB maksimum desteği var:

Yabancı forumlara baktığım kadarıylada slot başına 16 GB olmak üzere maksimum destekliyormuş, R5 1600X. Şahsen AM4 bir işlemcinin 32 GB'yi kullanamaması saçma olur, DDR3 işlemciler bile 32 GB'yi destekliyor.

O durumda da aslında 8 - 8 (8) şeklinde Flex çalışıyor diye biliyorum hocam. Yani 16 GB'nin yarısı Dual, diğer yarısı ise Single olarak çalışıyor.

Bu kaynağa göre 64 GB maksimum desteği var:

Yabancı forumlara baktığım kadarıylada slot başına 16 GB olmak üzere maksimum destekliyormuş, R5 1600X. Şahsen AM4 bir işlemcinin 32 GB'yi kullanamama saçma olur, DDR3 işlemciler bile 32 GB'yi destekliyor.

Kullanmak veya destekten bahsetmiyorum hocam. Yararlanabilmekten bahsediyorum, yük altında 1600X'in 32 GB belleği işleyebileceğini düşünmüyorum. Ben 5600G'ye 32 GB belleği taktım ama oyunlarda hiçbir şekilde 20-22 GB üstü kullanımı görmüyorum. 32 GB kullanımı görmek için ancak işlemciden Machine Learning çalıştırmam veya stres testi açmam gerekiyor. Daha kullandığım hiçbir programda 30 GB'a yakın kullanım görmedim bunlar hariç, belki işlemciden video render alırken görmüşümdür ama hatırlamıyorum.

Kanal başına kapasite eşitlenirse Dual çalışır ama rank kısmı nasıl etkiliyor emin değilim. Kanal başına toplam rank 1'e 2 olursa iki kanalın birer rank'i kendi arasında Dual çalışıyor olabilir.

Örneğin:

Ben Last Of Us'ı 24 GB RAM kullanımıyla oynadığımı hatırlıyorum zamanında. Ekran kartı aynı, bellek kapasitesi aynı, oyun aynı, grafik ayarları aynı ama 1600 11.5 GB RAM kullanıyor.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

5600G high ayarlarda böyle:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Son düzenleme:
Kullanmak veya destekten bahsetmiyorum hocam. Yararlanabilmekten bahsediyorum, yük altında 1600X'in 32 GB belleği işleyebileceğini düşünmüyorum. Ben 5600G'ye 32 GB belleği taktım ama oyunlarda hiçbir şekilde 20-22 GB üstü kullanımı görmüyorum. 32 GB kullanımı görmek için ancak işlemciden Machine Learning çalıştırmam veya stres testi açmam gerekiyor. Daha kullandığım hiçbir programda 30 GB'a yakın kullanım görmedim bunlar hariç, belki işlemciden video render alırken görmüşümdür ama hatırlamıyorum.
Hocam en başta belirtmek lazım. Şuan bende Last of Us Part 2 oynuyorum R5 5600 ile ve oyun bende en fazla 7-8 GB filan tükettiği olmuştur, paylaşılan VRAM ile 12 GB filan en fazla. (24 GB kullanıyorum, R5 5600 ve RX 480 4GB)
Kolay kolay hiçbir oyunda zaten 32 GB'ye ulaşamazsınız. Yani 30 GB RAM kullanımı hayal, düz hayal yani. R5 5600G'nin grafik birimi ile açmayı deneseniz bile 16-18 GB filan kullanır oyun en fazla. Oda Ultra grafiklerde, Windows ile beraber 22GB filan olur toplam kullanım.

4K'da bile oyun Windows ve diğer programlarda 14.5 GB kullanım ve VRAM olarak 12 GB kullanıma sahip. APU ile açsanız 26GB ediyor. 32 GB gene yok. Part 2 bi de bu, Part 1'den fazla tüketiyor.

5600G high ayarlarda böyle:

Bu attığınız 5600G testi sorunlu bir test, yani normal değil.

RAM konusunda çok sorunlu Fivem bile 32 GB kullanamıyor hocam:

13900K bu da, suç atamayız. Tabi VRAM eğer 4GB olsaydı kullanırdı baya.

Bir başka RAM farkı testi daha:

Bu video'da VRAM kaynaklı 22GB'ye kadar ulaşıyor en fazla:

Yani hocam teoriniz çok oturaksız. Sonuçta eğer işlemci kullanamıyor olsaydı en başta okuma konusunda sorunu olurdu, olmasa bile RAM testi veya editör programlarında çökerdi. Çünkü RAM'in içeriğini, komutlarını ve herşeyini zaten işlemci yönetiyor. RAM kendisi bağımsız iş yapmıyor, işlemcinin komutları adı altında.
Oyunlarda dediğim gibi kolay kolay 32GB kullanmaz. Kullanan oyunlar inanılmaz nadir. VRAM yetersiz ise anca görüyorsunuz absürt rakamları.

Birde şöyle bir durum var. MSI Afterburner'da 2 farklı RAM kontrol değeri var: Oyunun kullandığı ve toplam kullanım. Çoğu Benchmark kanalıda "toplam kullanım'ı" gösteriyor. Arkaplanda çalışan yazılımlar, Windows, kayıt programı gibi etkenlerde bu kullanımı arttırıyor.

Siz direk düşük seviye bir kart ile girin Last of Us'a, Ultra'ya alın birde Youtube'dan bir sürü site açın 32 GB RAM dolana kadar.
Anca öyle görebilirsiniz gibi duruyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı