2x16 32 GB ve 4x8 32 GB RAM farkı nasıl olur?

Kolay kolay hiçbir oyunda zaten 32 GB'ye ulaşamazsınız. Yani 30 GB RAM kullanımı hayal, düz hayal yani. R5 5600G'nin grafik birimi ile açmayı deneseniz bile 16-18 GB filan kullanır oyun en fazla. Oda Ultra grafiklerde, Windows ile beraber 22GB filan olur toplam kullanım.

Oyunların zaten dolduramayacağının farkındayım hocam. Ben çok ağır bir oyun üzerinden belleğin kullanımının karşılaştırmasını göstermek istedim. Aynı ekran kartıyla aynı ayarlarda bu işlemci şu kadar kare üretebiliyor şu kadar RAM işliyor kapasitesi böyle demek istedim yani.

Yani hocam teoriniz çok oturaksız. Sonuçta eğer işlemci kullanamıyor olsaydı en başta okuma konusunda sorunu olurdu, olmasa bile RAM testi veya editör programlarında çökerdi. Çünkü RAM'in içeriğini, komutlarını ve herşeyini zaten işlemci yönetiyor. RAM kendisi bağımsız iş yapmıyor, işlemcinin komutları adı altında.
Oyunlarda dediğim gibi kolay kolay 32GB kullanmaz. Kullanan oyunlar inanılmaz nadir. VRAM yetersiz ise anca görüyorsunuz absürt rakamları.

Değil aslında. 4060 Ti 16 GB'yı örnek verebilirim. Kas gücünden dolayı oyunlar özelinde çoğu oyunda VRAM'inin tamamını kullanma kapasitesine sahip değil mesela. Yeteri kadar kare çizemediği için VRAM'de boşluk oluşuyor. Ben bunu 1600 ve 32 GB RAM için söylüyorum kabaca. Programlarda 32 GB belleği dolduramadan %100 kullanıma ulaşacağını ve bellekte boşluk kalacağını düşünüyorum ama bunu pratikte test etmek lazım tabii ki. 4060 Ti oyunlar haricinde programına göre 16 GB VRAM'i tamamen doldurabilir ancak 1600 gerçekten çok eski ve güçsüz bir işlemci. Uzun uzun veri aradım fakat sadece bunu bulabildim, bunu da pek veri yerine koymam.

1744557681508.jpeg

TestMem5 bir bellek stabilite testi, testte de en ağır configlerden birisi olan Extreme1 kullanılmış. 1600 ve 32 GB RAM test edilmiş ve test esnasından bir görüntü var. Görüntüde test devam etmesine rağmen 11000 MB bellek boşluğu gözüküyor fakat bu test normalde belleği su gibi içer. Örneğin bende bu şekilde gözüküyor.

1744557899379.png

Test parametreler düzenlenmeden çalıştırıldıysa gerçekten de 1600, stres testinde 32 GB belleği işleyemiyor olabilir. Doğrulama şansımız olmadığı için pek veriden saymam.

Bu attığınız 5600G testi sorunlu bir test, yani normal değil.

Değil hocam. Ben bu değerlerin aynısını kendi sistemimde de gördüm. Hem senin attığın video 5600G APU, benim attığım ise 5600G + RX 6600. 5600 + 480'in veya 5600G APU'nun ürettiği kare sayısının 5600G + RX 6600'e yetişmesi imkansız olduğu için RAM kullanımlarını da karşılaştırmak mantıklı değil.

4K'da bile oyun Windows ve diğer programlarda 14.5 GB kullanım ve VRAM olarak 12 GB kullanıma sahip. APU ile açsanız 26GB ediyor. 32 GB gene yok. Part 2 bi de bu, Part 1'den fazla tüketiyor.

Part 2 nispeten daha düzgün optimize edilmiş bir oyun. Part 1 işlemci ve belleğe acayip yük bindiren optimizasyonu sıkıntılı bir oyundu. Ben o oyunda yer yer işlemcinin %100'e fırlayıp ekran kartının %70'lere düştüğünü bile görmüştüm. Böyle rezil değerleri daha başka hiçbir oyunda görmedim HZD dahil.

Arkadaşlar şimdi şu konuda hemfikir miyiz? Yani anakartımda bulunan 4 slotu 8x2 16 ve 1x16 şeklinde 3 slotla çalıştırmam mantıksız olacak ve tam güçte çalışmayacaklar doğru mudur? 2400MHz bulamazsın kısmı pek doğru olmamış gayet de bulunur. Ama eğer bu yaptığım hareket doğru güçte çalışmayacaksa eğer şöyle bir alternatif düşünüyorum. 8x2 16 olan ramlarıma ek olarak son 2 slotu da yine 8x2 16 şeklinde tamamlarsam 32'ye tamamlanmış olacak ve çift kanal çalışmış olacaklar. Ancak 2400MHz kalacak ve yükseltmek istesem RAM'ların hepsini elden çıkarmam gerekecek. MHz'ler arası ciddi fark bulunuyorsa bu elimdekileri satıp daha yüksek MHz'li 16x2 şeklinde kurabilirim.

Arkadaşlar şimdi şu konuda hemfikir miyiz? Yani anakartımda bulunan 4 slotu 8x2 16 ve 1x16 şeklinde 3 slotla çalıştırmam mantıksız olacak ve tam güçte çalışmayacaklar doğru mudur? 2400MHz bulamazsın kısmı pek doğru olmamış gayet de bulunur. Ama eğer bu yaptığım hareket doğru güçte çalışmayacaksa eğer şöyle bir alternatif düşünüyorum. 8x2 16 olan ramlarıma ek olarak son 2 slotu da yine 8x2 16 şeklinde tamamlarsam 32'ye tamamlanmış olacak ve çift kanal çalışmış olacaklar. Ancak 2400MHz kalacak ve yükseltmek istesem RAM'ların hepsini elden çıkarmam gerekecek. MHz'ler arası ciddi fark bulunuyorsa bu elimdekileri satıp daha yüksek MHz'li 16x2 şeklinde kurabilirim.

Elinden çıkartıp almayı düşünüyorsan en temizi hem RAM'leri hem işlemciyi elinden çıkart. 2300 TL bandında 2x16 GB sıfır kitler bulunuyor, 1500-2000 TL bandında da ikinci el R5 3600 bulunuyor.

Kit bellekler kullanmadığın sürece her zaman sorun yaşama ihtimalin var.

@the Prodigy Yani hocam temelinde ben 32 GB gerekli olduğu zaman kullanabileceğini belirtmeye çalışıyorum. Tabiki R5 1600'ün 32 GB RAM gerektirecek bir işin yapacağını pek düşünmüyorum. Bu duruma en iyi cevap konu sahibinin 32 GB RAM alması ve bahsettiğiniz testi kullanması olarak düşünüyorum şuan.
Değil hocam. Ben bu değerlerin aynısını kendi sistemimde de gördüm. Hem senin attığın video 5600G APU, benim attığım ise 5600G + RX 6600. 5600 + 480'in veya 5600G APU'nun ürettiği kare sayısının 5600G + RX 6600'e yetişmesi imkansız olduğu için RAM kullanımlarını da karşılaştırmak mantıklı değil.
Birde hocam attığım testlere veya diğer Youtube testlerine bakarsanız FPS ve RAM kullanımı doğru orantılı kesinlikle değil. Sadece 16 GB'den fazla RAM'i işleyebilecekleri yönünde belirtmek istediğim için bilerek ekran kartsız veya 4GB GPU seçtim çünkü paylaşılan VRAM'in RAM'e yük bindirmesi lazım.

Birde dediğiniz gibi olsa RTX 5090'nın çok daha fazla RAM kullanması gerekir ama kullanmıyor testlerde:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

5600X + RX 6600'te bile pek görmüyoruz 20GB üstünü:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Attığım video'larda 20-22GB'yi filan görüyorduk enazından.

Daha çok seçilen grafik ayarlarına ve o anki sahneye göre RAM/VRAM kullanımları değişiyor gördüğüm kadarıyla. Sizin sistem sadece oyun olarak 24GB kullandığından emin misiniz? Sonuçta bolca RAM'iniz var, Windows'ta işgal etmesi çok olası.
Görev yöneticisinden takip edebiliyorsunuz bi bakıma, Afterburner'da ise "RAM usage \ process" olanı ile sadece oyunun kullandığını görebiliyorsunuz.

Part 2 nispeten daha düzgün optimize edilmiş bir oyun. Part 1 işlemci ve belleğe acayip yük bindiren optimizasyonu sıkıntılı bir oyundu. Ben o oyunda yer yer işlemcinin %100'e fırlayıp ekran kartının %70'lere düştüğünü bile görmüştüm. Böyle rezil değerleri daha başka hiçbir oyunda görmedim HZD dahil.
Testlere ve kendi gördüğüm kadarıyla Part 2 daha fazla VRAM kullanıyor, oyüzden bir yandan RAM'i de arttırıyor benim için.

Elinden çıkartıp almayı düşünüyorsan en temizi hem RAM'leri hem işlemciyi elinden çıkart. 2300 TL bandında 2x16 GB sıfır kitler bulunuyor, 1500-2000 TL bandında da ikinci el R5 3600 bulunuyor.

Kit bellekler kullanmadığın sürece her zaman sorun yaşama ihtimalin var.

Hocam işlemciyi elimden çıkaracağım zaten. Elimdeki işlemcinin ikinci elde 900 1000TL gibi uygun bir fiyatı var ona rağmen çok iyi bir işlemciydi. Ama R5 5600X'e geçmeyi düşünüyorum. Çünkü artık 1600x projelerimde yetmemeye başladı. Ayrıyeten RAMi 32'ye çıkarmayı düşünüyorum. Ayrıyeten RAM'ı ve işlemciyi yükseltme sebebim oyunlar değil. Müzik prodüksiyonu renderları için. Yoksa oyunlarda şu anlık işimi gayet görüyor. Ekran kartı olarak RX 580 kullanmaktayım.

Attığım video'larda 20-22GB'yi filan görüyorduk enazından.

Daha çok seçilen grafik ayarlarına ve o anki sahneye göre RAM/VRAM kullanımları değişiyor gördüğüm kadarıyla. Sizin sistem sadece oyun olarak 24GB kullandığından emin misiniz? Sonuçta bolca RAM'iniz var, Windows'ta işgal etmesi çok olası.
Görev yöneticisinden takip edebiliyorsunuz bi bakıma, Afterburner'da ise "RAM usage \ process" olanı ile sadece oyunun kullandığını görebiliyorsunuz.

Toplam kullanımdan söz ediyordum ben. Windows ortalama 6 GB RAM kullanıyor sistemde dolayısıyla oyun da 18 GB civarı kullanmış oluyor.

Birde hocam attığım testlere veya diğer Youtube testlerine bakarsanız FPS ve RAM kullanımı doğru orantılı kesinlikle değil. Sadece 16 GB'den fazla RAM'i işleyebilecekleri yönünde belirtmek istediğim için bilerek ekran kartsız veya 4GB GPU seçtim çünkü paylaşılan VRAM'in RAM'e yük bindirmesi lazım.

Ben öyle biliyordum FPS capping ile test ettim gerçekten de etkisi yokmuş. 20 FPS'de de 80 FPS'de de aynı RAM kullanımını alıyorum. Dediğim durum oyunlarda pek gözlenebilir durmuyor, 1600 vs 3600 vs 5600 karşılaştırmalarına da baktım onlarda da yakın oyunlarda RAM kullanımları. Stres testinde %100 kullanımda ne kadar bellek kullandığına bakmak lazım Prime95 Large FFTs veya TestMem5 gibi testlerle. Oyunlarda ne 32 GB kullanım gördürmek mümkün ne %100 kullanım. 1600'e RTX 3080 takıldığında bile %70-80 kullanım ile çalışıyor oyunlarda. Prime95'de bende böyle mesela.

1744578605951.png

Testlere ve kendi gördüğüm kadarıyla Part 2 daha fazla VRAM kullanıyor, oyüzden bir yandan RAM'i de arttırıyor benim için.

VRAM kısmını bilemiyorum ama ben Part 1 kadar RAM'i içen başka bir oyun görmedim kendi sistemimde. Part 2'yi hiç yüklemedim.

Hocam işlemciyi elimden çıkaracağım zaten. Elimdeki işlemcinin ikinci elde 900 1000TL gibi uygun bir fiyatı var ona rağmen çok iyi bir işlemciydi. Ama R5 5600X'e geçmeyi düşünüyorum. Çünkü artık 1600x projelerimde yetmemeye başladı. Ayrıyeten RAMi 32'ye çıkarmayı düşünüyorum. Ayrıyeten RAM'ı ve işlemciyi yükseltme sebebim oyunlar değil. Müzik prodüksiyonu renderları için. Yoksa oyunlarda şu anlık işimi gayet görüyor. Ekran kartı olarak RX 580 kullanmaktayım.

5600 veya 5700X al bence. 5600X ile 5600'ün pek bir farkı yok ve 5600 genelde daha ucuza satılıyor. Bütçene uygunsa çoklu çekirdek performansı işine yarayacağından 5700X alman her türlü daha iyi. Ayrıca bu işlemcilerle daha yüksek frekanslı bellek kullanabilirsin 3200-3600 MHz gibi.

Toplam kullanımdan söz ediyordum ben. Windows ortalama 6 GB RAM kullanıyor sistemde dolayısıyla oyun da 18 GB civarı kullanmış oluyor.

Ben öyle biliyordum FPS capping ile test ettim gerçekten de etkisi yokmuş. 20 FPS'de de 80 FPS'de de aynı RAM kullanımını alıyorum. Dediğim durum oyunlarda pek gözlenebilir durmuyor, 1600 vs 3600 vs 5600 karşılaştırmalarına da baktım onlarda da yakın oyunlarda RAM kullanımları. Stres testinde %100 kullanımda ne kadar bellek kullandığına bakmak lazım Prime95 large ffts veya testmem5 gibi testlerle. Oyunlarda ne 32 GB kullanım gördürmek mümkün ne %100 kullanım. 1600'e RTX 3080 takıldığında bile %70-80 kullanım ile çalışıyor oyunlarda. Prime95'te bende böyle mesela.

Eki Görüntüle 2469454

VRAM kısmını bilemiyorum ama ben part 1 kadar RAM'i içen başka bir oyun görmedim kendi sistemimde. Part 2'yi hiç yüklemedim.

5600 veya 5700X al bence. 5600X ile 5600'ün pek bir farkı yok ve 5600 genelde daha ucuza satılıyor. Bütçene uygunsa çoklu çekirdek performansı işine yarayacağından 5700X alman her türlü daha iyi. Ayrıca bu işlemcilerle daha yüksek frekanslı bellek kullanabilirsin 3200-3600 MHz gibi.

Anladım hocam teşekkür ederim. Ancak bu yaptığınız testleri anlayamadım bayağı konuşmuşsunuz. Oradan sonuç ne çıkıyor yani. Benim anlayacağım şekilde bahsedebilir misiniz?

Anladım hocam teşekkür ederim. Ancak bu yaptığınız testleri anlayamadım bayağı konuşmuşsunuz. Oradan sonuç ne çıkıyor yani. Benim anlayacağım şekilde bahsedebilir misiniz?

Kabaca en iyi sonuç elindeki RAM'leri sat 2x16 GB 3200 veya 3600MHz RAM al.

İşlemcinizide 5600X yerine 5600 alın overclock yapmadıktan sonra bir farkı yok.

Kabaca en iyi sonuç elindeki RAM'leri sat 2x16 GB 3200 veya 3600MHz RAM al.

İşlemcinizide 5600X yerine 5600 alın overclock yapmadıktan sonra bir farkı yok.

Tamamdır hocam teşekkür ediyorum hepinize. Muhtemelen dediğiniz gibi yapacağım. Elimdeki 1600X ve DDR4 2400MHz RAM'ları kardeşimin DDR3 sistemine upgrade olarak geçirebilirim. Ona oyunlarda hayli hayli yetecek bir sistem olur. Şu an sisteminde i5 4690K ve DDR3 8 GB RAM var. 1600X için ve DDR4 2400MHz için önerdiğiniz bir anakart var mıdır? İkinci ellerde uygun fiyatlara bulunan bir şey arıyorum.

Tamamdır hocam teşekkür ediyorum hepinize. Muhtemelen dediğiniz gibi yapacağım. Elimdeki 1600X ve DDR4 2400MHz RAM'ları kardeşimin DDR3 sistemine upgrade olarak geçirebilirim. Ona oyunlarda hayli hayli yetecek bir sistem olur. Şu an sisteminde i5 4690K ve DDR3 8 GB RAM var. 1600X için ve DDR4 2400MHz için önerdiğiniz bir anakart var mıdır? İkinci ellerde uygun fiyatlara bulunan bir şey arıyorum.
B450M anakartlar 2000TL civarına bulunuyor, pazarlık ile daha düşersiniz. A520 anakartlar ise 1500 civarına, A320 kartlar ise daha düşüğe.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı