Kolay kolay hiçbir oyunda zaten 32 GB'ye ulaşamazsınız. Yani 30 GB RAM kullanımı hayal, düz hayal yani. R5 5600G'nin grafik birimi ile açmayı deneseniz bile 16-18 GB filan kullanır oyun en fazla. Oda Ultra grafiklerde, Windows ile beraber 22GB filan olur toplam kullanım.
Oyunların zaten dolduramayacağının farkındayım hocam. Ben çok ağır bir oyun üzerinden belleğin kullanımının karşılaştırmasını göstermek istedim. Aynı ekran kartıyla aynı ayarlarda bu işlemci şu kadar kare üretebiliyor şu kadar RAM işliyor kapasitesi böyle demek istedim yani.
Yani hocam teoriniz çok oturaksız. Sonuçta eğer işlemci kullanamıyor olsaydı en başta okuma konusunda sorunu olurdu, olmasa bile RAM testi veya editör programlarında çökerdi. Çünkü RAM'in içeriğini, komutlarını ve herşeyini zaten işlemci yönetiyor. RAM kendisi bağımsız iş yapmıyor, işlemcinin komutları adı altında.
Oyunlarda dediğim gibi kolay kolay 32GB kullanmaz. Kullanan oyunlar inanılmaz nadir. VRAM yetersiz ise anca görüyorsunuz absürt rakamları.
Değil aslında. 4060 Ti 16 GB'yı örnek verebilirim. Kas gücünden dolayı oyunlar özelinde çoğu oyunda VRAM'inin tamamını kullanma kapasitesine sahip değil mesela. Yeteri kadar kare çizemediği için VRAM'de boşluk oluşuyor. Ben bunu 1600 ve 32 GB RAM için söylüyorum kabaca. Programlarda 32 GB belleği dolduramadan %100 kullanıma ulaşacağını ve bellekte boşluk kalacağını düşünüyorum ama bunu pratikte test etmek lazım tabii ki. 4060 Ti oyunlar haricinde programına göre 16 GB VRAM'i tamamen doldurabilir ancak 1600 gerçekten çok eski ve güçsüz bir işlemci. Uzun uzun veri aradım fakat sadece bunu bulabildim, bunu da pek veri yerine koymam.
TestMem5 bir bellek stabilite testi, testte de en ağır configlerden birisi olan Extreme1 kullanılmış. 1600 ve 32 GB RAM test edilmiş ve test esnasından bir görüntü var. Görüntüde test devam etmesine rağmen 11000 MB bellek boşluğu gözüküyor fakat bu test normalde belleği su gibi içer. Örneğin bende bu şekilde gözüküyor.
Test parametreler düzenlenmeden çalıştırıldıysa gerçekten de 1600, stres testinde 32 GB belleği işleyemiyor olabilir. Doğrulama şansımız olmadığı için pek veriden saymam.
Bu attığınız 5600G testi sorunlu bir test, yani normal değil.
Değil hocam. Ben bu değerlerin aynısını kendi sistemimde de gördüm. Hem senin attığın video 5600G APU, benim attığım ise 5600G + RX 6600. 5600 + 480'in veya 5600G APU'nun ürettiği kare sayısının 5600G + RX 6600'e yetişmesi imkansız olduğu için RAM kullanımlarını da karşılaştırmak mantıklı değil.
4K'da bile oyun Windows ve diğer programlarda 14.5 GB kullanım ve VRAM olarak 12 GB kullanıma sahip. APU ile açsanız 26GB ediyor. 32 GB gene yok. Part 2 bi de bu, Part 1'den fazla tüketiyor.
Part 2 nispeten daha düzgün optimize edilmiş bir oyun. Part 1 işlemci ve belleğe acayip yük bindiren optimizasyonu sıkıntılı bir oyundu. Ben o oyunda yer yer işlemcinin %100'e fırlayıp ekran kartının %70'lere düştüğünü bile görmüştüm. Böyle rezil değerleri daha başka hiçbir oyunda görmedim HZD dahil.