3-5 bin TL arasında SSD önerisi

Bütçe
3000-5000
SSD almayı düşünüyorum ama şu an için NVMe ve SATA arasında kaldım. Gereklilik konusunda anakartımda 1 NVMe 4 tane de SATA portu var şu an zaten NVMe kullanıyorum 500 GB ama yetmiyor. SATA alıp ek olarak mı kullansam diye düşündüm hangisi mantıklıdır acaba ekonomik açıdanda. Öneriniz varsa bekliyorum kafam çok karıştı.
SATA alacaksanız en ucuz bu var:
A400 çöpü ile 870 Evo gibi kazık model almayın tabi.

NVMe olarak ise bu var:
Windows'u da kurması mantıklı olur.

Eğer ekran kartınız şu slotu engellemiyorsa eskiyide oraya çevirici ile takabilirsiniz:
1760892343485.png

A400 çöpü ile 870 EVO gibi kazık model almayın tabii.

NVMe olarak ise bu var:

Eğer ekran kartınız şu slotu engellemiyorsa eskiyide oraya çevirici ile takabilirsiniz:
Eki Görüntüle 2590512

Hocam dönüştürücüyle birlikte NVMe hızının çoğunu kaybetmezmi? öyle olursa resmen SATA hızında NVMe artı dönüştürücü parası harcayacağım 870 EVO'ya neden kötü dediniz acaba duyduklarımın çoğu övüyordu SSD'yi.

A400 çöpü ile 870 Evo gibi kazık model almayın tabi.

NVMe olarak ise bu var:

Eki Görüntüle 2590512

A400 nasil cop oluyor?

Hocam dönüştürücüyle birlikte NVMe hızının çoğunu kaybetmezmi? öyle olursa resmen SATA hızında NVMe artı dönüştürücü parası harcayacağım 870 EVO'ya neden kötü dediniz acaba duyduklarımın çoğu övüyordu SSD'yi.
1GB/s altında hızlara düşer, genede SATA almaktan daha kârlı olur.
870 Evo kötü demedim, "kazık" dedim. 3500TL'ye SATA SSD alınmaz.

A400 nasil cop oluyor?
SM2259XT ve QLC NAND gelirse çöp olmakta. Phison S11 ile B17A NAND bi tık daha eli yüzü düzgün ama S11 ile de sorunlar çıkaran sorunlu bir üründü.
Şu rehber ile bakabilirsiniz sizde ne var:

@Seekio Buradaki yorumuna ilişkin yazıyorum. Eğer bütçeniz el veriyorsa, 500GB yeterli ise ve ekran kartı dönüştürücü takmana engel olmuyorsa SATA SSD almaktansa 3-5 bin TL arasında SSD önerisi burada bahsedilen M.2 SSD alır ve klonlama işlemini yaptıktan sonra yeni SSD'yi PCI-e 3.0 X4 portunda, eskisini de dönüştürücü ile kullanırdım. Böylelikle ileride anakartı değiştirdiğinde SSD'lerin hazır olur.

Ekran kartı bahsettiğiniz kısma engel olmuyor ama şu videoyu izledikten sonra fark ettim ki benim anakartımda 2.0 X1 portu var yani yanlış değilsem öyle ama kılavuzda öyle yazıyor. Chatgbt ne kadar doğru söylüyor bilmiyorum ancak 6000 MB/s bir SSD alsam bile o porta takınca hızı 350-500 MB/s'lere düşer dedi bu mantıkta ben ankaratımı değiştirmediğim sürece NVMe SSD'm SATA SSD hızında çalışacak ama ne olursa olsun her zaman ikinci bir NVMe kalacak bu da uzun vadede SATA SSD'den daha mantıklı halemi gelir şu anda gerçekten beyin fırtınası yapıyorum hangisi daha uygun bilmedim:)

Son düzenleme:
@Seekio anakartinizin kullanim kılavuzundaki ilgili kismin fotografini atabilir misiniz lutfen?

İnternet sitesinde X1 slot'unun PCI-e 3.0 standartinda oldugu yaziyor. Eger 2.0 X1 ise alacaginiz hiz soyediginiz sayilarda, bu videodaki gibi, olacaktır. (kullanici adaptör kötü olduğu için diyor ancak adaptorden dolayi degil, PCI-e girisi 2.0 oldugu icin o hızlarda sonuç aliyor).

Eger 2.0 X1 ise simdi M.2 SSD ve dönüştürücü alirsaniz soylediginiz gibi ileride anakarti degistirip iki tane M.2 girisi olan anakart alacaginiz bir senaryoya hazirlik olur.

Eger 2.0 ise boyle bir durumda benzer hızları daha pahali şekilde geleceğe yatırım olacak şekilde adaptör ve M.2 SSD ile kullanabilir veya daha ucuza SATA SSD alıp bugünlük ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Eger 3.0 X1 ise 800+ Mb/s hızlara ulaşabiliyor olmanız lazim.

Ayrica hangi tur SSD ozellikle oyun amacli kullanimda nasıl bir performans sergiliyor gormek isterseniz bu videoyu tavsiye ederim.

Son düzenleme:
@Seekio anakartinizin kullanim kılavuzundaki ilgili kismin fotografini atabilir misiniz lutfen?

İnternet sitesinde X1 slot'unun PCI-e 3.0 standartinda oldugu yaziyor. Eger 2.0 X1 ise alacaginiz hiz soyediginiz sayilarda, bu videodaki gibi, olacaktır. (kullanici adaptör kötü olduğu için diyor ancak adaptorden dolayi degil, PCI-e girisi 2.0 oldugu icin o hızlarda sonuç aliyor).

Eger 2.0 X1 ise simdi M.2 SSD ve dönüştürücü alirsaniz soylediginiz gibi ileride anakarti degistirip iki tane M.2 girisi olan anakart alacaginiz bir senaryoya hazirlik olur.

Eger 2.0 ise boyle bir durumda benzer hızları daha pahali şekilde geleceğe yatırım olacak şekilde adaptör ve M.2 SSD ile kullanabilir veya daha ucuza SATA SSD alıp bugünlük ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Eger 3.0 X1 ise 800+ Mb/s hızlara ulaşabiliyor olmanız lazim.

Ayrica hangi tur SSD ozellikle oyun amacli kullanimda nasıl bir performans sergiliyor gormek isterseniz bu videoyu tavsiye ederim.

Zaten SATA SSD alsam da 870 EVO almayı düşünüyordum neredeyse aynı fiyat bandında NVMe almak her türlü daha karlı gibi tabii önerdiğiniz KC3000'den başka SSD yoksa her ne kadar teknik bilgisini bilmesem de KC3000 temiz ve iyi gibi. SATA olarak sizce 870 EVO'ya o kadar vermek mantıklı mı daha uygunlarını gördüm ama 5 yıl garantisi olması falan da var.

Dosya Ekleri

• WhatsApp Görsel 2025-12-08 saat 20.12.29_0d16bf56.jpg
    WhatsApp Görsel 2025-12-08 saat 20.12.29_0d16bf56.jpg
    309,6 KB · Görüntüleme: 5
@Seekio SATA SSD'ler hakkında bilgim yok ancak hem bu konudaki hem de başka konulardaki mesajlardan birçok kullanıcı Samsung 870 EVO modelinin şu an fazlaca pahalı olduğundan dolayı SATA SSD alacaksanız dahi Kioxia Exceria, MSI Spatium S270 gibi daha uygun fiyatlı başkaca SSD'leri öneriyorlar.

Her ne kadar şu an işe yaramasa da geleceğe yatırım amaçlı M.2 SSD alacaksanız da KC3000'e alternatif olarak MSI Spatium M480 Pro, Kioxia Excerıa Pro, Corsair MP600 PRO gibi modellere bakabilirsiniz.

M.2 SSD'ler için Nebi Akgün'ün rehberini (ve kanalın diğer videolarını da) ve açıklamada paylaştığı listeyi incelemenizi tavsiye ederim.

Bir sürprizle karşılaşmamak için de bir konuyu açıklığa getireyim; hangi SSD alırsanız alın şimdilik M.2 girişiniz PCI-e gen 3.0 X4 standartlarında olduğu için hızı en fazla 3,500 MB/s, diğer SSD'niz de gen 2.0 X1 portunda olduğu için hızı en fazla 500 MB/s kadar olacaktır.

Asıl gücünden gelecekte ana kartınızı değiştirdiğinizde yararlanabilirsiniz ancak oyun odaklı kullanımda daha önce paylaştığım videoda da görebileceğiniz üzere M.2 SSD'ler arası ciddi bir fark olmayacaktır.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı