Ben Valorant ve CS:GO tarzı FPS oyunları oynayan bir kişiyim. Bu tarz oyunlarda da FPS önemli bir değerdir. Öncelikle sistemim ile başlayayım;
AMD FX-8320 3.50GHz - CPU
AMD HP R7 240 2 GB GDDR5 - GPU
Kingston 2x4GB 1333MHz - RAM
Gigabyte GA-78LMT-S2 - Motherboard
Casper 300W - PSU
WD Blue 1TB 7200RPM - HDD
Sistem bilgilerimi diğer kullanıcılardan da eski sistem kullanan varsa özellikleri az çok anlamaları için söylüyorum. Malum Türkiye'de herkesin mükemmel bir bilgisayarı yok.
Şimdi dönelim konumuza;
Birkaç gün önce normal Windows 10'a dönmem gereken bir durum oldu. Normalde Windows 10 Lite versiyonunu kullanırdım. Belki yasaktır, link eklemiyorum. Bu versiyonda ortalama RAM kullanımı boşta iken*(Yıldız detayları için yazının sonuna inin.) 1.8 - 2 GB arasında seyir etmekteydi. Normal Windows 10'a geçtiğimde ne oluyoruz oldum. Boşta iken* 3.5 ile 4 GB arası RAM kullanmaktaydı. AtlasOS şu anda boşta iken* 2.2 GB RAM kullanmakta. Oyun performansı olarak ise,
Valorant;
Orijinal Windows 10: 80 - 120FPS
Windows 10 Lite: 110 - 140FPS
AtlasOS: Henüz test edilmedi. Eklenecek.
CS:GO;
Windows 10; Test Edilmedi.
Windows 10 Lite; 150 - 200FPS
AtlasOS; Henüz test edilmedi. Eklenecek.
Gelelim avantaj ve dezavantajlarımıza;
* Nedir? = Boştan kastım Spotify ve Discord açık bir şekildedir.
İncelemem bu şekildedir. Eklenmesini istediğiniz şeyleri sorabilirsiniz. Eksik olan değerler en kısa sürede güncellenecektir.
AMD FX-8320 3.50GHz - CPU
AMD HP R7 240 2 GB GDDR5 - GPU
Kingston 2x4GB 1333MHz - RAM
Gigabyte GA-78LMT-S2 - Motherboard
Casper 300W - PSU
WD Blue 1TB 7200RPM - HDD
Sistem bilgilerimi diğer kullanıcılardan da eski sistem kullanan varsa özellikleri az çok anlamaları için söylüyorum. Malum Türkiye'de herkesin mükemmel bir bilgisayarı yok.
Şimdi dönelim konumuza;
Birkaç gün önce normal Windows 10'a dönmem gereken bir durum oldu. Normalde Windows 10 Lite versiyonunu kullanırdım. Belki yasaktır, link eklemiyorum. Bu versiyonda ortalama RAM kullanımı boşta iken*(Yıldız detayları için yazının sonuna inin.) 1.8 - 2 GB arasında seyir etmekteydi. Normal Windows 10'a geçtiğimde ne oluyoruz oldum. Boşta iken* 3.5 ile 4 GB arası RAM kullanmaktaydı. AtlasOS şu anda boşta iken* 2.2 GB RAM kullanmakta. Oyun performansı olarak ise,
Valorant;
Orijinal Windows 10: 80 - 120FPS
Windows 10 Lite: 110 - 140FPS
AtlasOS: Henüz test edilmedi. Eklenecek.
CS:GO;
Windows 10; Test Edilmedi.
Windows 10 Lite; 150 - 200FPS
AtlasOS; Henüz test edilmedi. Eklenecek.
Gelelim avantaj ve dezavantajlarımıza;
1-) Windows 10 içinde Defender ve Mağaza bulundurmakta. Defender virüs koruması yüklemek ile uğraşılmamak için avantajlı, evet iyi korumuyor olabilir fakat virüs yediğinizden emin olana kadar işinizi görecektir.
1-) Düşük RAM kullanımı. Düşük RAM kullanımı sayesinde aynı anda daha fazla program çalıştırabilirsiniz, özellikle benim gibi bir sürü browser sekmesi açıyorsanız.
2-) Düşük CPU yüklenimi. Arkada çalışan program olmadığı için neredeyse 7/24 sisteminiz %2 - %5 gibi değerler arasında gezmekte. Bir oyuna girdiğinizde işlemciniz ve ekran kartınız arasında darboğaz yok ise tam performans kullanabilirsiniz.
3-) Çok düşük depolama kullanımı. Windows 10 Lite versiyonu neredeyse 15 - 20GB civarında bir depolama kullanmakta, düşük SSD kullanan dostlarım bunun ne anlama geldiğini çok iyi anlamıştır.
4-?) Bu versiyonda kurulum esnasında Windows 11 temalı Windows 10 kurabilirsiniz. Avantaj olup olmadığından emin olmadığım için? Ekledim.
2-) Düşük CPU yüklenimi. Arkada çalışan program olmadığı için neredeyse 7/24 sisteminiz %2 - %5 gibi değerler arasında gezmekte. Bir oyuna girdiğinizde işlemciniz ve ekran kartınız arasında darboğaz yok ise tam performans kullanabilirsiniz.
3-) Çok düşük depolama kullanımı. Windows 10 Lite versiyonu neredeyse 15 - 20GB civarında bir depolama kullanmakta, düşük SSD kullanan dostlarım bunun ne anlama geldiğini çok iyi anlamıştır.
4-?) Bu versiyonda kurulum esnasında Windows 11 temalı Windows 10 kurabilirsiniz. Avantaj olup olmadığından emin olmadığım için? Ekledim.
1-) Windows 10 Lite versiyonuna göre içinde Microsoft Store ve Xbox bulundurması. Maalesef bu sürüm de Defender bulundurmuyor.
Açıkçası AtlasOS'un Lite versiyona göre pek bir farkını göremedim. Ama içinde Xbox ve Microsoft Store bulundurması benim için büyük bir avantaj. Xbox Game Pass kullanmak istiyordum ve Lite'da Xbox yoktu, kurmak istediğinizde de Setup'da hata veriyor ve kurulmuyordu.
Açıkçası AtlasOS'un Lite versiyona göre pek bir farkını göremedim. Ama içinde Xbox ve Microsoft Store bulundurması benim için büyük bir avantaj. Xbox Game Pass kullanmak istiyordum ve Lite'da Xbox yoktu, kurmak istediğinizde de Setup'da hata veriyor ve kurulmuyordu.
1-) Yüksek RAM ve CPU Kullanımı sebebiyle performans kayıpları.
2-) Gereksiz arka plan programları sebebi ile sistem ağırlaşması.
3-) Yüksek depolama kullanımı.
2-) Gereksiz arka plan programları sebebi ile sistem ağırlaşması.
3-) Yüksek depolama kullanımı.
1-) Bu sürümde üstte de belirttiğim gibi Xbox ve Microsoft Store yok. Xbox Game Pass'iniz varsa hiçbir işe yaramıyor.
1-) Lite sürüme göre daha yüksek RAM kullanımı
2-) Türkçe dil desteği bulunmaması. İngilizce kullanılıyor.
2-) Türkçe dil desteği bulunmaması. İngilizce kullanılıyor.
* Nedir? = Boştan kastım Spotify ve Discord açık bir şekildedir.
İncelemem bu şekildedir. Eklenmesini istediğiniz şeyleri sorabilirsiniz. Eksik olan değerler en kısa sürede güncellenecektir.